Gefotografeerd vanuit het tuinhuisje, hoe oud zal deze haas zijn? Foto: Tilly Kester
Gefotografeerd vanuit het tuinhuisje, hoe oud zal deze haas zijn? Foto: Tilly Kester

Natuur onder de loep

Actueel 956 keer gelezen

Zoetermeer - In deze rubriek laten natuurkenners hun licht schijnen op de natuur. Deze week een bijdrage van Tilly Kester, jarenlang in dienst geweest van de Gemeente Zoetermeer en was ook een tijd lang schooltuinbegeleider/juf vanuit de milieu-educatie Zoetermeer. Nu heeft ze een mooie moestuin aan de rand van het Buytenpark.

Hazen op de volkstuin

Volkstuin Seghwaert ligt sinds 2014 midden in het natuurgebied achter het Buytenpark. Daarvoor was het grasland waar hazen waarschijnlijk altijd hebben gezeten. Nu nog zie je regelmatig een haas met grote sprongen over de tuin rennen. In het voorjaar in de paartijd (rammeltijd) rennen soms 2 of 3 hazen eindeloos rondjes achter elkaar. Regelmatig zit er eentje op mijn tuin, ergens verscholen tussen de planten.
Hazen horen net als konijnen tot de haasachtigen en niet tot de knaagdieren. Hazen leven meestal solitair en in de paartijd soms in groepjes maar ze verdedigen geen territorium. Ze hebben een groot leefgebied waar meerdere hazen rondlopen. We zien hazen vooral in weilanden. Ze leven in open cultuurgebied met stukjes natuur zoals heggen, bosjes, bos- en wegranden en akkers die bescherming en voedsel kunnen bieden. Zo is een volkstuin in een natuuromgeving ook zeer aantrekkelijk om te verblijven. Hazen graven geen holen zoals konijnen, maar maken een klein kuiltje, een hazenleger, op de grond. Hazen eten voornamelijk gras en wilde planten en soms van akkergewassen zoals granen, bieten of kool. In de droge zomer van 2018 vond ik op de tuin rosse keutels (van een aangevreten rode biet). Hazen hebben per jaar meerdere nesten met 3 tot 6 haasjes. Het zijn nestvlieders, ze kunnen gelijk zien en lopen en hebben een vacht. Hazen kunnen tot 12 jaar oud worden, maar meestal worden ze niet oud. Vooral jonge hazen zijn een prooi voor onder ander vossen en roofvogels. En helaas wordt er nog steeds gejaagd op de hazen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Vrouw raakt licht gewond na kop-staart botsing op de Oostweg 8 dec., 07:37
Afbeelding
Aanplant van bomen in Voedselbos Benthuizen voor de bijen hard nodig 7 dec., 16:23
Afbeelding
Menno Schilthuizen vertelt in Bibliotheek over biodiversiteit in Zoetermeer 7 dec., 16:12
Afbeelding
Theatervoorstelling 'De avond is ongemak' kruipt onderhuids 7 dec., 10:08
Afbeelding
Bijzondere ontmoetingen bij 'Zoete Herinneringen' 7 dec., 08:07
Afbeelding
Extra surveillance na grafschending Hoflaan 6 dec., 16:33 2
Afbeelding
Politie Experience mogelijk in Van Tuyllpark 6 dec., 16:15
Afbeelding
College is bezorgd over toekomst ziekenhuis 6 dec., 14:21 6