Richard de Ruijter lag bijna een week in het Westeinde Ziekenhuis na een noodlottige waterpolowedstrijd.
Richard de Ruijter lag bijna een week in het Westeinde Ziekenhuis na een noodlottige waterpolowedstrijd. Robbert Roos

Onduidelijkheid over schuldvraag bij incident waterpolo

Actueel 1.815 keer gelezen

Zoetermeer – Als Richard de Ruijter zaterdagmiddag het water ingaat om een waterpolowedstrijd te spelen, wijst nog niets er op dat hij een dag later in het ziekenhuis zal liggen. Tijdens een duel om de bal wordt hij hard gestopt en in zijn buik geraakt. In Westeinde wordt geconstateerd dat zijn alvleesklier is gescheurd, maar er is niet bekend wie dit heeft veroorzaakt. De voorzitter van WZC is inmiddels afgetreden na dreigende communicatie. De betrokken partijen proberen tot een oplossing te komen. 

Door Robbert Roos

In de derde periode van de wedstrijd tussen WZC en SG De Vliet maakt De Ruijter uit Rijswijk zich op voor de aanval als hij in aanraking komt met twee tegenstanders. “Ik werd zo hard geraakt dat ik even de weg kwijt was”, vertelt hij op zijn kamer in het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag. “Ik wist de wedstrijd nog af te maken, puur op adrenaline maar naar mate de avond vorderde werd de pijn steeds heviger.” De volgende morgen besluit De Ruijter zich te melden bij het ziekenhuis. Daar wordt hij direct opgenomen en ligt hij bijna een volle week. “Er was vocht uit de klier in mijn lichaam gekomen, dat moest er uit via een drain.” Zijn vriendin reageert erg emotioneel. “Ze wilde tijdens de wedstrijd al dat ik het water uitkwam, maar dat heb ik niet gehoord.” Zijn team reageert empathisch op zijn opname en zorgt ervoor dat De Ruijter gedurende de week regelmatig bezoek krijgt. Een hele rits kaarten siert het bord boven zijn bed. Als hij op zaterdag eindelijk naar huis mag zit werken er voorlopig niet in. “Mijn alvleesklier heeft rust nodig om te herstellen dus ik zal de komende weken rustig aan moeten doen.” En dat valt niet mee voor de doorgaans zo sportieve De Ruijter. Als hij via zijn moeder bij WZC om opheldering vraagt over het incident krijgt hij daar in eerste instantie geen gehoor. Dat maakte hem zo boos dat hij op vrijdag bij de politie in Zoetermeer aangifte heeft gedaan tegen het hele team wegens mishandeling. “Iemand moet opstaan en hier verantwoordelijkheid voor nemen.” De politie heeft de zaak in behandeling. Voor De Ruijter is de lol van waterpolo er in elk geval wel af. “Ik twijfel er serieus over om te stoppen terwijl ik het al speel sinds mijn zesde. Al is het nog nooit eerder voorgekomen; dit wil ik wil niet nog eens meemaken.”

Diezelfde week besluit WZC-vicevoorzitter Edwin Loos om op te stappen. “Dit had meerdere redenen, waaronder de dreigende, intimiderende communicatie waarmee onze voorzitter te maken kreeg. Eén die heel erg op hem als persoon werd gespeeld, heeft een direct negatief gevolg op zijn gezondheid en om die redenen, is hij per direct gestopt. De wijze van communiceren en handelen heeft onze voorzitter ertoe aangezet om ook aangifte te doen”, aldus WZC in een reactie op onze vragen. “Allereerst willen we graag duidelijk maken dat we meeleven met de heer de Ruijter in deze voor hem onfortuinlijke situatie en we hopen dat hij spoedig en volledig herstelt. Het betrokken team was zich niet bewust van het zogenoemde incident.” De bij de wedstrijd aanwezige scheidsrechters hebben in hun wedstrijdrapport geen melding gemaakt van een incident. De wedstrijd is gespeeld en afgerond zoals gebruikelijk is. “Tijdens en direct na de wedstrijd is niet gebleken dat er sprake was van letsel. De Ruijter heeft de wedstrijd uitgespeeld en de scheidsrechters hebben niets gemeld. Ook zijn we niet benaderd door spelers, trainer/coach of door SG De Vliet toen De Ruijter het ziekenhuis in moest. Ook de dagen daarna is niet duidelijk geworden in welk ziekenhuis hij lag. Als we dit hadden geweten, hadden we direct een bezoek kunnen brengen. Ook SG De Vliet heeft ons niets verteld. We zijn ons bewust van de ernst van de situatie.” WZC geeft aan verder alleen te willen reageren na overleg met de KNZB en SG De Vliet en vraagt eenieder om ruimte om de situatie in overleg met de betrokken partijen af te handelen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27