Michel Havenith en zijn Ebony Ensemble. Foto: Jan-Evert Zondag
Michel Havenith en zijn Ebony Ensemble. Foto: Jan-Evert Zondag Jan-Evert Zondag

Ebony Ensemble in Oude Kerk met Brahms

Actueel 683 keer gelezen

Zoetermeer - Het Zoetermeerse Ebony Ensemble heeft al veel componisten in het zonnetje gezet maar nog nooit was er een concert waar Brahms centraal stond. Daar komt nu verandering in. Op zaterdag 22 april staat het concert Aimez-vous Brahms op het programma.

Door Hélène Ouwerkerk

Voor dirigent en artistiek leider Michel Havenith is de vraag of hij van Brahms houdt makkelijk te beantwoorden. “Brahms is een van de grootste Duitse romantische componisten. Zijn werk is gevarieerd en echt een klassieker. Hij weet zo’n rijk palet aan kleur te maken en maakt zulke rijke melodieën”, zegt Havenith. Hij kijkt ernaar uit om met zijn ensemble met het werk van Brahms aan de gang te gaan. “In zijn werk zitten ritmische trucs en eigenzinnige dingen maar bovenal is de muziek erg vol. Je kan wel stellen dat Brahms volle yoghurt en roomboter is en dan refereer ik vooral naar de rijkheid van de klank in zijn composities.”
Havenith is dan ook heel blij dat juist ze dit concert in de Oude Kerk gaan geven. “We doen dit met het Stadstheater en via het Stadstheater, maar de locatie is de Oude Kerk. Dat is voor ons een pré vanwege de akoestiek die in de kerk erg fijn is”, zegt hij.
Op het programma staat de eerste orkestserenade van Brahms. Het Ebony Ensemble heeft normaal gesproken een bezetting van vijf strijkers en drie blazers maar voor dit concert is de blazerssectie uitgebreid met een tweede klarinet en een fagot. “Dat heeft direct gevolgen voor de klank die daardoor veel voller is”, legt de dirigent uit. Ook Haydn variaties staan op het programma. Dit wordt gespeeld door vijf strijkers en vier blazers en wordt door Havenith omschreven als een afwisselend werk met een bekend thema. In de reguliere bezetting wordt tenslotte nog een intermezzo gespeeld dat door Michel Havenith is bewerkt voor het Ebony Ensemble.
Michel Havenith hoopt dat ook mensen die houden van de muziek van Brahms naar het concert komen kijken. “Ik hoop dat we ze kunnen verrassen. Het is geen zware muziek maar wel mooi werk van één van de grote componisten. Het is echt bijzonder werk”, zegt hij.

Voor het Ebony Ensemble is het extra fijn dat ze het repertoire twee keer kunnen spelen. Zaterdag in Zoetermeer en zondag in het Vredehuis in Den Haag. 

Het concert in de Oude Kerk in de Dorpsstraat begint om 20.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Stadstheater via www.stadstheater.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! gisteren
Vrijwilligers helpen met huiswerk maken.
Kansengelijkheid door studieplekken bij Piëzo 30 apr, 13:18
Kennismaken met de koeien tijdens de Open Boerderijdagen
Kom kijken bij de boeren in de buurt 30 apr, 11:57
Twee slechtvalkkuikens, een mannetje en een vrouwtje, dus beschuit met muisjes hoewel ze vogels eten. Foto: Martin Mollet
Twee slechtvalkjes geboren op toren Onder de Loep 30 apr, 11:16 2
Foto: Patricia Munster
Dodenherdenking in Zoetermeer 30 apr, 10:30
Sachi en Jolie doen mee aan Theater na de Dam.
Theater na de Dam brengt pittig populisme met leuke cast op 4 en 5 mei 29 apr, 12:12
Koninklijke onderscheiding voor Zoetermeerders: (v.l.n.r.) de heer De Gier, mevrouw Pelt-Spaans, mevrouw Plug-Seefat, de heer Pet, de heer Versluis, burgemeester Bezuijen, Jelte Petri, mevrouw van der Knaap-Niazian, de heer van den Berg, mevrouw Feeke-Bosma, mevrouw Bierman-Verhagen, mevrouw Bosman-Asselman, de heer Clason. Foto: Gerard van Warmerdam
Lintjesregen in Zoetermeer, dit jaar ook een jeugdlintje uitgereikt 26 apr, 14:07
Bloemiste Jacky van der Veen en haar hondjes Diamond (l.) en Dasher poseren als volleerde modellen. 'Door mijn eigen ervaringen te delen, hoop ik anderen te inspireren en aan te moedigen.' Foto: Kees van Rongen
Jacky uit Meerzicht op de catwalk in de finale van Miss Diversity 26 apr, 12:50