Cor Pronk, burgemeester Bezuijen, Maud Slagter en Lucien Groenewegen . Foto: Gerard van Warmerdam
Cor Pronk, burgemeester Bezuijen, Maud Slagter en Lucien Groenewegen . Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Meer geweld en huiselijk geweld baren burgemeester zorgen

Actueel 964 keer gelezen

Zoetermeer - Het aantal misdrijven is gestegen in Zoetermeer. Ten opzichte van 2021 is er een stijging van 8 procent naar in totaal 5820 misdrijven. Grote stijgers zijn geweldsdelicten (650 keer), straatroof (32 keer), rijden onder invloed van drank (206 keer) en huiselijk geweld (254 keer). Woninginbraak, fraude en diefstal bij bedrijven zijn wel gedaald. Bezuijen wil er meer agenten bij.

Door Hélène Ouwerkerk

De politie heeft er de handen vol aan. Want ook jeugdgroepen zorgen voor overlast. Maar ook mensen met problematisch of verward gedrag vragen veel inzet van de politie. Cor Pronk, teamchef politie geeft aan dat de politie ruim 1000 keer in actie moet komen voor verwarde of problematische mensen. Volgens burgemeester Bezuijen komt dit doordat mensen langer thuisblijven omdat verplicht opnemen vaak niet mag.
De stijging sterkt burgemeester Michel Bezuijen in zijn woorden dat er voor een stad als Zoetermeer toch echt meer agenten nodig zijn. “Wij zijn niet aangewezen voor het project Preventie met gezag. Ik heb daarom de minister een brief gestuurd dat wij hier toch echt aanspraak op willen maken”, geeft hij aan. “Behalve dat Zoetermeer als derde stad van Zuid-Holland een grote stad is met bijbehorende grootstedelijke problematiek, zitten we ook dicht bij Den Haag met al haar demonstraties. Daar hebben wij in de bezetting ook mee te maken.”
Een speerpunt in het beleid is het geweld onder jongeren. “We hebben te maken met rivaliserende jeugd die elkaar beroofd om een statement te maken of de ander te vernederen”, vult Pronk aan. In de strijd tegen jongerencriminaliteit is ook heel recentelijk een project ‘Moeder is de sleutel’ gestart. Bezuijen hoopt door de inzet van moeders het gedrag van jongeren positief te kunnen beïnvloeden. Verder is er veel aandacht voor fraude en ondermijning. Hierbij ligt de nadruk op bedrijventerreinen. “En met succes want onlangs is aan de Industrieweg nog een drugspand gesloten.”

Tijdens de jaarlijkse presentatie van de veiligheidscijfers vallen volgens teamchef Cor Pronk ook de diefstal van kathalysatoren op. “Het lastige is dat dit wordt gedaan door professionals die binnen een minuut zo’n kathalysator uit een auto hebben”, zegt hij. “Wij kunnen niet overal bij zijn en daarom zijn meldingen van inwoners erg belangrijk. Als mensen iets geks of verdachts zien, bel gerust”, zegt hij.

Ook Maud Slagter, interim manager van team handhaving, is erg gebaat bij inwoners die hun oren en ogen open houden. “De meeste meldingen krijgen we uit het Centrum omdat daar het meeste gebeurt maar ook uit Seghwaert en Noordhove komen veel meldingen. De meldingsbereidheid is daar hoog”, zegt zij. Team Handhaving is met 30 mensen op sterkte al zou ook Slagter graag uitbreiding zien. Dat geldt ook voor de wapenstok. “We hebben een aanvraag gedaan. Het duurt erg lang.” Brandweer-directeur Lucien Groenewegen geeft aan dat de brandweer afgelopen jaar minder vaak is uitgerukt voor brand maar wel voor andere incidenten zoals gevaarlijke stoffen, gasexplosies of luchtjes. “De verdichting van Zoetermeer baart mij zorgen. Er moeten meer huizen komen maar op minder ruimte. Hoe komen we straks nog snel ter plaatse?”, vraagt hij zich af.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21