Hélène Ouwerkerk, Erik Hofland, Maurice van Leeuwen en winnaar Dian van Gelder. Foto: Robbert Roos
Hélène Ouwerkerk, Erik Hofland, Maurice van Leeuwen en winnaar Dian van Gelder. Foto: Robbert Roos Robbert Roos

Dian van Gelder wint Het Groot Zoetermeers Dictee

Actueel 947 keer gelezen

Zoetermeer - Maar liefst 74 deelnemers waaronder acht teams streden afgelopen zaterdag in het Alfrink College om de Bos en Van den Burg bokaal tijdens het Groot Zoetermeers Dictee. Winnaar is Dian van Gelder. Het team van Helena Technical Translations sleepte de teamprijs in de wacht. Met het dictee werd prachtig bedrag van 10.000 euro bij elkaar geschreven voor Stichting Leergeld. 

Door Robbert Roos

Rina Koenders en Karel Lencke zijn maar wat blij met de cheque die zij ontvingen namens de Lionsclubs De Meerbloem en Soetermare. 5.000 euro werd bij elkaar gebracht door deelnemers en sponsoren, Lions Quest verdubbelde het bedrag. “Met dit bedrag kunnen we ongeveer 340 kinderen een jaar lang een gratis Squla-abonnement aanbieden”, zegt Karel Lencke. Met dit abonnement kunnen kinderen spelenderwijs taal en rekenoefeningen doen in leuke games en quizzen.
Het was niet de eerste keer dat Dian Van Gelder wint. Ook in een eerdere editie in 2020 ging zij er met de hoofdprijs vandoor. “Ik had vooraf al goede hoop dat ik hoog zou eindigen”, vertelt de kersverse winnaar van het dictee. “Van tevoren had ik me goed ingelezen in de stichting die dit keer het goede doel is en de website van Squla. Maar er zijn altijd van die instinkers.” Van Gelder is blij dat er zo’n enorm bedrag bij elkaar gebracht is. “Stichting Leergeld doet mooie dingen voor kinderen. Het geld is dus echt naar een goed doel gegaan.” Dian van Gelder won een beker en een sportpakket met personal training en groepslessen door Scope.
Het dictee werd dit jaar geschreven door docent van het Alfrink College Monique van Maurik. Zij bedacht zinnen als: ‘Er is geen pernicieus virus of andersoortig inconveniënt obstakel meer, dus worden de ingezetenen van onze Zuid-Hollandse stad wederom getrakteerd op een verrukkelijke tekst met verraderlijke instinkers zoals onomatopeeën als iaën.’ “Het is erg leuk om te doen, maar het geeft ook altijd weer een hoop gedoe. Je wilt niet dat het dictee uitsluitend bestaat uit onbegrijpelijke woorden, maar je wil ook voorkomen dat je straks ineens met vijf winnaars zonder fouten zit.” Toch zou dat zomaar kunnen gebeuren. Het winnende team van Helena Technical Translations is namelijk dagelijks met taal en spelling bezig. “We hebben een goede naam hoog te houden”, vertelt Tjeerd Prins die samen met Meike de van der Schueren, Djayla van der Meer en Nikki Trapman het team vormt. Het is de tweede keer dat het team meedoet en ook de tweede keer dat het de teamprijs in ontvangst mag nemen. Trapman werd overigens individueel tweede met slechts 11 fouten. Het team won een koetsrit van Stalhouderij Hanemaaijer. “Daar gaan we eens een mooie dag voor vrijmaken.”
Martha Pelkman, deelnemer van team De Koraalridders, werd derde met 12 fouten. “Ik had vooraf goede hoop op de winst, maar uiteindelijk maak je dan toch een paar foutjes met streepjes en koppeltekens.” Ook teamgenoot Jan-Evert is enthousiast. “Het is gelukkig niet de ‘slachting’ geworden waar ik bang voor was; het viel me eigenlijk best mee. Wel zaten er veel verraderlijke woorden tussen waar je gemakkelijk de mist mee ingaat.”
Ook vanuit de politiek waren er verschillende deelnemende partijen. Wethouder Iedema schreef schouder aan schouder met zijn collega Van der Meer. Al zakte die laatste wat in score ten opzichte van vorig jaar, tot haar vermaak liet ze haar collega Iedema achter zich. Benjamin Rueck, met 11 jaar de jongste deelnemer aan het dictee werd door familie gevraagd om mee te doen. “Ik ben wel goed in taal, maar het is echt niet zo dat ik de hele dag boeken lees hoor”, vertelt hij. Over het gemaakte dictee is hij wel tevreden. “Ik weet zeker dat ik meer dan de helft goed heb.” Peter Hop is bij het dictee aanwezig met team Tuingezel. “Ik heb er 30 fout”, geeft hij eerlijk toe. “Niet de beste score, maar het was wel erg leuk om mee te doen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21