Medewerkers van De Goede Woning en Twinstone met links Sarah Lamers houden elke woensdag spreekuur in het Hovenhuis aan de Heijermanshove 60. Foto Kees van Rongen
Medewerkers van De Goede Woning en Twinstone met links Sarah Lamers houden elke woensdag spreekuur in het Hovenhuis aan de Heijermanshove 60. Foto Kees van Rongen

Verduurzaming woningen in Hovenbuurt

Actueel 1.298 keer gelezen

ZOETERMEER - De verduurzaming van de woningen in de Hovenbuurt pakt woningbouwvereniging De Goede Woning binnenkort aan. “Echter voordat er een concreet plan wordt gemaakt, worden eerst de bewoners gevraagd mee te denken over de verduurzaming van hun woning,” vertelt Sarah Lamers, projectontwikkelaar bij De Goede Woning. Door de bewoners nadrukkelijk bij de verduurzaming te betrekken ontstaat er draagvlak voor de werkzaamheden en aanpassingen.

Door Kees van Rongen

In de wijk Buytenwegh aan de Heijermanshove 60 heeft De Goede Woning het Hovenhuis geopend. In deze eengezinswoning was afgelopen woensdag 22 maart de feestelijke start van het project voor de verduurzaming van de flats en de gestapelde appartementen. “De bewoners van de Hovenbuurt kunnen hier terecht met ideeën of vragen over de plannen voor verduurzaming van hun woning,” legt Sarah Lamers uit. “We houden elke woensdag tussen 10.00 en 15.00 uur spreekuur in het Hovenhuis.”

Gesprekken
De woningbouwvereniging is al langer druk bezig met het verduurzamen van haar bezit in de Hovenbuurt. “Met de eerste groep bewoners van de 152 eengezinswoningen en gestapelde appartementen zijn in november de gesprekken begonnen. Een aantal van hen heeft zitting in de zogenoemde Meedenkgroep. Daarnaast bezochten 45 bewoners in februari van dit jaar de bewonersbijeenkomst over de verduurzaming van hun woning. Begin volgend jaar worden de bewoners van de 156 eengezinswoningen in het noordelijk gelegen deel van de Hovenbuurt geraadpleegd. Nu zijn de bewoners van de 98 flats aan de Heijermanshove en Timmermanshove aan de beurt.”
De Goede Woning heeft bewoners eerder onder meer uitgenodigd voor informatiebijeenkomsten en met brieven op de hoogte gebracht van het plan voor verduurzaming.
In het Hovenhuis kunnen bewoners aangeven welke verbeteringen zij nodig vinden en wat zij zelf onder verduurzaming verstaan. Verschillende mensen hebben al op een prikbord in het Hovenhuis hun klachten en wensen opgeschreven zoals ‘teveel tocht in de woning’, ‘slechte verwarming’, maar ook dat men bijvoorbeeld ‘zonnepanelen’ zou willen of ‘isolerende maatregelen’. Door deze werkwijze wordt actief door bewoners meegedacht over de stappen die de woningbouwcorporatie zou kunnen zetten.

Bewoners
“Wat ik best bijzonder vind, is dat de Goede Woning haar huurders in een vroeg stadium betrekt bij de verduurzaming,” zegt Lisanne Claessens van adviesbureau Twinstone, waarmee de woningbouwvereniging samenwerking heeft gezocht voor het traject bewonersparticipatie. Ook al zal De Goede Woning ongetwijfeld best ideeën hebben wat er zoal zou moeten gebeuren. Men heeft echter bewust ervoor gekozen nog geen plannen kenbaar te maken voor de verduurzaming maar eerst te horen wat er onder de bewoners leeft. Woningbouwvereniging De Goede Woning wil eerst van haar huurders hun wensen kennen. Uiteindelijk moet het draagvlak voor verduurzaming tenminste 70 procent zijn.
Sarah Lamers: “We zijn erg benieuwd naar de inbreng van de bewoners. Bovendien moeten we natuurlijk bekijken of de ideeën van de bewoners betaalbaar zijn.”

Het is de bedoeling, dat met de verduurzaming van de 152 eengezinswoningen in de eerste maanden van 2024 daadwerkelijk wordt begonnen. Daarna volgen na de zomer van 2024 de flats en gestapelde appartementen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21