De Archeologische Werkgroep Zoetermeer bij de expo over het Huis te Palenstein in Museum ’t Oude Huis, 1993 met links Ronald Grootveld.
De Archeologische Werkgroep Zoetermeer bij de expo over het Huis te Palenstein in Museum ’t Oude Huis, 1993 met links Ronald Grootveld.

Niet de ambitie om objecten te exposeren

Actueel 944 keer gelezen

Zoetermeer - Wat gaat er gebeuren met de Zoetermeerse collectie van het inmiddels gesloten van Museum De Voorde? Volgens Museum De Voorde is het mogelijk om de collectie veilig te stellen in een depot. Dit kost 1,5 ton. Anders kan de collectie volgens de LAMO (Leidraad Afstoting Museale Objecten) terecht komen bij andere musea. Het Historisch Genootschap (HGOS) vindt dat in ieder geval de objecten die zij in de jaren negentig hebben geschonken terug moeten naar het Genootschap. Ronald Grootveld was een van de oprichters en indertijd betrokken toen de collectie werd overgedragen.

Door Hélène Ouwerkerk

Het Historisch Genootschap opende in 1977 een oudheidkamer in het oude politiebureau aan de Bernardstraat. Later kreeg het Genootschap de beschikking over een deel van het Oude Huis in de Dorpsstraat dat toen werd gedeeld met de sociaal raadslieden en de Anonieme Alcoholisten. “Ja een bonte verzameling gebruikers”, herinnert Grootveld zich. “Wij wilden graag een museum oprichten en hebben dat toen in overleg met de gemeente in een aparte stichting ondergebracht. De conservator zette tentoonstellingen. Er was onder andere een tentoonstelling over de Sprinter. Uiteindelijk werd Jouetta van der Ploeg (de latere directeur van het Stadsmuseum) de conservator en zij zette verschillende tentoonstellingen op touw.”

Objecten
Uiteindelijk zag het Stadsmuseum het licht en heeft het Historisch Genootschap een schenking gedaan van de objecten die zij in bezit had. “Er is in die tijd een verdeling gemaakt. Het museum de 3D objecten en HGOS foto’s en documenten. HGOS heeft enkele curieuze objecten overgedragen. De hondenkar maar ook een kristallen beker, een onderscheidingsteken van een bode, de hoge hoed van een wethouder en een klapper waarmee mensen werden gewaarschuwd. Verder wat objecten uit de oorlog en gereedschap”, vertelt Grootveld die zelf bij de overdracht betrokken was. “Het is aan het Stadsmuseum geschonken onder de voorwaarde dat het weer aan ons zou worden aangeboden als het museum er vanaf wilde. Die schenkingsvoorwaarde is indertijd nadrukkelijk bedongen en dat is ook goed want je moet versnippering voorkomen.” Die situatie doet zich nu voor. Maar tot een overdracht is het vooralsnog niet gekomen. “Het contact staat op een laag pitje. Wij hebben een informatiecentrum en we hebben niet de ambitie om net als 35 jaar geleden objecten te gaan exposeren”, zegt Ronald Grootveld. “De dubbelheid zit hem in de toekomst van de Zoetermeerse collectie. Als die uit Zoetermeer verdwijnt dan willen we de objecten die we geschonken hebben terug. De hele situatie is erg zorgelijk”, zegt hij.
Het idee van Museum De Voorde om de collectie op te slaan in een depot, vindt Ronald Grootveld ook geen ideaal idee. “Alleen maar opslaan heeft geen zin”, zegt hij. “We hebben natuurlijk ook nog een enorme stadsmaquette die door de Schatbewakers worden opgeknapt. Wellicht is er een combinatie mogelijk met de objecten van ons.”

Museum
Ronald Grootveld betreurt de hele situatie rond Museum De Voorde en hoe dat ter ziele is gegaan. “Er zijn de afgelopen decennia veel plannen geweest voor een museum in Zoetermeer zoals uitbreiding in het Oude Huis. Enorm jammer dat dat niet is gebeurd want dat was een goed idee. Ook is er in het verleden sprake geweest van een museum op de Dobbe”, vertelt hij. “Uiteindelijk wilde oud-wethouder Robin Paalvast dat het nieuwe museum aan het Zuidwaarts zou komen. Geen ideale plek en vooral erg duur. Een kleinschaliger museum was beter geweest. Het doet toch pijn dat het nu is verdwenen en een aderlating voor de stad die belang heeft bij dergelijke culturele voorzieningen zoals een stad ook horeca en bijzondere winkeltjes nodig heeft.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27