Bijzondere voorstelling Oxygen. Foto: Henry Peters
Bijzondere voorstelling Oxygen. Foto: Henry Peters Henry Peters

Dansend Oxygen is een wervelende show vol illusies

Actueel 750 keer gelezen

Zoetermeer - Een dansvoorstelling die de grenzen opzoekt van theater. Choreograaf Jennifer Romen brengt met haar gezelschap Oxygen een spannende dansshow op het toneel. Hiphopchoreografie wordt gecombineerd met visueel spektakel en creëert daarmee nieuwe beelden. 

Door Marit Nikerk

‘Delusion’ is het eerste avondvullende theaterprogramma van de jonge choreograaf en een veelbelovend debuut. Toch mag Romen zeker geen beginnend choreograaf genoemd worden, want met haar dansgezelschap maakte al internationale furore in diverse televisieshows en socialmediakanalen. De lat ligt dus zeker hoog.

De voorstelling bestaat uit drie verschillende dansstukken die door een live voice-over worden verbonden. Centraal staat licht en illusie, die op verschillende manieren worden uitgewerkt. Het publiek wordt als eerste verrast door een dramatisch dansspel over depressie, onzekerheden en emoties. Een solist danst over het podium, terwijl de rest slechts als silhouetten achter lichtgevende schermen te zien is. En dat levert bijzondere taferelen op, waarbij de groep transformeert tot één geheel of juist enkel hun bewegende handen zien. Een verrassend dansstuk, dat wel een heftig begin is voor het publiek dat pas net zit.
Ook het tweede dansstuk is knap gedaan, waar met black light handen en benen samen verschillende figuren vormen. Toch komt de show pas echt op gang wanneer we méér van het lichaam zien. Opeens zien we lichtgevende mensen zweven en draaien in een illusie die haast niet lijkt te kunnen. Dankzij de knappe choreografie van Romen zien we een humoristisch tafereel in een wervelend tempo en raakt de zaal hoorbaar enthousiast. En dat mag volgens de voice-over, al kun je je afvragen of het nodig was om het publiek op commando te laten juichen.
Na de pauze krijgen we alle zeven de dansers herkenbaar te zien in tegenstelling tot de eerste helft waarin de mimiek totaal onzichtbaar was. En hoe mooi en knap de eerste helft ook was, vormt het tweede deel het hoogtepunt. De hiphopdans gaat prachtig samen met het decor van de lichtbol. De dansers laten letterlijk en figuurlijk meer van zichzelf zien in een hiphop waarin ze helemaal losgaan, opgezweept door de muziek en het licht, en eindigt met een ware explosie.

Wie ook op een verrassende reis vol dans en illusie wilt, moet zeker op woensdag 22 maart komen kijken naar ‘Delusion’ in het Stadstheater Zoetermeer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Jeffrey Bloem en Jan Schneider
Gratis evenementen op de kalender 7 mei, 11:27
Nathalie Vinke Foto: Remco Koers.
Natalie Vinke in podcast over Zoetermeer 7 mei, 10:47 1
Fotografiecursus voor beginneners. Fotograaf: Jeroen Stahlecker
Fotografiecursus voor beginners 7 mei, 09:43 3
Bobby zoekt een fijn thuis.
Bobby is Dier van de week 6 mei, 11:24 2
Drie leeuwen hebben een nieuw onderkomen gekregen dankzij netwerk van Gerard de Nijs.
Leeuwin met welpen gered uit Oekraïne 6 mei, 10:12 1
Jasper van Viegen met Jules Lelieveld (links) en Ger Fens (rechts)
Jasper van Viegen nieuwe hoofdtrainer SVO Buytenpark 5 mei, 09:40
De plantjes aan de balustrade en op de grond moeten weg laat woningcorporatie Vidomes de bewoners weten. Foto: Kees van Rongen
Bewoners teleurgesteld: 'Na vele jaren moeten alle plantjes op galerij ineens weg' 3 mei, 16:03 30
Konijnenbezitters kunnen (op afspraak) hun konijn tegen gereduceerd tarief laten vaccineren en desgewenst gratis laten controleren. Foto: Het Buitenbeest
Konijnenavond voor baasjes op Speelboerderij Het Buitenbeest 3 mei, 13:06