Bijzondere voorstelling Oxygen. Foto: Henry Peters
Bijzondere voorstelling Oxygen. Foto: Henry Peters Henry Peters

Dansend Oxygen is een wervelende show vol illusies

Actueel 584 keer gelezen

Zoetermeer - Een dansvoorstelling die de grenzen opzoekt van theater. Choreograaf Jennifer Romen brengt met haar gezelschap Oxygen een spannende dansshow op het toneel. Hiphopchoreografie wordt gecombineerd met visueel spektakel en creëert daarmee nieuwe beelden. 

Door Marit Nikerk

‘Delusion’ is het eerste avondvullende theaterprogramma van de jonge choreograaf en een veelbelovend debuut. Toch mag Romen zeker geen beginnend choreograaf genoemd worden, want met haar dansgezelschap maakte al internationale furore in diverse televisieshows en socialmediakanalen. De lat ligt dus zeker hoog.

De voorstelling bestaat uit drie verschillende dansstukken die door een live voice-over worden verbonden. Centraal staat licht en illusie, die op verschillende manieren worden uitgewerkt. Het publiek wordt als eerste verrast door een dramatisch dansspel over depressie, onzekerheden en emoties. Een solist danst over het podium, terwijl de rest slechts als silhouetten achter lichtgevende schermen te zien is. En dat levert bijzondere taferelen op, waarbij de groep transformeert tot één geheel of juist enkel hun bewegende handen zien. Een verrassend dansstuk, dat wel een heftig begin is voor het publiek dat pas net zit.
Ook het tweede dansstuk is knap gedaan, waar met black light handen en benen samen verschillende figuren vormen. Toch komt de show pas echt op gang wanneer we méér van het lichaam zien. Opeens zien we lichtgevende mensen zweven en draaien in een illusie die haast niet lijkt te kunnen. Dankzij de knappe choreografie van Romen zien we een humoristisch tafereel in een wervelend tempo en raakt de zaal hoorbaar enthousiast. En dat mag volgens de voice-over, al kun je je afvragen of het nodig was om het publiek op commando te laten juichen.
Na de pauze krijgen we alle zeven de dansers herkenbaar te zien in tegenstelling tot de eerste helft waarin de mimiek totaal onzichtbaar was. En hoe mooi en knap de eerste helft ook was, vormt het tweede deel het hoogtepunt. De hiphopdans gaat prachtig samen met het decor van de lichtbol. De dansers laten letterlijk en figuurlijk meer van zichzelf zien in een hiphop waarin ze helemaal losgaan, opgezweept door de muziek en het licht, en eindigt met een ware explosie.

Wie ook op een verrassende reis vol dans en illusie wilt, moet zeker op woensdag 22 maart komen kijken naar ‘Delusion’ in het Stadstheater Zoetermeer.

Uit de krant

Afbeelding
Lezing over wonen voor senioren 26 mei, 11:26
Afbeelding
Demodag bij de Bouwhof 26 mei, 11:16
Afbeelding
Vierde Stationsstraat weer afgesloten voor auto's 26 mei, 10:24 2
Afbeelding
Zorgen over voortbestaan van Voorjaarskermis 26 mei, 09:24 5
Afbeelding
Avontuurlijk genieten bij Scouting Impeesa 25 mei, 09:11
Afbeelding
Teamwinnaars op stap met koets door Zoetermeer 24 mei, 09:41
Afbeelding
Gezellige high tea in de perenboomgaard 24 mei, 09:00
Afbeelding
Meiden DSO naar finale Haaglanden Cup 23 mei, 18:28