Burgemeester Michel Bezuijen verzoekt in zijn kamer in het stadhuis het kabinet om nú actie te ondernemen voor een Jaarwisselingswet. Foto Kees van Rongen
Burgemeester Michel Bezuijen verzoekt in zijn kamer in het stadhuis het kabinet om nú actie te ondernemen voor een Jaarwisselingswet. Foto Kees van Rongen

Burgemeester pleit voor een landelijk vuurwerkverbod

Actueel 791 keer gelezen

ZOETERMEER - “Voor een vuurwerkverbod en geweld tegen hulpverleners is een landelijke wetgeving voor de jaarwisseling nodig zoals de Voetbalwet.”

Door Kees van Rongen

Burgemeester Michel Bezuijen doet een dringend beroep op het kabinet om nog voor het zomerreces een besluit te nemen.
“Na de jaarwisseling hebben we het over de vernielingen en het geweld tegen hulpverleners tot half januari. Pas in november praat men weer, maar het kabinet moet nú actie ondernemen. Een combinatie van wetgeving en afspraken tussen verschillende partijen om ervoor te zorgen dat we van de jaarwisseling een feestje kunnen maken. Neem hierover voor het zomerreces een besluit.”
Dit jaar bedroeg de schade in Zoetermeer bijna 70.000 euro. Het gaat daarbij om schade aan het wegdek, afvalbakken, scholen, groen, containers, straatmeubilair en verkeersborden. Maar liefst 34% van de schade werd veroorzaakt door zwaar illegaal vuurwerk.”
De Zoetermeerse burgemeester trok eerder aan de bel bij de minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. “De minister reageerde keurig, dat zij hiervoor zeker aandacht heeft. Maar we zien nog te weinig effect. Ondanks het landelijk vuurwerkverbod tijdens de coronacrisis is ontzettend veel zwaar illegaal vuurwerk afgestoken. Voor mij is de maat vol. Genoeg is genoeg. De voorbereidingen op de jaarwisseling beginnen in Zoetermeer in juni en kosten veel tijd, geld en inzet. Ook tijdens de jaarwisseling is er heel veel inzet nodig van politie en brandweer om de nacht zo veilig mogelijk te laten verlopen. De capaciteit vanuit de politie is helaas beperkt en daarom moeten er keuzes worden gemaakt. De jaarwisseling hoort een feestje te zijn, maar de realiteit is anders. We lijken te accepteren, dat illegaal vuurwerk, geweld tegen hulpverleners, schade en overlast bij de jaarwisseling horen. Ik vind dat onacceptabel.”
De burgemeester geeft toe, dat het een kwestie van lange adem is om de mentaliteit van de mensen te veranderen. “Maar kijk naar het roken. Hoe lang is het geleden, dat we nog rookten in deze kamer. Nu kijken we verwijtend als iemand buiten bij het bushokje rookt.”
Naast strafrechtelijke vervolging bij illegaal vuurwerk en geweld tegen hulpverleners zet de burgemeester steeds vaker zijn bevoegdheden in zoals het opleggen van een gebiedsverbod. Ook het opleggen van een meldplicht aan daders. “Hiermee voorkomen we, dat inwoners, die het verpesten voor de grote meerderheid, in herhaling vallen.”
Zoetermeer stelt geld beschikbaar om activiteiten te organiseren tijdens de jaarwisseling. Zo komt weer het jongerenfeest in Silverdome evenals een vuurwerkshow, die tijdens de afgelopen jaarwisseling door weersomstandigheden moest vervallen. De kosten voor het annuleren van de vuurwerkshow en het bijbehorende aftelmoment bedroegen 28.000 euro. “We moeten mogelijkheden onderzoeken voor alternatieven naast de vuurwerkshows,” adviseert burgemeester Michel Bezuijen de gemeenteraad.

Uit de krant

Afbeelding
Lezing over wonen voor senioren 26 mei, 11:26
Afbeelding
Demodag bij de Bouwhof 26 mei, 11:16
Afbeelding
Vierde Stationsstraat weer afgesloten voor auto's 26 mei, 10:24 2
Afbeelding
Zorgen over voortbestaan van Voorjaarskermis 26 mei, 09:24 5
Afbeelding
Avontuurlijk genieten bij Scouting Impeesa 25 mei, 09:11
Afbeelding
Teamwinnaars op stap met koets door Zoetermeer 24 mei, 09:41
Afbeelding
Gezellige high tea in de perenboomgaard 24 mei, 09:00
Afbeelding
Meiden DSO naar finale Haaglanden Cup 23 mei, 18:28