Afbeelding

Geen stemlokaal in Palenstein

Actueel 1.030 keer gelezen

ZOETERMEER - De inwoners van de wijk Palenstein moesten woensdag 15 maart extra moeite doen om te gaan stemmen voor de Provinciale Staten en voor het bestuur van de Waterschappen. Het vertrouwde stemlokaal in het multifunctionele gebouw Castellum Palensteyn aan het Rakkersveld 253 was ditmaal niet beschikbaar.

Door Kees van Rongen

Voor het Castellum Palensteyn prijkt een groot bord met daarop de verschillende posters van de politieke partijen. De gemeente roept nadrukkelijk op om toch vooral te gaan stemmen. “In elke wijk zijn stembureaus,” schrijft de gemeente op hun eigen informatiepagina over de verkiezingen. Niet dus in de wijk Palenstein.

Mevrouw Backx, die in Palenstein woont is er duidelijk niet blij mee. “Tot mijn verbazing en verontwaardiging ontdekte ik op de kandidatenlijst, die wij van de gemeente Zoetermeer hebben ontvangen, dat er in de wijk Palenstein geen stemlokaal is. In de ruim tien jaar dat ik hier woon, is dat nog niet eerder voorgekomen. Volgens de ambtenaar van de gemeente gaf Castellum Palensteyn geen toestemming om hier dit keer een stemlokaal in te richten. De ambtenaar van de gemeente verwees mij naar het gebouw van het CKC aan de Leidsewallen. Daar is wel een stembureau. Dat is voor mij 25 minuten heen en 25 minuten terug lopen,” zegt mevrouw Backx

“Het is voor mij onverklaarbaar en onvoorstelbaar, dat deze wijk Palenstein voor een stemlokaal wordt overgeslagen. De gemeente probeert iedereen in het stemhokje te krijgen, maar dan is dit toch niet de goede manier, denk ik. Ik hoop, dat de gemeente bij de volgende verkiezingen wel weer een stemlokaal in Palenstein organiseert.”

Op de vraag of mevrouw Backx dan maar haar stem verloren laat gaan, reageert zij fel. “Nee, natuurlijk niet. Ik ga zeker stemmen. Er is geen verbinding met het openbaar vervoer naar het Dorp, maar gelukkig mag ik mee rijden met een aardige buurvrouw. Inmiddels hebben mijn kinderen ook al aangeboden om mij naar een stemlokaal te brengen.”

De gemeente reageert desgevraagd, dat zij geen geschikte ruimte in Palenstein hebben kunnen vinden. “Maar in het gebouw van het CKC aan de Leidsewallen en aan de 5 Mei-straat bij de Stichting Welzijn en Zorg Doven (WeDoZo) kunnen mensen stemmen. Dit zal niet voor iedereen even gemakkelijk zijn,” geeft de woordvoerder van de gemeente toe. “Wij doen als gemeente ons best om binnen een straal van één kilometer een stembureau te hebben voor de kiezer, want we willen dat iedereen gaat stemmen. Helaas lukt dat niet altijd. Ook voor de toekomst streven wij ernaar om voor iedere kiezer een stembureau in de buurt te hebben. Wij zijn daarbij wel afhankelijk van de eigenaren van ruimtes om daadwerkelijk hun locaties te mogen gebruiken.”

Foto-onderschrift: Het bord met de posters en oproep om te gaan stemmen staat pal voor het Castellum Palensteyn, dat ditmaal niet als stemlokaal mocht worden ingericht. Foto Kees van Rongen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09