Afbeelding

Start lotgenotengroep bij Humanitas

Actueel 867 keer gelezen

Zoetermeer - “Het verlies van een partner verwerk je op je eigen manier. Voor sommige mensen is het fijn om met lotgenoten over je situatie te praten. We zien dat mensen zich dan realiseren dat het normaal is om verdriet te hebben.” Cobie van Gemerde en Maria Strooij vertellen over de lotgenotengroep die zij organiseren bij Humanitas Zoetermeer.

Cobie en Maria hebben allebei ruime ervaring in de zorg en zetten zich als vrijwilligers van Humanitas in om mensen te steunen bij het verwerken van het verlies van een dierbare. “Individuele begeleiding doen we met tien goed getrainde vrijwilligers. Cobie en ik begeleiden daarnaast ook twee keer per jaar een lotgenotengroep voor mensen die hun partner verloren hebben”, vertelt Maria die zelf ervaring heeft als rouwbegeleider. Met veel betrokkenheid en enthousiasme bereiden ze de start – in april – van een nieuwe lotgenotengroep voor.

De groepen die Cobie en Maria begeleiden bestaan uit vier tot zes mensen van wie de partner is overleden. Zij komen ongeveer acht keer wekelijks bij elkaar. “De bijeenkomsten zijn een soort vrijplaats, iedere deelnemer kan zich voluit en veilig uitspreken.”, licht Cobie toe. “Iedereen vertelt wat hij of zij heeft meegemaakt, en wie en wat ze zijn kwijtgeraakt. Maar het kan ook gaan om iets praktisch als ‘wat doe je als de stoppen doorslaan’ als je partner dat altijd regelde. De bijeenkomsten zijn niet alleen serieus, maar zeker ook gezellig en met humor.”

“Het komt voor dat familie of vrienden na een half jaar denken dat je wel over je verlies heen bent. Of omgekeerd, iemand vindt het zelf lastig om er dan nog met hen over te praten. Mocht je er buiten je eigen kring verder over willen praten, dan kan een lotgenotengroep een uitkomst zijn”, vertelt Maria. “De deelnemers wisselen ideeën uit over hoe je je leven verder kunt oppakken. Ze realiseren zich dat ze niet de enige zijn met hun verdriet.” Over één ding zijn Cobie en Maria het hartgrondig eens: het is geweldig mooi om te zien hoe mensen hun leven weer oppakken na een zwaar verlies en dat een lotgenotengroep daarbij kan helpen.

Nieuwe lotgenotengroep dit voorjaar

Dit voorjaar start een nieuwe lotgenotengroep. De kosten voor de acht bijeenkomsten bedragen € 30,00 voor koffie en lekkers. Wilt u meer informatie of wilt u weten of deelname aan de lotgenotengroep voor u geschikt is: Cobie van Gemerde, cobievangemerde@humanitaszoetermeer.nl of 06-51230979.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Onafhankelijk vergelijken, overstappen en besparen: Internetvergelijk.nl en Verzekeringvergelijk.nl 12 apr, 09:34
Afbeelding
Facilitair Medewerker bij Event- en Partycentrum het Witte Paard 11 apr, 17:06
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius tijdens het veiligheidsoverleg. Foto: Archief/Fred Ronald
Rijk geeft geld voor aanpak jeugdcriminaliteit 10 apr, 15:43
Wethouder ter Laak bij de heropening van de Mandelabrug. Foto: Archief/Gerard van Warmerdam
NS komt maar twee keer per uur in Zoetermeer 10 apr, 15:25 5
Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59