Afbeelding

Start lotgenotengroep bij Humanitas

Actueel 896 keer gelezen

Zoetermeer - “Het verlies van een partner verwerk je op je eigen manier. Voor sommige mensen is het fijn om met lotgenoten over je situatie te praten. We zien dat mensen zich dan realiseren dat het normaal is om verdriet te hebben.” Cobie van Gemerde en Maria Strooij vertellen over de lotgenotengroep die zij organiseren bij Humanitas Zoetermeer.

Cobie en Maria hebben allebei ruime ervaring in de zorg en zetten zich als vrijwilligers van Humanitas in om mensen te steunen bij het verwerken van het verlies van een dierbare. “Individuele begeleiding doen we met tien goed getrainde vrijwilligers. Cobie en ik begeleiden daarnaast ook twee keer per jaar een lotgenotengroep voor mensen die hun partner verloren hebben”, vertelt Maria die zelf ervaring heeft als rouwbegeleider. Met veel betrokkenheid en enthousiasme bereiden ze de start – in april – van een nieuwe lotgenotengroep voor.

De groepen die Cobie en Maria begeleiden bestaan uit vier tot zes mensen van wie de partner is overleden. Zij komen ongeveer acht keer wekelijks bij elkaar. “De bijeenkomsten zijn een soort vrijplaats, iedere deelnemer kan zich voluit en veilig uitspreken.”, licht Cobie toe. “Iedereen vertelt wat hij of zij heeft meegemaakt, en wie en wat ze zijn kwijtgeraakt. Maar het kan ook gaan om iets praktisch als ‘wat doe je als de stoppen doorslaan’ als je partner dat altijd regelde. De bijeenkomsten zijn niet alleen serieus, maar zeker ook gezellig en met humor.”

“Het komt voor dat familie of vrienden na een half jaar denken dat je wel over je verlies heen bent. Of omgekeerd, iemand vindt het zelf lastig om er dan nog met hen over te praten. Mocht je er buiten je eigen kring verder over willen praten, dan kan een lotgenotengroep een uitkomst zijn”, vertelt Maria. “De deelnemers wisselen ideeën uit over hoe je je leven verder kunt oppakken. Ze realiseren zich dat ze niet de enige zijn met hun verdriet.” Over één ding zijn Cobie en Maria het hartgrondig eens: het is geweldig mooi om te zien hoe mensen hun leven weer oppakken na een zwaar verlies en dat een lotgenotengroep daarbij kan helpen.

Nieuwe lotgenotengroep dit voorjaar

Dit voorjaar start een nieuwe lotgenotengroep. De kosten voor de acht bijeenkomsten bedragen € 30,00 voor koffie en lekkers. Wilt u meer informatie of wilt u weten of deelname aan de lotgenotengroep voor u geschikt is: Cobie van Gemerde, cobievangemerde@humanitaszoetermeer.nl of 06-51230979.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27