Koningin Maxima verft bloembakken. Foto: Thijme van de Burg
Koningin Maxima verft bloembakken. Foto: Thijme van de Burg

Vrijwilligers wijktuin krijgen hulp van koningspaar

Actueel 699 keer gelezen

Zoetermeer - De vrijwilligers van Wijktuin Noordhove werden afgelopen vrijdag verblijd met het gezelschap van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima. Hiermee ondersteunt het echtpaar NLDoet, een landelijke actie van het Oranjefonds waarbij je één dag vrijblijvend vrijwilligers kan doen en zo kan ontdekken hoe waardevol dat werk is. “Doordat mensen één dagje laagdrempelig vrijwilligerswerk doen, zijn ze snel bereid het langer te doen”, vertelt Marinka Peerdemann van het Oranje Fonds.

Door Thijme van der Burg

De komst van het Koninklijk Paar was een complete verassing voor de vrijwilligers, maar ongeacht de verassing werden zij in een goede sfeer ontvangen. Hare Majesteit was, ondanks het koude, natte weer, het hele bezoek druk bezig met het poten van planten en het bemesten van de tuin. “Het is niet heel wenselijk om dit soort taken te doen in dit weer. Het is zo’n klus die beter naar voren was gekomen met 15 graden boven nul, maar juist daarom is het fijn dat zij er waren om te helpen”, zegt Rob Versteeg, één van de vrijwilligers. De koningin heeft meerdere vrijwilligers te woord gestaan terwijl ze druk in de weer was met het verven van tafels en plantenbakken. Peerdemann, één van de organisatoren, is blij met het bezoek. “Het geeft een extra steuntje in de rug van de vrijwilligers en laat zien dat de Koning ook inziet dat vrijwilligers onmisbaar zijn.”

Versteeg vertelt enthousiast hoe hij hoopt dat er met dit bezoek meer bekendheid komt voor de tuin. Hij legt uit dat je bij hen altijd welkom bent en je altijd een steentje bij kan dragen. “We hebben hier mensen van allerlei soorten culturen. Spreek je geen Nederlands, dan hebben we daar google translate voor. We liggen dan ook samen in een deuk, want dat is kwalitatief bijzonder treurig. Iedereen kan hier binnenlopen en iedereen kan hier wat doen naar zijn eigen vermogen. Het gaat niet om de prestatie die er geleverd wordt, het gaat erom dat je kan doen wat jij wil, in jouw tempo, in jouw vermogen.”

De laatste jaren had de tuin veel moeite met het binnenhalen van voldoende mensen, vertellen twee vaste vrijwilligers Wilma en Frans. “We hebben een periode gehad dat we nog maar met z’n drieën waren. We hebben toen zelfs afscheid genomen, omdat we dachten dat het niet meer door zou gaan”, vertelt Wilma. Inmiddels krijgen ze steeds meer versteking van buitenaf, waardoor zij zich meer kunnen focussen op het lesgeven over de natuur aan kleine kinderen. Echter maakt dat nog niet dat alle problemen zijn opgelost. “Er zijn heel veel scholen die bij ons langs komen, maar we kunnen niet alles aan. Het gaat nu wel beter, maar extra mensen die ook kinderen willen lesgeven zijn altijd welkom.”

Uit de krant

Afbeelding
Herbeleef Stadsfestival Zoetermeer 2040 en kijk naar de toekomst 29 sep., 11:10
Afbeelding
Rijsttafelen bij restaurant Saputra (spiced by Indofoods) Ondernemer in Beeld 29 sep., 10:25
Afbeelding
Fascinating Jazz is een maandelijks feestje én viert 25-jarig jubileum 28 sep., 16:20 3
Afbeelding
Genieten van natuurschoon in en om Zoetermeer Natuur in beeld 28 sep., 15:12
Afbeelding
GoodFood Fietstocht naar mooi Voedselbos in Benthuizen 28 sep., 14:03
Afbeelding
Braziliaans Jiu-Jitsu seminar en promoties bij Yotosama 28 sep., 13:09
Afbeelding
Dames van Soetermare in actie tegen zwerfafval en sigarettenpeuken 28 sep., 12:02 1
Afbeelding
Sprookjesachtige kabouterdagen met Staatsbosbeheer in het Bentwoud 28 sep., 11:26 5