Fotobijschrift: Een weergaloze cast geeft gestalte aan 'Komt een vrouw bij de dokter'. Foto: Annemieke van der Togt.
Fotobijschrift: Een weergaloze cast geeft gestalte aan 'Komt een vrouw bij de dokter'. Foto: Annemieke van der Togt. Annemieke van der Togt

Voorstelling ‘Komt een vrouw bij de dokter’ raakt

Actueel 535 keer gelezen

Zoetermeer - Hoe leef je verder als je de diagnose kanker krijgt? Wie heeft medelijden met de partner van iemand die kanker heeft? En is vreemdgaan een slap excuus of een noodzaak om er voor je vrouw te kunnen zijn? ‘Komt een vrouw bij de dokter’ brengt die aspecten bij elkaar in een aangrijpend toneelstuk. Op 16 maart is de voorstelling in het Stadstheater te zien.

Door Marit Nikerk

Na het gelijknamige boek van Kluun en een filmbewerking is het nu tijd voor een toneelversie van ‘Komt een vrouw bij de dokter’. Stijn en Carmen hebben een gelukkige relatie, maar deze staat onder druk als Carmen de diagnose kanker krijgt. Terwijl Carmen chemotherapie ondergaat, zoekt Stijn zijn uitvlucht in het uitgaan, flirten en vreemdgaan. Een voorstelling over ziekte, vluchtgedrag en de betekenis van liefde.
Vier acteurs geven de voorstelling gestalte. Maartje van de Wetering brengt het ziekteproces van haar personage Carmen geloofwaardig en schakelt moeiteloos in de rollercoaster aan emoties. Xander de Vledder als Stijn heeft de uitdagende taak om de beweegredenen van het vreemdgaan over te brengen aan het publiek. Dat doet hij knap: hoewel zijn vreemdgaan hufterig overkomt, laat hij ook zien hoe liefdevol hij voor zijn vrouw en kind is. Teunie de Brouwer laat zien dat haar minnares zeker wel compassie heeft en Marie Louise Stheins vult de cast krachtig aan met een dubbelrol als arts en moeder van Carmen. Dankzij de prettige regie van Ignace Cornelissen wordt er een beroep gedaan op de verbeelding van het publiek - zoals een hoofdkapje opdoen als Carmens haar wordt geschoren - en is het spel van begin tot eind geloofwaardig.
Een voorstelling over kanker is een zware opgave. Een goede opbouw is dan ook cruciaal om te voorkomen dat het publiek verzwelgt in al het drama. Snelle wissels tussen contrasterende scènes zorgen voor vaart en de humor geeft het verhaal lucht. Andere momenten, zoals Carmen die een filmpje voor haar dochter opneemt, brengen een verstilling in de voorstelling. De personages krijgen klap na klap te verduren, maar dankzij de steengoede opbouw komt voor het publiek op het einde de emotionele klap.
De dood hoort bij het leven, maar het leven hoort zeker ook bij de dood. Die wil om te leven is soms zo belangrijk dat je de nevenschade voor lief neemt. En dat is een hele menselijke drijfveer. Keur je dat moreel gezien dan goed? Dat mag je zelf oordelen. ‘Komt een vrouw bij de dokter’ is op 16 maart te zien in het Stadstheater Zoetermeer. www.stadstheater.nl

Uit de krant

Afbeelding
Lezing over wonen voor senioren 26 mei, 11:26
Afbeelding
Demodag bij de Bouwhof 26 mei, 11:16
Afbeelding
Vierde Stationsstraat weer afgesloten voor auto's 26 mei, 10:24 2
Afbeelding
Zorgen over voortbestaan van Voorjaarskermis 26 mei, 09:24 5
Afbeelding
Avontuurlijk genieten bij Scouting Impeesa 25 mei, 09:11
Afbeelding
Teamwinnaars op stap met koets door Zoetermeer 24 mei, 09:41
Afbeelding
Gezellige high tea in de perenboomgaard 24 mei, 09:00
Afbeelding
Meiden DSO naar finale Haaglanden Cup 23 mei, 18:28