Baris Clasquin heeft zelf een indrukwekkende collectie boeken.
Baris Clasquin heeft zelf een indrukwekkende collectie boeken. Robbert Roos

Baris Clasquin is lid van Kinderboeken Leesteam

Actueel 620 keer gelezen

Zoetermeer - De Kinderjury is dé lezersprijs van Nederland voor het beste Kinderboek, gekozen door kinderen. Het speciale Kinderboeken Leesteam bestaat uit elf kinderen die hun leeftijdsgenoten enthousiasmeren om meer te lezen door het geven van interviews en het delen van leestips via hun eigen social mediakanalen. Baris Clasquin (8) is een echte boekenwurm en als lid van het Kinderboeken Leesteam dé vertegenwoordiger van de provincie Zuid-Holland.

Door Robbert Roos

Baris is gekozen als vertegenwoordiger om zijn enthousiasme en vertelvaardigheden en vervult als lid van het Kinderboeken Leesteam een belangrijke rol. Zo mocht hij onlangs op zijn basisschool IKC De Floriant een lintje doorknippen ter gelegenheid van de installatie van de jury en nu vertelt hij zijn verhaal aan de lokale krant. “Tijdens de leesweken van 8 februari tot en met 9 april mogen de kinderen van mijn school zoveel mogelijk boeken lezen. Ik vertel ze hoe leuk lezen is en geef tips over welke leuke boeken er allemaal te lezen zijn.” Want dat lezen veel plezier geeft weet Baris al lang. “Mijn moeder las me altijd verhaaltjes voor en zette de boeken die ik interessant zou kunnen vinden op een plek waar ik er gemakkelijk bij kon. Door veel te oefenen met de Borre leesclub heb ik eigenlijk mezelf leren lezen.” Inmiddels beschikt Baris op zijn kamer over een indrukwekkende boekenkast. “Zodra ik wakker word begin ik gelijk te lezen en ik lees voor ik ga slapen.” Dat laatste wordt door het lezen weleens uitgesteld. “Soms moet ik eigenlijk al het licht uit doen, maar dan is het boek zo spannend dat ik stiekem nog even door blijf lezen tot het boek uit is. Als ik lees zie ik de plaatjes in mijn gedachten verschijnen en hoor ik de stemmen van de personen uit het verhaal in mijn hoofd.” Dat al dat lezen zijn vruchten afwerpt blijkt wel uit het feit dat de 8-jarige Baris inmiddels meer woorden per minuut kan lezen dan zijn vader. Als lid van het Kinderboeken Leesteam beschikt Baris over een speciaal vest en T-shirt wat hij draagt als hij samen met mama filmpjes met leestips op social media post. Daarnaast krijgt hij af en toe boeken opgestuurd om te lezen of een boekenbon zodat hij zelf een boek uit kan kiezen. Favoriete schrijvers zijn Paul van Loon, Thijs van Marle, Silvia Vanden Heede, Sterrin Smalbrugge en Tjerk Noordraven. “Tjerk reageerde op een van mijn posts”, vertelt Baris trots. Leestips heeft hij natuurlijk ook. “Weg met die krokodil, Wolven in de stad, Knots en Dogman zijn echt leuke boeken die ook spannend zijn”, legt Baris uit. Op 10 mei maakt de jury de top drie van beste boeken bekend en op 17 mei de winnaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Blindegeleide markeringen aangebracht op de trappen van de Wethouder Jennétunnel bij station Zoetermeer-Oost. Foto: pr
Blindegeleide markeringen op trappen verbeteren veiligheid voor mensen met visuele beperking 1 mrt, 10:07
Circusacts van leerlingen.
Leerlingen ONC tonen hun talenten en schitteren in voorstelling Healthy, Happy, Wonderful 1 mrt, 09:36
Afbeelding
Vacaturegids nu ook online: heel veel werk en banen! 29 feb, 15:17
Anna- Sofia en Livia met hun donatie.
Anna-Sofia en Livia zamelen geld in voor de Egelopvang Zoetermeer 29 feb, 13:39 3
Ilion schittert op NK indoor atletiek. Foto: Ed Turk
Ilion presenteert goed tijdens het NK indoor atletiek 29 feb, 12:47 1
Deelnemers maken kennis met het rondje gezond Driemanspolder.
Architectuurwandeling met rondje gezond in Driemanspolder 29 feb, 11:41
Diverse locaties van inZet sluiten aan bij deze actie en verwelkomen vrijwilligers graag bij hun activiteiten.
Vrijwilligers welkom bij locaties van inZet tijdens NLdoet op 15 maart 29 feb, 11:05
Doordeweeks zijn er voordelige Cineplus voorstellingen in de ochtend of de middag bij Kinepolis Zoetermeer. Met de speciale kortingsactie op broodjes of maaltijden van Family Zoetermeer maakt u er zelfs een compleet dag je uit van.
Voordelig naar de bioscoop tijdens de Cineplus voorstellingen van Kinepolis Zoetermeer 29 feb, 11:00