Advocaat Maurice van Leeuwen. Foto: Robbert Roos
Advocaat Maurice van Leeuwen. Foto: Robbert Roos

Advocatuur is een spel van de juiste woorden

Actueel 719 keer gelezen

Zoetermeer - Het Zoetermeerse advocatenkantoor Bos Van der Burg is alweer voor de derde keer de hoofdsponspor van het Groot Zoetermeers Dictee. Dit betekent dat de winnaar van het dictee niet alleen eeuwige roem maar ook de Bos van der Burgbokaal in de wacht sleept. 

Door Hélène Ouwerkerk

Dat het advocatenkantoor Bos Van der Burg voor de derde keer hoofdsponsor is, is volgens advocaat Maurice van Leeuwen niet voor niets. “Taal is in het recht van cruciaal belang. In mijn vak ben je altijd aan het kijken ‘wat staat er nou werkelijk en hoe moet je dat interpreteren’. Een woord wat er niet staat of juist wel kan het verschil zijn of je een zaak wint of verliest. Dat is met recht de kracht van het woord”, vertelt hij.

Het Groot Zoetermeers Dictee vindt Van Leeuwen dan ook om twee redenen een mooi evenement. Enerzijds omdat het Zoetermeers en tevens vanwege de associatie met taal.
Voor Maurice was taal en voor de dictees op school zeker geen straf. “Op de middelbare school begonnen we de week met een zin uit het Groot Dictee der Nederlandse taal en werden we dus gelijk met de typische dicteewoorden als przewalskipaard geconfronteerd”, vertelt hij lachend. “Maar eerder al op de basisschool was dictee een belangrijk onderdeel en iets wat ik zeker erg leuk vond.”

Terug naar taal en de advocatuur waarin de taal zo’n belangrijk onderdeel is. Het begint met het lezen van de processtukken. Je goed voorbereiden en goed lezen wat er precies staat. En daarna natuurlijk het pleidooi schrijven. Ook daarin kan Maurice van Leeuwen zijn liefde voor de Nederlandse taal kwijt. “Ik vind het heel leuk om oude woorden nieuw leven in te blazen”, vertelt hij. “Je kan natuurlijk zeggen dat iets gek of belachelijk is maar je kan iets ook kolderiek noemen. Dat geeft een pleidooi net een andere wending. Het is het spel dat wij met woorden spelen.”

Het advocatenkantoor Bos van der Burg is een advocatenkantoor voor ondernemingen en particulieren, waaronder een sociale rechtspraktijk voor mensen met een kleine beurs en zonder rechtsbijstandverzekering.

Het bedrijf is hoofdsponsor van het Groot Zoetermeers Dictee en sponsort dan ook altijd een mooie bokaal. Het Groot Zoetermeers Dictee wordt 25 maart gehouden in het Alfrink College. Wie mee wil doen, kan zich nog altijd opgeven. Dit kan individueel of per team via www.grootzoetermeersdictee.nl.

Uit de krant

Afbeelding
Onderwijs in de natuur 6 jun., 10:36
Afbeelding
Prijsuitreiking Rondje Meerpolder 6 jun., 10:20
Afbeelding
“18-jarigen weet niet wat ze moeten regelen" 6 jun., 09:06
Afbeelding
Bobby is het Dier van de Week 5 jun., 15:33
Afbeelding
Herkenningspunt Escher op Zoetermeerse fietsroute 5 jun., 15:26
Afbeelding
Staf FC Zoetermeer is compleet 5 jun., 13:53
Afbeelding
Jubilarissen gehuldigd tijdens het Voorjaarsconcert 5 jun., 12:56
Afbeelding
Geslaagde 'Zoet op zaterdag' 5 jun., 12:07