Advocaat Maurice van Leeuwen. Foto: Robbert Roos
Advocaat Maurice van Leeuwen. Foto: Robbert Roos

Advocatuur is een spel van de juiste woorden

Actueel 1.287 keer gelezen

Zoetermeer - Het Zoetermeerse advocatenkantoor Bos Van der Burg is alweer voor de derde keer de hoofdsponspor van het Groot Zoetermeers Dictee. Dit betekent dat de winnaar van het dictee niet alleen eeuwige roem maar ook de Bos van der Burgbokaal in de wacht sleept. 

Door Hélène Ouwerkerk

Dat het advocatenkantoor Bos Van der Burg voor de derde keer hoofdsponsor is, is volgens advocaat Maurice van Leeuwen niet voor niets. “Taal is in het recht van cruciaal belang. In mijn vak ben je altijd aan het kijken ‘wat staat er nou werkelijk en hoe moet je dat interpreteren’. Een woord wat er niet staat of juist wel kan het verschil zijn of je een zaak wint of verliest. Dat is met recht de kracht van het woord”, vertelt hij.

Het Groot Zoetermeers Dictee vindt Van Leeuwen dan ook om twee redenen een mooi evenement. Enerzijds omdat het Zoetermeers en tevens vanwege de associatie met taal.
Voor Maurice was taal en voor de dictees op school zeker geen straf. “Op de middelbare school begonnen we de week met een zin uit het Groot Dictee der Nederlandse taal en werden we dus gelijk met de typische dicteewoorden als przewalskipaard geconfronteerd”, vertelt hij lachend. “Maar eerder al op de basisschool was dictee een belangrijk onderdeel en iets wat ik zeker erg leuk vond.”

Terug naar taal en de advocatuur waarin de taal zo’n belangrijk onderdeel is. Het begint met het lezen van de processtukken. Je goed voorbereiden en goed lezen wat er precies staat. En daarna natuurlijk het pleidooi schrijven. Ook daarin kan Maurice van Leeuwen zijn liefde voor de Nederlandse taal kwijt. “Ik vind het heel leuk om oude woorden nieuw leven in te blazen”, vertelt hij. “Je kan natuurlijk zeggen dat iets gek of belachelijk is maar je kan iets ook kolderiek noemen. Dat geeft een pleidooi net een andere wending. Het is het spel dat wij met woorden spelen.”

Het advocatenkantoor Bos van der Burg is een advocatenkantoor voor ondernemingen en particulieren, waaronder een sociale rechtspraktijk voor mensen met een kleine beurs en zonder rechtsbijstandverzekering.

Het bedrijf is hoofdsponsor van het Groot Zoetermeers Dictee en sponsort dan ook altijd een mooie bokaal. Het Groot Zoetermeers Dictee wordt 25 maart gehouden in het Alfrink College. Wie mee wil doen, kan zich nog altijd opgeven. Dit kan individueel of per team via www.grootzoetermeersdictee.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1