Klein Hoefblad
Klein Hoefblad

Natuur onder de loep

Actueel 605 keer gelezen

Zoetermeer - In deze rubriek laten kenners van de natuur hun licht schijnen op de natuur. Deze week een bijdrage van Joke de Ridder, namens de plantengroep van de KNNV in Zoetermeer.

Naaktbloeiers

De gele bloem die je nu op veel plaatsen uit de grond ziet komen, is Klein hoefblad. Het is een zogenaamde naaktbloeier. Deze tot de verbeelding sprekende term betekent dat de bloemen verschijnen vóórdat de bladeren te zien zijn. Normaal gesproken zien we van een plant eerst een stengel en bladeren verschijnen, en komen de bloemen als slotstuk, als kroon op het werk zogezegd.

Klein hoefblad lijkt op het eerste gezicht op een Paardenbloem. Maar als je beter kijkt zie je echt wel de verschillen. Kijk maar naar de stengel, deze is bij de Paardenbloem helemaal glad, maar bij Klein hoefblad bezet met schubjes. De bloem is ook anders: het Klein hoefblad heeft in het midden zgn. buisbloemen en aan de rand smalle lintbloemetjes, een Paardenbloem heeft alleen maar lintbloemen. Ook de bladeren zijn anders, de rozetten van Paardenbloemen ken je vast wel, die van Klein hoefblad verschijnen over een tijdje en zijn rondachtig.

De bloemsteel is beweeglijk: na de bloei hangen de bloemhoofdjes zielig naar beneden, maar als het vruchtpluis gevormd is (dit lijkt ook weer op de paardenbloem) staat hij weer rechtop. De wind verspreidt het pluis dan makkelijk.

De naam hoefblad komt waarschijnlijk van hoestblad, de plant wordt in de kruidengeneeskunde ingezet tegen hoest.

Dat hij zo vroeg al bloeit is fijn voor de eerste hommels en bijen die op zoek moeten naar stuifmeel en nectar. Er is nog niet veel te vinden voor ze.

Grond waar in gerommeld is, daar houdt Klein hoefblad van. Kijk maar langs het nieuwe wandelpad achter de Dorpsstraat, het Henk Oskampad.

Uit de krant

Afbeelding
Herbeleef Stadsfestival Zoetermeer 2040 en kijk naar de toekomst 29 sep., 11:10
Afbeelding
Rijsttafelen bij restaurant Saputra (spiced by Indofoods) Ondernemer in Beeld 29 sep., 10:25
Afbeelding
Fascinating Jazz is een maandelijks feestje én viert 25-jarig jubileum 28 sep., 16:20 3
Afbeelding
Genieten van natuurschoon in en om Zoetermeer Natuur in beeld 28 sep., 15:12
Afbeelding
GoodFood Fietstocht naar mooi Voedselbos in Benthuizen 28 sep., 14:03
Afbeelding
Braziliaans Jiu-Jitsu seminar en promoties bij Yotosama 28 sep., 13:09
Afbeelding
Dames van Soetermare in actie tegen zwerfafval en sigarettenpeuken 28 sep., 12:02 1
Afbeelding
Sprookjesachtige kabouterdagen met Staatsbosbeheer in het Bentwoud 28 sep., 11:26 5