Klein Hoefblad
Klein Hoefblad

Natuur onder de loep

Actueel 535 keer gelezen

Zoetermeer - In deze rubriek laten kenners van de natuur hun licht schijnen op de natuur. Deze week een bijdrage van Joke de Ridder, namens de plantengroep van de KNNV in Zoetermeer.

Naaktbloeiers

De gele bloem die je nu op veel plaatsen uit de grond ziet komen, is Klein hoefblad. Het is een zogenaamde naaktbloeier. Deze tot de verbeelding sprekende term betekent dat de bloemen verschijnen vóórdat de bladeren te zien zijn. Normaal gesproken zien we van een plant eerst een stengel en bladeren verschijnen, en komen de bloemen als slotstuk, als kroon op het werk zogezegd.

Klein hoefblad lijkt op het eerste gezicht op een Paardenbloem. Maar als je beter kijkt zie je echt wel de verschillen. Kijk maar naar de stengel, deze is bij de Paardenbloem helemaal glad, maar bij Klein hoefblad bezet met schubjes. De bloem is ook anders: het Klein hoefblad heeft in het midden zgn. buisbloemen en aan de rand smalle lintbloemetjes, een Paardenbloem heeft alleen maar lintbloemen. Ook de bladeren zijn anders, de rozetten van Paardenbloemen ken je vast wel, die van Klein hoefblad verschijnen over een tijdje en zijn rondachtig.

De bloemsteel is beweeglijk: na de bloei hangen de bloemhoofdjes zielig naar beneden, maar als het vruchtpluis gevormd is (dit lijkt ook weer op de paardenbloem) staat hij weer rechtop. De wind verspreidt het pluis dan makkelijk.

De naam hoefblad komt waarschijnlijk van hoestblad, de plant wordt in de kruidengeneeskunde ingezet tegen hoest.

Dat hij zo vroeg al bloeit is fijn voor de eerste hommels en bijen die op zoek moeten naar stuifmeel en nectar. Er is nog niet veel te vinden voor ze.

Grond waar in gerommeld is, daar houdt Klein hoefblad van. Kijk maar langs het nieuwe wandelpad achter de Dorpsstraat, het Henk Oskampad.

Uit de krant

Afbeelding
Lezing over wonen voor senioren 26 mei, 11:26
Afbeelding
Demodag bij de Bouwhof 26 mei, 11:16
Afbeelding
Vierde Stationsstraat weer afgesloten voor auto's 26 mei, 10:24 2
Afbeelding
Zorgen over voortbestaan van Voorjaarskermis 26 mei, 09:24 5
Afbeelding
Avontuurlijk genieten bij Scouting Impeesa 25 mei, 09:11
Afbeelding
Teamwinnaars op stap met koets door Zoetermeer 24 mei, 09:41
Afbeelding
Gezellige high tea in de perenboomgaard 24 mei, 09:00
Afbeelding
Meiden DSO naar finale Haaglanden Cup 23 mei, 18:28