Klein Hoefblad
Klein Hoefblad

Natuur onder de loep

Actueel 698 keer gelezen

Zoetermeer - In deze rubriek laten kenners van de natuur hun licht schijnen op de natuur. Deze week een bijdrage van Joke de Ridder, namens de plantengroep van de KNNV in Zoetermeer.

Naaktbloeiers

De gele bloem die je nu op veel plaatsen uit de grond ziet komen, is Klein hoefblad. Het is een zogenaamde naaktbloeier. Deze tot de verbeelding sprekende term betekent dat de bloemen verschijnen vóórdat de bladeren te zien zijn. Normaal gesproken zien we van een plant eerst een stengel en bladeren verschijnen, en komen de bloemen als slotstuk, als kroon op het werk zogezegd.

Klein hoefblad lijkt op het eerste gezicht op een Paardenbloem. Maar als je beter kijkt zie je echt wel de verschillen. Kijk maar naar de stengel, deze is bij de Paardenbloem helemaal glad, maar bij Klein hoefblad bezet met schubjes. De bloem is ook anders: het Klein hoefblad heeft in het midden zgn. buisbloemen en aan de rand smalle lintbloemetjes, een Paardenbloem heeft alleen maar lintbloemen. Ook de bladeren zijn anders, de rozetten van Paardenbloemen ken je vast wel, die van Klein hoefblad verschijnen over een tijdje en zijn rondachtig.

De bloemsteel is beweeglijk: na de bloei hangen de bloemhoofdjes zielig naar beneden, maar als het vruchtpluis gevormd is (dit lijkt ook weer op de paardenbloem) staat hij weer rechtop. De wind verspreidt het pluis dan makkelijk.

De naam hoefblad komt waarschijnlijk van hoestblad, de plant wordt in de kruidengeneeskunde ingezet tegen hoest.

Dat hij zo vroeg al bloeit is fijn voor de eerste hommels en bijen die op zoek moeten naar stuifmeel en nectar. Er is nog niet veel te vinden voor ze.

Grond waar in gerommeld is, daar houdt Klein hoefblad van. Kijk maar langs het nieuwe wandelpad achter de Dorpsstraat, het Henk Oskampad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27