De bewoners van de torentjeswoningen in Rokkeveen kunnen zich totaal niet vinden in de opgelegde WOZ aanslag.
De bewoners van de torentjeswoningen in Rokkeveen kunnen zich totaal niet vinden in de opgelegde WOZ aanslag. Robbert Roos

Bewoners boos om verdubbeling WOZ-waarde

Actueel 1.934 keer gelezen

Zoetermeer - Onlangs viel de jaarlijkse WOZ-aanslag weer op de mat. Voor de 17 torentjeswoningen in de wijk Rokkeveen heeft de aanslag dit jaar een nare bijsmaak. In veel gevallen is het te betalen bedrag namelijk verdubbeld.

Door Robbert Roos

De bedragen die de pandeigenaren moeten betalen liegen er niet om. “Iemand die bloemschikcursussen geeft ziet dat de WOZ is gestegen van € 1642,52 vorig jaar naar € 4502,09 dit jaar en een cateraar ging van € 1850,- vorig jaar naar € 4285,- dit jaar”, somt Saskia Koerselman, voorzitter van de VVE van de torentjeswoningen op. En de lijst met stijgingen gaat maar door. “Een aanslag van € 2657,00 vorig jaar naar € 4762,53 dit jaar voor een eenmanszaak en een particulier die van € 2386,- vorig jaar naar € 4224,- dit jaar gegaan is.” Direct na het bezorgen van de aanslagen stond de telefoon van Saskia spreekwoordelijk roodgloeiend. “Iedereen schrok zich echt een ongeluk”, vertelt ze. “Veel eigenaren gebruiken een deel van de woning zakelijk. Zo’n stijging kun je eenvoudigweg niet doorberekenen aan je klanten. Het is gewoon niet op te brengen.” Jolanda, een van de getroffen ondernemers heeft er slapeloze nachten van. “Vijf jaar geleden hadden we ook al een enorme verhoging. En nu dit weer. We hebben de pandemie net aan overleefd en dan krijg je er zo’n aanslag met een stijging van 144% overheen. Het houdt me de hele week al bezig en ik ben dan ook echt boos”, aldus een strijdvaardige ondernemer.

De waarde van huizen, winkels, bedrijfspanden en bouwgrond wordt bepaald door de gemeente. Deze waarde wordt de WOZ-waarde genoemd en wordt door de gemeente gebruikt om de hoogte van de belastingen te bepalen. De waardebepaling volgt de markt met een vertraging van één jaar. Het gemiddelde van de WOZ-waarde in Zoetermeer was in 2021 € 257.077,-. In 2022 komt die waarde volgens de website Eerlijkewoz.nl uit op ongeveer € 296.172,-. Dat is een stijging van 13,2%. De gevolgen van de gestegen WOZ-waarde zijn dit jaar anders dan voorgaande jaren. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de inflatie. Die is volgens de begroting vastgesteld op 11,5%. Omdat de gemeente er hierdoor niet meer voor kan zorgen dat de onroerend zaak tarieven (OZB) gelijk blijven, moeten eigenaren dit jaar meer betalen. 

Normaal gesproken wordt bij de aanslag aangegeven hoe de waardebepaling is opgebouwd. Dit jaar is er alleen een formulier bijgesloten waarmee de ontvanger van de aanslag bezwaar kan maken en kan men op internet kijken hoe de aanslag is opgebouwd. Op de site van de overheid kan men door een storing echter tijdelijk niet terecht. Ook bellen met de gemeente Zoetermeer is lastig. Op de site staat te lezen: “Vragen over de WOZ? Op dit moment is de wachttijd aan de telefoon erg lang. Wij raden u daarom aan om zo veel mogelijk gebruik te maken van het contactformulier.”

De gemeente is om een reactie gevraagd. Zij laten het volgende weten: Een stijging van de WOZ van 144% zoals genoemd in dit artikel is onmogelijk. Waarschijnlijk is er dan iets misgegaan in de berekening. De bewoners worden verzocht hierover contact op te nemen. Over het algemeen geldt dat alle woningen en niet-woningen zijn gewaardeerd naar prijspeil van 1 januari 2022. De gemeente heeft de plicht marktconform te waarderen en hier ziet de Waarderingskamer op toe. Voor de niet-woningen wordt bij de waardering gebruik gemaakt van de marktinformatie, zowel de transactiecijfers uit het Kadaster, als huurcijfers die zijn gerealiseerd. Deze marktinformatie is de basis voor het bepalen van de WOZ-waarde. Bij de niet-woningen is het OZB tarief hoger dan bij de woningen en daarnaast heeft de eigenaar die het bedrijfspand zelf in gebruik heeft ook nog een keer de gebruikerslasten (OZB gebruik). Hierdoor wordt de lastendruk verhoogd. Dit in tegenstelling tot de woningen waar enkel OZB tarief voor eigenaren wordt opgelegd. Dit is wettelijk bepaald. De bewoners laten het er in elk geval niet bij zitten en zullen bezwaar aantekenen tegen de aanslag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5
Op 28 april is het vol met spelletjes en clinics om kennis te maken met tennis en padel. Foto: pr
Open dag tennis en padel voor jeugd en Tiebreak-Challenge bij TPVS 19 apr, 10:22