Bart Tuinman en kinderen spelen het spel van de egelsnelweg tijdens de opening van Wild in de Stad. Foto: Robbert Roos
Bart Tuinman en kinderen spelen het spel van de egelsnelweg tijdens de opening van Wild in de Stad. Foto: Robbert Roos Robbert Roos

Zondag laatste dag voor Museum de Voorde

Actueel 1.071 keer gelezen

Zoetermeer - Aanstaande zondag valt het doek voor Museum de Voorde. Het Museum is op die laatste dag gratis voor iedereen te bezoeken en dan sluiten de deuren. Voor interim-directeur Hans van de Bunte, twee overgebleven medewerkers en tientallen vrijwilligers een moeilijke periode.

Door Hélène Ouwerkerk

Saillant detail is dat aanstaande woensdag 8 maart de hoorzitting is onder aanvoering van Landsadvocaat Pels Rijcken. “Tijdens deze hoorzitting worden naar onze bezwaren over het hele proces geluisterd”, vertelt Hans van de Bunte. Hoorzitting of niet. Hans van de Bunte denkt niet direct dat het besluit wordt vernietigd. “Ik denk toch dat we richting afstoten van de collectie gaan”, zegt hij. Dat afstoten is een heel proces en gaat via de LAMO (Leidraad Afstoten Museale Objecten) dat is vastgesteld door de Museumvereniging. “Er wordt een database aangelegd met alle objecten van museum De Voorde. Andere musea kunnen aangeven in welke objecten zij interesse hebben”, vertelt Van de Bunte. Schenkers van objecten hebben hier geen zeggenschap in. “We hebben in het verleden een stationsbord met de naam Zoetermeer gekregen. Deze man had dit bord bij grof vuil opgeraapt en aan het museum gegeven. Hij heeft nu aangegeven dat het Spoorwegmuseum interesse heeft. Daar zal het aan het eind van de rit wel naartoe gaan maar het proces moet wel eerst worden gevolgd.”
Volgens Van de Bunte zit hij met de overgebleven medewerkers en vrijwilligers in een lastige situatie waarin iedereen vertrekt. “We hebben de vrijwilligers aangegeven bij welke andere organisaties zij zich wellicht kunnen inzetten. Een aantal zal ook blijven om de collectie in kaart te brengen.”

Druk
De laatste week van Museum de Voorde valt precies in de voorjaarsvakantie. “Het is hartstikke druk. Dat is natuurlijk heel wrang om te zien dat we het goed doen”, zegt Van de Bunte. Veel mensen komen deze laatste week af op de tentoonstelling ‘Wild in de stad. Op safari door Zoetermeer. In deze tentoonstelling gaat alles over dieren die in de stad te zien zijn en hoe zij hun weg hier vinden. Van egel tot slechtvalk en van de reiger tot de vleermuis. Hun verhaal hoe zij zich in de stad vestigen wordt verteld. “Het is toch fijn om de mensen te ontvangen. De museumwinkel heeft uitverkoop. Zondag 5 maart is dan toch echt de laatste dag dat mensen naar binnen kunnen. Daar maken we uiteraard geen feestje van maar bezoekers kunnen op deze dag wel gratis het museum bezoeken.”

Slotdebat
 Na 5 maart is er nog één laatste project: Erfgoedlab DNA Zoetermeer.  In 2008 schonken 88 inwoners van   Zoetermeer een voorwerp dat hen het ‘thuis in Zoetermeer’-gevoel gaf.   Anno nu, 15 jaar later, worden deze objecten opnieuw bekeken en   gewaardeerd in een aantal workshops. Scholieren van diverse  Zoetermeerse scholen hebben de workshops gevolgd en hun mening gegeven.  In een laatste workshop kan ook jij je mening geven. Zijn de geschonken  voorwerpen erfgoed of niet?   De resultaten van de workshops worden gepresenteerd en besproken in het   Slotdebat. Sprekers uit de museale wereld leiden het debat in met een  korte presentatie over burgerparticipatie en over erfgoed in de ogen   van toekomstige generaties. Het Slotdebat Erfgoedlab DNA Zoetermeer is zondag 12 maart van         13.30-17.00 uur. Deelname aan de workshop en aan het slotdebat is gratis.  Kijk voor meer informatie en aanmelding op de website: https://museumdevoorde.nl/te-doen/activiteiten/project-dna-zoetermeer/       

Museum de Voorde is gevestigd aan het Zuidwaarts 2.Kijk voor meer informatie op www.museumdevoorde.nl.
        
        

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Genieten van een biertje op het Nicolaasplein
Bierfestival voor goede doel op Nicolaasplein 19 apr, 10:05
De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07