Hasan Tasdemir moet heel wat speelkasten verhuizen voor het museum open kan op de nieuwe locatie.
Hasan Tasdemir moet heel wat speelkasten verhuizen voor het museum open kan op de nieuwe locatie. Robbert Roos

Videogamemuseum verhuist naar nieuwe locatie

Actueel 4.007 keer gelezen

Zoetermeer - Deze zomer loopt het huurcontract van het Nationaal Videogame Museum in de Stadshartpassage af waardoor het museum moet verhuizen. Gelukkig is er ook goed nieuws; het walhalla voor gamers blijft gevestigd in het centrum Zoetermeer. Na de zomer zal het museum namelijk heropenen in het voormalige kantoor van ABN/AMRO aan de Luxemburglaan.

Door Robbert Roos

Eigenaar Hasan Tasdemir zag de komende verhuizing al langer aankomen. “De nieuwe eigenaar van de Stadshart Passage PingProperties wil op de plek van het museum een woontoren bouwen”, legt hij uit. “Gelukkig zijn ze altijd open en duidelijk geweest in hun communicatie. Na de laatste bijeenkomst besefte ik dat dit het moment was om door te pakken.” Tasdemir huurde met zijn videogamemuseum al een deel van het ABN/AMRO kantoor voor opslag en archief. “Omdat we nog geen zicht hebben op een definitieve locatie heb ik besloten om het hele kantoor te huren om hier het museum als pop-upstore in te richten. De gemeente ziet de toegevoegde waarde van ons videogamemuseum voor de stad en de inwoners. Ze zijn erg behulpzaam om ervoor te zorgen dat we ook hier kunnen blijven.”

Zoetermeer staat bekend als groeistad, maar vooral die groeiambities lijken het videogamemuseum steeds te achtervolgen. Ook op de nieuwe plek zal uiteindelijk gebouwd gaan worden. “In principe openen we op de nieuwe locatie voor een jaar”, legt Tasdemir uit. “Maar dat kan net zo gemakkelijk twee jaar worden hoor”, relativeert hij direct. “Al die verhuizingen zijn natuurlijk lastig, maar aan de andere kant heeft het ons museum ook gevormd. Zo hebben we als organisatie in de afgelopen vijf jaar kunnen rijpen en groeide ook persoonlijk in mijn rol als eigenaar. Waar ik eerst echt alles zelf deed, heb ik nu meer een helikopterview en coördinerende rol. Ik ben nooit bang geweest voor het feit dat we weer zouden moeten verhuizen, maar echt leuk is het natuurlijk ook niet. Soms denk ik weleens; ik blijf slepen met al die kasten. Aan de andere kant bekijk ik het steeds met een positieve blik en zie ik deze tussenfase ook als leerschool. We zitten straks nog steeds in het centrum van de stad, we zijn goed bereikbaar en zitten echt op een zichtlocatie. We beschikken daar zelfs over eigen parkeerplaatsen. Bovendien zijn we ook niet meer afhankelijk van de openingstijden van de passage maar kunnen we onze eigen tijden hanteren.” 

Een precieze datum voor de verhuizing heeft Tasdemir nog niet helder. “Ik verwacht dat we op de huidige locatie tot en met de zomervakantie kunnen blijven zitten en dat we na de zomervakantie open gaan op de nieuwe locatie. Tijdens de verhuizing zullen we waarschijnlijk tijdelijk de deuren moeten sluiten, maar die periode hopen we zo kort te houden als mogelijk is.” Al geniet Tasdemir enorm van zijn werk; af en toe loop zijn hoofd ook een beetje over. “Je bent elke dag met het museum bezig”, geeft hij eerlijk toe. “Het is het hele plaatje bij elkaar. Het museum zelf, de gesprekken met de gemeente, de afdeling vastgoed, het team van vrijwilligers. Dat vergt veel van je. Daarom probeer ik zo fit mogelijk te blijven en ben ik blij dat ik kan bouwen op mijn team. Zij ontlasten me waar mogelijk, zorgen dat ik de ruimte heb om mijn ding te doen en nemen me in bescherming waar dat nodig is.” 

Het Nationaal Videogame Museum is officieel nog geen echt museum. “We hopen halverwege maart de eerste bevindingen te ontvangen van de commissie museumregistratie. We voldoen aan alle criteria, maar wellicht dat we hier en daar nog wat puntjes op de I moeten zetten. Het is niet de vraag óf we de titel museum krijgen, maar eerder wanneer.” Door alle drukte komt Tasdemir zelf niet meer aan gamen toe. Toch hoopt hij het spelen snel weer op te pakken. “Gamen heeft me veel geleerd. Net als een boek geeft het je nieuwe invalshoeken en inzichten. Het maakt deel uit van mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik kan dan ook niet wachten om mezelf weer eens lekker in een leuk spel te kunnen verliezen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Genieten van een biertje op het Nicolaasplein
Bierfestival voor goede doel op Nicolaasplein 19 apr, 10:05
De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07