Maaike Bergsma en Timo Hagendijk organiseren Kliederkerk bij basisschool Het Noorderlicht in Oosterheem.
Maaike Bergsma en Timo Hagendijk organiseren Kliederkerk bij basisschool Het Noorderlicht in Oosterheem. Robbert Roos

Perron en Het Noorderlicht starten met Kliederkerk

Actueel 1.185 keer gelezen

Zoetermeer – Veel mensen zijn op zoek naar zingeving. Toch is de gang naar een reguliere kerk soms net een stap te ver. Tijdens Kliederkerk gaan kinderen én volwassenen samen op ontdekkingstocht, wordt het geloof gevierd en wordt er samen gezellig gegeten. Kliederkerk is volop kerk, maar dan net een beetje anders. Vanaf 26 februari start Kliederkerk bij basisschool Het Noorderlicht in Oosterheem.

Door Robbert Roos

Kliederkerk is een vrije vertaling van het Engelse begrip ‘Messy Church’ waar Kliederkerk in 2014 is ontstaan. Een creatieve omgeving waar jong en oud zich thuis voelt. “Kliederkerk is eigenlijk een missionaire vorm van samen kerk-zijn en waar in kinderen en ouderen met elkaar op een creatieve manier de betekenis van de verschillende Bijbelverhalen ontdekken”, legt Timo Hagendijk, pionier bij Perron en de Oosterkerk uit. “Kliederkerk bestaat uit drie verschillende delen namelijk samen op ontdekkingstocht gaan rond het thema door middel van sport, creativiteit of een gesprek, samen vieren en samen eten.” 

Maaike Bergsma, directeur bij basisschool Het Noorderlicht merkt dat veel ouders er bewust voor kiezen om hun kinderen naar een Christelijke basisschool te laten gaan. “Veel ouders gingen vroeger zelf naar een Christelijke school en hebben daar goede herinneringen aan. Dat gevoel willen ze hun kinderen ook meegeven.” Toch gaat lang niet elk gezin regelmatig naar een kerk. “Voor veel ouders is de gang naar een normale kerk net te ver. Een kerkdienst op school is veel laagdrempeliger, omdat de omgeving al vertrouwd voelt. We merken dat de Adventsdiensten die op school gehouden worden in samenwerking met Timo van Perron en de Oosterkerk goed bezocht worden. Timo weet precies hoe hij de verschillende groepen aan moet spreken. Sommige ouders zijn zo enthousiast dat ze zelfs blijven zitten om de dienst voor de volgende groep ook bij te wonen. Kliederkerk pas dan ook heel goed bij de identiteit van onze school en de kwaliteit die wij onze kinderen willen bieden.” 

“We zijn altijd op zoek naar manieren waarop we de kerk, school en de wijk met elkaar kunnen verbinden. De samenwerking met Het Noorderlicht is voor ons dan ook erg belangrijk omdat we op deze manier mensen bereiken die niet naar onze kerk komen”, licht Timo toe. In de basis richt Kliederkerk zich voornamelijk op kinderen tussen de 4 en 12 jaar en hun ouders of verzorgers, maar is tegelijkertijd ook een plek waar iedereen welkom is. Of het nu de ouders of verzorgers zijn, broers of zussen, opa’s en oma’s, tieners of buren; Kliederkerk is er echt voor iedereen. “We zijn ervan overtuigd dat je als verschillende generaties veel van elkaar kunt leren. Natuurlijk zijn ouders en grootouders als volwassenen belangrijke voorbeeldfiguren voor een kind. Maar andersom kunnen kinderen, of het nu tieners of jongeren zijn, de volwassenen verrassende inzichten geven waardoor gesprekken onderling soms hele bijzondere wendingen krijgen. Bij Kliederkerk telt iedereen mee, of je nu net 4 jaar geworden bent, of inmiddels de 80 aantikt, of je deel uit maakt van een gezin, of alleenstaand bent, of je schoolgaande kinderen hebt of niet. Alle deelnemers bij elkaar vormen samen een grote familie die om elkaar geeft en elkaar verder wil helpen om te ontdekken wat het geloof voor jou kan betekenen.”

De eerste Kliederkerk is op zondag 26 februari om 10.00 uur bij basisschool Het Noorderlicht aan de Spitsbergen 5 in Oosterheem en duurt tot ongeveer 12.00 uur. Deelname is gratis en u hoeft zich niet aan te melden. Dit jaar wordt Kliederkerk om de twee maanden gehouden, maar er zijn nu al plannen om de diensten volgend jaar maandelijks te organiseren. Wilt u meer informatie of helpen om Kliederkerk mogelijk te maken? Stuur dan een mailtje naar: pionier.oosterheem@gmail.com Zie ook: www.perronoosterheem.nl 

Uit de krant

Afbeelding
Rijsttafelen bij restaurant Saputra (spiced by Indofoods) Ondernemer in Beeld 29 sep., 10:25
Afbeelding
Fascinating Jazz is een maandelijks feestje én viert 25-jarig jubileum 28 sep., 16:20 3
Afbeelding
Genieten van natuurschoon in en om Zoetermeer Natuur in beeld 28 sep., 15:12
Afbeelding
GoodFood Fietstocht naar mooi Voedselbos in Benthuizen 28 sep., 14:03
Afbeelding
Braziliaans Jiu-Jitsu seminar en promoties bij Yotosama 28 sep., 13:09
Afbeelding
Dames van Soetermare in actie tegen zwerfafval en sigarettenpeuken 28 sep., 12:02 1
Afbeelding
Sprookjesachtige kabouterdagen met Staatsbosbeheer in het Bentwoud 28 sep., 11:26 5
Afbeelding
Gemeente opent meldpunt Woonfraude als onderdeel van aanpak ondermijning 28 sep., 10:43