Foto: Ilona van der Tang, Egelopvang Zoetermeer
Foto: Ilona van der Tang, Egelopvang Zoetermeer

Natuur onder de loep

Actueel 1.126 keer gelezen

Zoetermeer- In deze rubriek laten experts uit de natuurwereld hun licht schijnen op natuurweetjes. Deze week schrijft Tije Feijen van Stadsboerderij het Buitenbeest over egels. 

Winterslaap egels.

Zodra het koude jaargetijde aanbreekt, valt er voor egels maar weinig te eten. Wormen kruipen dieper in de grond, en slakken, oorwormen en pissebedden verstoppen zich op een beschut plekje.
Voor de egel is het tijd om aan z’n winterslaap te beginnen. Hij zal een geschikt plekje moeten gaan zoeken. Dat kan zijn in een bladerhoop, onder takkenbossen of snoeihout. Een egel heeft alle belang bij een tuin die niet al te netjes is opgeruimd. Je kunt het diertje ook blij maken met een egelhuisje. Hij heeft graag een dak boven het hoofd.


Eenmaal in slaap, daalt de lichaamstemperatuur. De ademhaling wordt minder, het hart klopt trager en het bloed is langzamer gaan stromen. De egel staat in de “spaarstand” en leeft van z’n vetreserves.
Soms wordt hij toch even wakker om een beter plekje te zoeken. Of de buitentemperatuur is tijdelijk wat hoger wat hem de kans geeft wat extra voedsel te zoeken.
Sommige egels hebben de grootste moeite om een voldoende dikke vetlaag op te bouwen. Het betreft vaak jonge dieren die laat in het jaar zijn geboren. Deze pubers worden regelmatig gevonden en naar een opvang gebracht. Daar krijgen ze de kans om sterker en vetter te worden. In het voorjaar worden ze weer in de vrije natuur uitgezet.


Ongeveer in april ontwaken egels uit hun winterslaap. Ze hebben dan veel van hun lichaamsgewicht verloren en zijn hongerig. Als ze ontwaken in een tuin waar veel slakken en insecten leven is dat voor zo’n egel uitermate prettig want dan kan hij lekker smullen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1