Foto: Ilona van der Tang, Egelopvang Zoetermeer
Foto: Ilona van der Tang, Egelopvang Zoetermeer

Natuur onder de loep

Actueel 1.124 keer gelezen

Zoetermeer- In deze rubriek laten experts uit de natuurwereld hun licht schijnen op natuurweetjes. Deze week schrijft Tije Feijen van Stadsboerderij het Buitenbeest over egels. 

Winterslaap egels.

Zodra het koude jaargetijde aanbreekt, valt er voor egels maar weinig te eten. Wormen kruipen dieper in de grond, en slakken, oorwormen en pissebedden verstoppen zich op een beschut plekje.
Voor de egel is het tijd om aan z’n winterslaap te beginnen. Hij zal een geschikt plekje moeten gaan zoeken. Dat kan zijn in een bladerhoop, onder takkenbossen of snoeihout. Een egel heeft alle belang bij een tuin die niet al te netjes is opgeruimd. Je kunt het diertje ook blij maken met een egelhuisje. Hij heeft graag een dak boven het hoofd.


Eenmaal in slaap, daalt de lichaamstemperatuur. De ademhaling wordt minder, het hart klopt trager en het bloed is langzamer gaan stromen. De egel staat in de “spaarstand” en leeft van z’n vetreserves.
Soms wordt hij toch even wakker om een beter plekje te zoeken. Of de buitentemperatuur is tijdelijk wat hoger wat hem de kans geeft wat extra voedsel te zoeken.
Sommige egels hebben de grootste moeite om een voldoende dikke vetlaag op te bouwen. Het betreft vaak jonge dieren die laat in het jaar zijn geboren. Deze pubers worden regelmatig gevonden en naar een opvang gebracht. Daar krijgen ze de kans om sterker en vetter te worden. In het voorjaar worden ze weer in de vrije natuur uitgezet.


Ongeveer in april ontwaken egels uit hun winterslaap. Ze hebben dan veel van hun lichaamsgewicht verloren en zijn hongerig. Als ze ontwaken in een tuin waar veel slakken en insecten leven is dat voor zo’n egel uitermate prettig want dan kan hij lekker smullen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Genieten van een biertje op het Nicolaasplein
Bierfestival voor goede doel op Nicolaasplein 19 apr, 10:05
De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07