Gil Lieveld en zijn team gaan een geweldig game-event neerzetten bij De Entree.
Gil Lieveld en zijn team gaan een geweldig game-event neerzetten bij De Entree. Robbert Roos

Evenement zet gamen en Esports op de kaart

Actueel 1.138 keer gelezen

Zoetermeer - Gamen en Esports kent een grote schare fans. Volgens het CBS is dit zelfs 75% van de mensen in de leeftijd tussen 12 en 25 jaar, maar ook daarna stopt het niet. Gamen blijft tot de leeftijd van 40 jaar een van de meest populaire hobby’s van Nederlanders. Om jongeren én volwassenen kennis te laten maken met deze lifestyle, te prikkelen en mee te nemen op ontdekkingsreis in de wondere wereld van gamen en Esports houdt AOMA Esports het gratis evenement ‘Entree, the World of Esports’ op 11 en 12 februari in Club Entree aan de Boerhaavelaan 33. De samenwerking is mogelijk gemaakt door Club Entree en Kantjeboord Lifestyle. 

Door Robbert Roos

Als er iemand thuis is in de wereld van gamen dan is het wel Gil ‘Baelakor’ Lieveld. “Mijn passie en liefde voor het gamen begon met het spel ‘The Legend of Zelda’, vertelt de 37-jarige eigenaar en oprichter van A One Man Army Esports enthousiast. En niet zonder succes. Gil ontwikkelde zich razendsnel op gamegebied en was in de periode 2011 – 2013 professional World of Warcraftspeler. In die periode werd de naam A One Man Army oftewel AOMA Esports geboren. In 2020 werd het bedrijf als professionele Esports en gamingorganisatie officieel opgericht. “Er zijn nog veel vooroordelen als het gaat over gamen of Esports”, legt Gil uit. “Vooral volwassenen vragen zich soms af wat het precies is en wat je er allemaal mee moet. Esports en gaming worden in de praktijk vaak niet op dezelfde waarde geschat als traditionele sporten. Sterker nog; er is sprake van een enorme kloof tussen die twee werelden. Daar willen we met dit evenement verandering gaan in brengen. We kunnen als maatschappij laten zien dat talent gezien en geprezen wordt, ook als het gaat om Esports. Tijdens onze lezingen willen we die waarde uitleggen aan ouders en kinderen.”

Natuurlijk zijn er tijdens het evenement volop mogelijkheden om te gamen. “Je kunt toernooien tegen elkaar spelen, maar ook in je eentje op de freeplay gameconsole.” In de scrimruimte worden demonstraties gegeven door professionele spelers. Tijdens het spel legt een commentator uit wat de tactiek van de speler is en wat hij precies doet tijdens de game. De studenten van De Haagse Hogeschool van de opleiding Game Development in de Dutch Innovation Factory zullen aanwezig zijn om hun game te tonen die zich afspeelt in Entree. Het is ook mogelijk om een van de spelers die bij AOMA Esports onder contract staan te ontmoeten tijdens de meet & greet. “Het is mogelijk dat onze ‘Super Smash Bro’s Ultimate’ speler, onze ‘League of Legends’ spelers en onze ‘Fornite’ spelers aanwezig zijn. Zij geven uitleg over hoe ze het punt waar ze nu zijn in de gamewereld bereikt hebben. Welke stappen ze daarvoor gezet hebben, hoe vaak ze per week trainen en wat je allemaal op moet offeren om professional gamer te worden.” Want vergis je niet; als professional gamer kan het zomaar zijn dat je 80 uur per week aan het trainen bent. “Je inzet en prestaties doen niet onder voor die van een topatleet. Als je bij de wereldtop wilt horen moet je je aan een streng trainingsschema houden, maar moet je ook letten op je voeding, je houding, hoeveel slaap je nodig hebt en heb je ondersteuning nodig van een psycholoog.” Precies die dingen waarbij AOMA Esports kan helpen.

Tijdens het evenement worden er ook diverse workshops gegeven. Zo kun je leren hoe je jezelf als gamer kunt verbeteren en welke mentale aspecten daarbij komen kijken. Ook wordt er uitgelegd welke baanmogelijkheden er zijn binnen de wereld van gamen en Esports. “Dat zijn er meer dan je denkt.” Er is ook in Zoetermeer gametalent genoeg volgens Gil. Maar die moeten wel de kans krijgen om hun talent optimaal te kunnen benutten. “Met ons ‘Four Tier Coaching System’ kan een speler een speciaal traject doorlopen om de top te bereiken. Onze passie en gedrevenheid is niet te stoppen, net zo min als de opkomst van gamen en Esports. Daar hopen we iedereen, van jong tot oud, met dit evenement van te overtuigen.” www.entreezoetermeer.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27