Otto Jelsma van mbo Rijnland en wethouder Jan Iedema openden afgelopen week de Warande. Foto Kees van Rongen
Otto Jelsma van mbo Rijnland en wethouder Jan Iedema openden afgelopen week de Warande. Foto Kees van Rongen

Studenten brengen levendigheid aan Warande

Actueel 778 keer gelezen

ZOETERMEER - “Het dode stukje straat Warande in het Stadshart naast de Stadstuin is weer tot leven gekomen,” meent wethouder Jan Iedema.

Door Kees van Rongen

Samen met bestuursvoorzitter van mbo Rijnland, Otto Jelsma opende hij woensdagmiddag Warande Zoetermeer. Studenten van mbo Rijnland runnen de Giftstore, restaurant Da’s Mooi en speelplek KinderPlaza.

“In Warande Zoetermeer kunnen studenten van mbo Rijnland werken en leren in de praktijk,” legt Otto Jelsma uit. “In 2019 zijn we hier al begonnen, maar door corona moesten de panden dicht. We hebben zelfs al tweemaal de officiële opening moeten uitstellen. Onder toeziend oog van deskundige docenten krijgen studenten de kans om hun sociale vaardigheden te oefenen met het winkelende publiek. Bovendien kunnen ze leren hoe ze creatieve oplossingen kunnen bedenken voor onverwachte situaties die zich voordoen.”

Projectleider Chris Ihlen is trots, dat hier de drie colleges binnen mbo Rijnland: economie, welzijn en starts-up een leer- en werkplek hebben gevonden. “Het restaurant kan ook als vergaderruimte of voor een andere gelegenheid worden gehuurd,” liet zij bij de opening weten. In het restaurant konden bezoekers na de opening zelf een hotdog maken. Daarna was er een rondleiding in de drie leeromgevingen aan de Warande. Aan de ene kant de cadeaushop de Giftstore en KinderPlaza en schuin tegenover aan de kant van de Stadstuin het restaurant Da’s Mooi diner.

Het doel van Warande is om studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt, vervolgonderwijs en op participatie in de samenleving. “Ze krijgen de kans om zelfstandig en verantwoordelijk in de praktijk aan de slag te gaan. De studenten voeren reguliere werkzaamheden uit in respectievelijk de horeca, verkoop en kinderopvang voor het winkelende publiek.”

De Giftstore biedt studenten een leeromgeving om te kunnen ondernemen. Zij krijgen een studiejaar lang de tijd om de winkel te runnen. “Zo krijgen de studenten de kans om zelf de in- en verkoop te doen, contact te onderhouden met leveranciers, die een stelling met cadeautjes of kaarten in de winkel huren en meedenken met sociale media uitingen,” aldus Jessie van Leeuwen, docente economie. De Giftstore is gevestigd aan de Warande 136. De openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.30 uur.

Het restaurant Da’s Mooi is gevestigd aan Warande 124. De openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. “De studenten leren de basisvaardigheden, die in de horeca nodig zijn. Van koffie zetten tot broodjes maken, kennis van hygiëne en de nodige sociale vaardigheden,” zegt leermeester Tim Vlaardingerbroek.

Bij KinderPlaza organiseren studenten van de opleidingen pedagogisch medewerker en onderwijsassistent diverse activiteiten voor kinderen. “In plaats van praten over kinderen, praten de studenten nu met kinderen,” zegt teamleider Tom Reinking.

Uit de krant