Foto Gerard van Warmerdam
Foto Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Nelson Mandelabrug gaat later open dan gepland

Actueel 1.261 keer gelezen

Zoetermeer - De Nelson Mandelabrug gaat niet op 15 januari open. Deze planning werd eerder nagestreefd. De ondersteuning van de brugdelen boven de Zuidweg en het NS-spoor blijkt ingewikkelder dan oorspronkelijk gedacht. Daarom zal het niet mogelijk zijn de brug open te stellen op 15 januari. Momenteel wordt samen met de aannemer bekeken welke maatregelen mogelijk zijn om de werkzaamheden op een veilige manier te versnellen, zodat de brug in ieder geval in januari weer in gebruik kan worden genomen.

 Vorige week donderdag is het brugdeel boven de A12 weggehaald en neergezet op het werkterrein langs de weg. Nog dezelfde dag is de noodbrug geplaatst. Vrijdagavond is de A12 – eerder dan gepland - weer opengegaan. In de komende tijd wordt het brugdeel uit elkaar gehaald en afgevoerd. Het glas en de kozijnen uit de overkapping worden niet bewaard, want die waren sowieso aan vervanging toe. Van de overige delen van de brug wordt zoveel mogelijk opgeslagen om later opnieuw te kunnen gebruiken. Het metalen deel van de overkapping wordt in twee stukken afgevoerd en bewaard. De betonnen liggers worden losgehaald en eveneens opgeslagen. Mogelijk kunnen deze delen binnen drie of vier jaar bij de nieuwe ontwikkeling van het stationsgebied hergebruikt worden, of eventueel elders in het land. Het kunstwerk wordt afgevoerd en opgeslagen. 

Voor het ondersteunen van de brugdelen boven de Zuidweg en het NS-spoor is al gestart met het aanbrengen van stalen palen die diep in de grond worden geschroefd. Een stalen balk komt op de palen te liggen.  Tussen de balk en de brugliggers komen een soort krikken (zogenaamde vijzels), die heel strak tussen de brugliggers en de balk worden vastgezet, waardoor een groot deel van het gewicht van de liggers door de ondersteuning wordt overgenomen. Tussen de balk en de pilaren van de bestaande brug wordt een verbinding gemaakt zodat het geheel voldoende stabiel wordt om de komende jaren de brug te kunnen dragen. Als de brug over drie of vier jaar gerenoveerd wordt als onderdeel van de nieuwe ontwikkeling van het stationsgebied, is het waarschijnlijk mogelijk dat deze constructie gebruikt kan worden. Het complete ondersteunen zoals hierboven beschreven wordt ook wel ‘onderstempeling’ genoemd. Het totaal aan werkzaamheden voor deze brugdelen zal niet voor 15 januari afgerond kunnen worden. 

Omdat de noodbrug boven op de vloer van de overgebleven delen van de Nelson Mandelabrug is geplaatst, is de noodbrug een stuk hoger. Voor de voetgangers wordt daarom een kleine trap geplaatst. Voor de fietsers, gehandicapten, en voetgangers met rollators en kinderwagens wordt aan beide kanten van de noodbrug een hellingbaan gebouwd. Omdat dit lange hellingbanen moeten zijn, wordt gezorgd voor enkele gedeeltes die vlak zijn, zodat het niet te zwaar wordt om naar boven te komen. Het brugdeel boven de RandstadRail is een stuk korter dan de andere brugdelen, en daardoor ook lichter. Hierdoor is de scheurvorming kleiner dan bij de andere brugdelen, maar die scheuren worden de komende tijd wel heel goed in de gaten gehouden. Daarnaast wordt het brugdeel dat is verwijderd onderzocht, om te kunnen berekenen of dit laatste RandstadRail-deel ook ondersteund moet worden. Naar verwachting is dat de komende jaren niet nodig. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21