Docente Ryanne Harpenslager, Emi Schmale, Jay van der Ark, Tracy Visser en Lola de Winter.
Docente Ryanne Harpenslager, Emi Schmale, Jay van der Ark, Tracy Visser en Lola de Winter. Kees van Rongen

Scholieren kiezen voorstellingen Stadstheater

Actueel 595 keer gelezen

Zoetermeer - “Jong Stadstheater is de jongeren ambassadeursgroep van het Stadstheater Zoetermeer,” vertelt Lola de Winter, educatief medewerker van het Stadstheater. Een groep van 15 leerlingen van het Erasmus College is een theaterseizoen lang verbonden aan het Stadstheater en bepaalt welke voorstellingen volgend seizoen te zien zijn voor leeftijdsgenoten.

Door Kees van Rongen


Lola de Winter begon vorig jaar met een proef van het project Jong Stadstheater. “Het was een succes, maar door corona enigszins chaotisch. Vandaar dat een aantal leerlingen van vorig jaar ook nu in de ambassadeursgroep zitten aangevuld met nieuwe leerlingen. Daar we al een band hadden met het Erasmus College hebben we in eerste instantie gekozen voor deze school, waar veel aan cultuur en kunst wordt gedaan.”
Docent tekenen en handvaardigheid bij het Erasmus College Ryanne Harpenslager, die de leerlingen begeleid, beaamt dat haar school veel doet aan podiumkunsten. “Overigens hebben de leerlingen zich vrijwillig voor dit project aangemeld.”
De 16-jarige Tracy Visser (5 havo) wil graag een kijkje nemen achter de schermen van het theater. “Ik vind dat heel bijzonder. Nee, ik ga later niet iets doen op theatergebied. Ik heb mijn keuze al gemaakt voor het werken in een laboratorium.”
De 13-jarige Emi Schmale (4 vwo) heeft zich uit pure nieuwsgierigheid bij de ambassadeursgroep aangesloten. Nieuwsgierigheid zit ongetwijfeld in haar genen, want haar vader is journalist Jeroen Schmale, die schrijft over koningshuis en cultuur. Emi: “Ik weet echt nog niet wat ik later wil worden.”
Voor de 15-jarige Jay van der Ark (4 vwo) zal het wel iets in het theater zijn. “Dat kan van alles zijn en niet per sé acteur of zo.”
Ontmoeting theatermakers
Lola: “De jongeren bezoeken voorstellingen en leren van alles over wat theater kijken inhoudt. Ze ontmoeten ook theatermakers. Deze maand was dat de singer songwriter Lucas Hamminga.”
Hij was in het Stadstheater zonder band, alleen met een gitaar. Hij nam de tijd om iets te vertellen aan het publiek en hoopte dat ze iets hadden om te overdenken. “Het was heel leuk om hem persoonlijk te spreken,” zegt Jay. “Rondkijken backstage is heel bijzonder.”
De scholieren willen hoe dan ook andere jongeren enthousiast maken voor het theater. “En dat is wat willen bereiken,” zegt Lola. “Jongeren komen niet zo snel in aanraking met voorstellingen. Deze leerlingen laten we voorstellingen
bekijken via foto’s, video’s en beschrijvingen. Ook bezoeken zij vijf voorstellingen, waarbij de aandacht gericht is op alle genres van dans, muziek tot toneel.”
De jongeren ambassadeursgroep werkt mee aan de programmering van het theaterseizoen september 2023 tot juni 2024. Samen met programmeur en artistiek leider Maartje van der Veen bepalen de scholieren welke vijf voorstellingen voor hun leeftijdsgroep in het programma worden opgenomen.
Foto-onderschrift: V.l.n.r.: Foto Kees van Rongen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05
De Hof van Seghwaert ligt aan de parkeerplaats die grenst aan Gaardedreef 169.
Kinderspeelmiddag in de perenboomgaard in Hof van Seghwaert 2 mei, 12:29
De vertrouwde medewerkers van Albert Heijn Seghwaert staan vanaf 27 mei weer enthousiast voor je klaar. Foto: pr
Albert Heijn Seghwaert wordt in twee weken compleet vernieuwd 2 mei, 11:31 7
Rust & Vreugd in Stadstheater
Rust & Vreugd van Hendrik Groen in Stadstheater 2 mei, 11:02
Hoe oud zijn ze? Hoe komen ze daar? Hoe en waar werden ze gemaakt? Foto: pr
Alles over pijpenkoppen vinden in de grond van Benthuizen 2 mei, 10:30
Deelnemers van Tuingezel tijdens een freerunning wandeling.
Freerunning wandeling met Tuingezel en Parkour Disciplines 2 mei, 09:50
De Vredesboom aan de Dobbe.
Bijeenkomst bij de Vredesboom 2 mei, 08:53
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 2 mei, 07:00