In  'De Situatie' vraagt Martijn Kardol zich af wie de koers gaat  bepalen om ons verder te helpen.
In 'De Situatie' vraagt Martijn Kardol zich af wie de koers gaat bepalen om ons verder te helpen. Ben Houdijk

Een situatie die vraagt om oplossingen

Actueel 770 keer gelezen

Zoetermeer - Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; we zitten in een situatie, en situaties moeten worden opgelost. Maar over welke situatie hebben we het eigenlijk? Pakt er iemand de verantwoordelijkheid, of moeten we het zelf doen. Er is toch wel iemand die weet wat er moet gebeuren? Brengt de regering ons naar betere tijden, of is het een kwestie van je ogen sluiten en feesten, dansen en vrijen? Op zaterdag 14 januari staat Martijn Kardol met zijn nieuwe cabaretprogramma ‘De Situatie’ in de grote zaal van het Stadstheater. 

Door Robbert Roos

We leven volgens Kardol in een moeilijke tijd van veel vragen en weinig antwoorden. Als je zoals hij de 30 gepasseerd bent, dan is het leven echt begonnen en moet je je eigen boontjes doppen. Maar waar leer je dat? Als kind van de jaren ’90 is Kardol gewend dat alles voor hem werd opgelost. Kleren werden gewassen en gestreken, lunchpakketje stond klaar en ook zijn werkstukken werden keurig door zijn ouders gemaakt. En dan moet je ineens op eigen benen staan. Neem nu de pandemie; wie is daar verantwoordelijk voor? Er is toch wel iemand die dit even gaat fixen? Of hebben we te lang de andere kant op gekeken en beseffen we nu dat we als land helemaal daar helemaal geen geschikte mensen voor hebben? Volgens Kardol kom je er pas achter als het al te laat is. Iedere crisis heeft zijn impact. Of het nu de klimaatcrisis is, de oorlog in Oekraïne, of iets simpels als samen beslissen welk programma je gaat kijken; het leven zit vol problemen waar niemand een antwoord op heeft. 

De Situatie is het derde cabaretprogramma van Martijn Kardol en gaat over het bezweren van een crisis in je leven. Op humoristische wijze, en met fragiele, ingetogen liedjes en treffende voorbeelden weet Kardol de vinger op de zere plek te leggen. Tegelijkertijd houdt hij zijn publiek ook een spiegel voor. Want wijzen we niet al te gemakkelijk naar een ander? Sinds de pandemie is er sprake van beroepen die wel of niet cruciaal zijn. Zijn we er bijvoorbeeld klaar voor als de vijand aan de grens staat? Of hebben we dan een gemobiliseerd leger van consultants, interimmanagers, en mindfullness coaches. Of we daar de strijd nu mee gaan winnen. Van Kardol zelf hoeven we overigens ook niet veel te verwachten. Hij mag dan erg zijn best doen; als er een beroep niet cruciaal is dan is het wel dat van hem. En dat begrijpt hij zelf natuurlijk ook. 

‘De Situatie’ is op zaterdag 14 januari te zien in het Stadstheater. Tijd: 20:15 - 21:45 uur. Kaarten verkrijgbaar via www.stadstheater.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Herdenken 3 mei, 09:32
Ukele leren spelen
Ukelele workshop voor beginners 3 mei, 09:22
Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05
De Hof van Seghwaert ligt aan de parkeerplaats die grenst aan Gaardedreef 169.
Kinderspeelmiddag in de perenboomgaard in Hof van Seghwaert 2 mei, 12:29
De vertrouwde medewerkers van Albert Heijn Seghwaert staan vanaf 27 mei weer enthousiast voor je klaar. Foto: pr
Albert Heijn Seghwaert wordt in twee weken compleet vernieuwd 2 mei, 11:31 7
Rust & Vreugd in Stadstheater
Rust & Vreugd van Hendrik Groen in Stadstheater 2 mei, 11:02
Hoe oud zijn ze? Hoe komen ze daar? Hoe en waar werden ze gemaakt? Foto: pr
Alles over pijpenkoppen vinden in de grond van Benthuizen 2 mei, 10:30
Deelnemers van Tuingezel tijdens een freerunning wandeling.
Freerunning wandeling met Tuingezel en Parkour Disciplines 2 mei, 09:50