jeff van der Kleij en Ted Westerman. Foto: Thijme van der Burg
jeff van der Kleij en Ted Westerman. Foto: Thijme van der Burg

Succes tussen het superzwaargewicht en zijn trainer

Actueel 2.131 keer gelezen

Zoetermeer - Ted Westerman is een superzwaargewicht bokser die sinds kort in een hogere klasse vecht. Samen met zijn trainer Jeff van der Kleij is hij bezig om op een zo hoog mogelijk niveau te kickboksen, echter geeft Van der Kleij aan dat het vooral leuk moet blijven. 

Door Thijme van der Burg

De 121 kg wegende rustige Westerman, die veel denkpauzes neemt tussen zijn woorden door, staat in schril contrast met zijn aanzienlijke minder wegende trainer Van der Kleij die energie heeft voor twee. Toch is de samenwerking erg succesvol. Westerman traint namelijk al acht jaar onder Van der Kleij. Van der Kleij gaf (en geeft nog steeds) kickboks les op het toenmalige Stedelijk College waar Westerman, die nu 24 is, van zijn twaalfde tot zijn zestiende naar school ging. Op een dag vroeg een klasgenoot van Westerman of hij samen met hem mee wilde naar een kickbokstraining van Van der Kleij. ‘’Ik ben toen meegegaan met een klasgenoot naar een training van Jeff en het beviel direct. Langzamerhand ben ik steeds vaker gegaan en het beviel me steeds ietsjes beter’’, aldus Ted Westerman.

De sportschool waar Jeff van der Kleij Ted Westerman traint is gemaakt van metalen golfplaten, waardoor het binnen even koud is als buiten. Op de benedenverdieping van de sportschool zit een reguliere sportschool, maar wanneer je een metalen trap in de hoek van de zaal oploopt kom je bij het boksgedeelte terecht. De leerlingen hebben hun schoenen langs de kant van de zwarte matten gezet waar de vloer mee is bedekt, zodat de matten niet vuil worden. Er hangen zwarte bokszakken aan het plafond en in de hoek van de kamer hangt een poster van Mohammed Ali. Wanneer de training begint gaan Van der Kleij en Westerman naast elkaar tegenover de leerlingen zitten die allen op een keurig recht lijntje zitten. Westerman zit naast Van der Kleij om te laten zien dat op hem na hij het meeste kennis begeert over de sport. De leerlingen en leraren buigen gelijktijdig voor elkaar en vervolgens begint de training. Van der Kleij legt een boksoefening uit en kijkt bij iedereen of ze het begrijpen. Tijdens de training traint Van der Kleij zelf ook mee. ‘’Wanneer ikzelf meedoe, weten ze waar ze aan toe zijn en wat ze leren’’, aldus Van der Kleij. Hij staat ook meerdere keren tegenover zijn pupil Westerman. Ook al is er sprake van een gewichtsverschil van minimaal 40 kg merk je dat niet. Zowel Westerman als Van der Kleij slaan dusdanig snel en hard dat hun handen vervormen tot wazige schimpen en bij impact ontstaat er bij elke stoot een schokgolf, dit terwijl hun warme zweet stoom uitslaat tegen de koude lucht. ‘’Ik let er tijdens het trainen goed op dat hij zijn handen op tijd terugtrekt voor z’n dekking. Dat zijn de kleine dingen waarbij het tijdens een wedstrijd verkeerd gaat’’, vertelt de trainer.

Naderhand vertelt Van der Kleij dat het vooral belangrijk is dat Westerman het naar z’n zin heeft. ‘’Het gaat erom dat hij zichzelf vooruit ziet gaan, maar ook dat anderen dat zien. Daar speelt sfeer een grote rol’’, aldus van der Kleij. Westerman kijkt ja-knikkend toe. ‘’Als we zo doorgaan denk ik dat we ver kunnen komen’’, licht Westerman toe.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05
De Hof van Seghwaert ligt aan de parkeerplaats die grenst aan Gaardedreef 169.
Kinderspeelmiddag in de perenboomgaard in Hof van Seghwaert 2 mei, 12:29
De vertrouwde medewerkers van Albert Heijn Seghwaert staan vanaf 27 mei weer enthousiast voor je klaar. Foto: pr
Albert Heijn Seghwaert wordt in twee weken compleet vernieuwd 2 mei, 11:31 7
Rust & Vreugd in Stadstheater
Rust & Vreugd van Hendrik Groen in Stadstheater 2 mei, 11:02
Hoe oud zijn ze? Hoe komen ze daar? Hoe en waar werden ze gemaakt? Foto: pr
Alles over pijpenkoppen vinden in de grond van Benthuizen 2 mei, 10:30
Deelnemers van Tuingezel tijdens een freerunning wandeling.
Freerunning wandeling met Tuingezel en Parkour Disciplines 2 mei, 09:50
De Vredesboom aan de Dobbe.
Bijeenkomst bij de Vredesboom 2 mei, 08:53
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 2 mei, 07:00