Michel Havenith en zijn Ebony Ensemble. Foto: Jan-Evert Zondag
Michel Havenith en zijn Ebony Ensemble. Foto: Jan-Evert Zondag Jan-Evert Zondag

Ebony Ensemble speelt The Beatles in nieuwjaarsconcert

Actueel 646 keer gelezen

Zoetermeer - Zoals altijd trapt het Ebony Ensemble het nieuwe jaar af met een concert. Zondag 8 januari staat het Zoetermeerse ensemble in de kleine zaal van het Stadstheater met een mooi nieuwjaarsconcert. Het is alweer voor de zesde keer dat het Ebony Ensemble een neuwjaarsconcert geeft. Er is dus zeker sprake van een traditie.

Door Hélène Ouwerkerk

Voor Michel Havenith, dirigent en artistiek leider van het Ebony Ensemble, staat gevarieerdheid met hoofdletters geschreven. “Juist bij een nieuwjaarsconcert is afwisseling enorm belangrijk. Geen zware stukken maar luchtige klassieke muziek. Ons concert bestaat dan ook grotendeels uit opgewekte muziek”, vertelt hij. Naast werk van bekende klassieke componisten zoals Rossini, Tsjaikowski, Elgar, Dvorzak en Fauré komt dit jaar ook muziek van de Beatles aan bod. De nummers Blackbird, Fool on the hill, When I’m 64 en Pennylane zijn door Michel Havenith in een klassiek jasje gestoken. “De Beatles-nummers hadden nog wel wat voeten in de aarde want daar rusten natuurlijk nog auteursrechten op. We hebben lang moeten wachten voor eigenaar Sony toestemming gaf om de nummers te doen. We zijn blij dat we die hebben gekregen want het wordt bijzonder”, vertelt hij.

Nieuwjaarsconcerten zijn in Wenen een traditie. Toch wil Michel Havenith af van die vergelijking. “De concerten in Wenen zijn zo anders. Wij willen het vooral niet te zwaar maken en kiezen liever voor lichtere muziek waarmee we een breed publiek aanspreken”, vertelt hij. Hij hoopt dan ook dat veel mensen komen luisteren. “We beginnen heel sprankelend met een ouverture van Rossini. Van Tsjaikowski spelen we nummers van zijn ‘Childrens album’, dat bestaat uit 24 hele korte stukken. Wij hebben er tien van uitgekozen”, aldus Havenith. “Van Dvorzak hebben we twee stukken voor twee violen en een altviool. Van Fauré spelen we de Dollysuite. Eigenlijk maken we met dit stuk een link tussen het werk van Tsjaikowski en Fauré. Beide stukken zijn namelijk geschreven voor kinderen. Fauré was nogal een womanizer en had een lange affaire waaruit zijn dochtertje Dolly is geboren. Ook het werk Nanny Stories van Elgar is voor kinderen geschreven. Eigenlijk lopen kinderen als een rode draad door de muziek heen.” Toch is het concert voor volwassenen. “Het gaat vooral over het gedachtegoed van het kinderrijk”, aldus Michel Havenith. “En daar komen dan de bewerkingen van de nummers van de Beatles bij.”

Bezetting
Michel Havenith is blij dat een groot aantal vaste musici ook nu weer meedoen. Dat is altijd afwachten omdat de musici in meerdere orkesten spelen. Maar het Ebony Ensemble mag zich volgens de zakelijk leider gelukkig prijzen met een vaste schare musici die altijd graag meedoen. Hoewel er een vaste basis is, is de bezetting van het Ebony Ensemble iedere keer anders. “We hebben een strijkkwintet bestaande uit twee violen, een altviool, cello en bas. Verder fluit, klarinet en hoorn. En dit keer zijn er ook harp en slagwerk aan onze bezetting toegevoegd. Dat is niet bij elk concert het geval”, zegt Michel Havenith.

“Het concert wordt gepresenteerd door Joep Anegarn. Joep is geen directeur van het CKC meer omdat hij met pensioen is maar hij vindt het erg leuk om ons concert aan elkaar te praten. En wij zijn daar ook erg blij mee.”

Stadstheater
Het Ebony Ensemble is als huisensemble regelmatig te beluisteren in het Stadstheater. Zo werd er in oktober nog ‘Carnaval der dieren’ opgevoerd. Dit trok zoveel publiek dat ér een extra voorstelling werd bijgeboekt. Michel Havenith hoopt met het nieuwjaarsconcert ook de kleine zaal vol te krijgen. Er zijn nog kaarten beschikbaar. Het concert is zondag 8 januari om 15.00 uur. Kaarten kosten 24,50 euro en zijn te reserveren via www.stadstheater.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05
De Hof van Seghwaert ligt aan de parkeerplaats die grenst aan Gaardedreef 169.
Kinderspeelmiddag in de perenboomgaard in Hof van Seghwaert 2 mei, 12:29
De vertrouwde medewerkers van Albert Heijn Seghwaert staan vanaf 27 mei weer enthousiast voor je klaar. Foto: pr
Albert Heijn Seghwaert wordt in twee weken compleet vernieuwd 2 mei, 11:31 7
Rust & Vreugd in Stadstheater
Rust & Vreugd van Hendrik Groen in Stadstheater 2 mei, 11:02
Hoe oud zijn ze? Hoe komen ze daar? Hoe en waar werden ze gemaakt? Foto: pr
Alles over pijpenkoppen vinden in de grond van Benthuizen 2 mei, 10:30
Deelnemers van Tuingezel tijdens een freerunning wandeling.
Freerunning wandeling met Tuingezel en Parkour Disciplines 2 mei, 09:50
De Vredesboom aan de Dobbe.
Bijeenkomst bij de Vredesboom 2 mei, 08:53
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 2 mei, 07:00