Ontmanteling Mandelabrug is begonnen. Foto: Fred Roland
Ontmanteling Mandelabrug is begonnen. Foto: Fred Roland Fred Roland

A12 drie dagen dicht tussen kerst en oud en nieuw

Actueel 1.309 keer gelezen

Zoetermeer - De snelweg A12 bij Zoetermeer tussen Utrecht en Den Haag is in beide richtingen volledig afgesloten vanaf dinsdag 27 december 22.00 uur tot zaterdagochtend 31 december 08.00 uur. Tijdens deze afsluiting verwijdert de gemeente Zoetermeer het deel van de Nelson Mandelabrug dat over de A12 loopt en vervangt dit door een tijdelijk brugdeel. 

Door Hélène Ouwerkerk

Op dit moment is de A12 in de nachtelijke uren deels afgesloten vanwege werkzaamheden aan de kap. De glazen ruiten worden losgemaakt. Volgende week is het de bedoeling dat de kap in zijn geheel maar zonder ruiten van de brug wordt getakeld. Ook de liggers van de brug worden straks in zijn geheel van de brug getakeld. Ondertussen is men op dit moment ook aan de Zuidweg hard bezig met boringen om de brug met pijlers te verstevigen. Het brugdeel boven de A12 wordt vervangen door een ander brugdeel. Hoe dat nieuwe brugdeel gaat worden is nog niet bekend. Vanaf de kant van Rokkeveen is de ruimte lang genoeg om geleidelijk omhoog te gaan maar van de kant van de Boerhaavelaan is dat een uitdaging.  ”Het is best bijzonder”, zegt wethouder Marijke van der Meer. “Tijdens het werk wordt gerekend en getekend. Maar we liggen op schema dus ik ga ervan uit dat we de planning van 15 januari gaan halen.”
Veel Zoetermeerders zijn heel benieuwd naar de ontmanteling van de brug en daarom heeft de gemeente een livestream geopend. Deze speciale livestream is te volgen via www.zoetermeer.nl/mandelabrug.

Afsluiting
Na de voorbereidingen gaat het grote werk volgende week na de kerst beginnen. Dit geeft forse hinder. Weggebruikers moeten een omleiding volgen en rekening houden met 30 tot 45 minuten extra reistijd. Bij drukte kan de extra reistijd oplopen tot 1,5 uur. De afsluiting is van dinsdag 27 december 22.00 uur tot zaterdag 31 december 08.00 uur.
De A12 richting Utrecht is afgesloten vanaf Prins Clausplein tot en met afrit Zoetermeer/N470 (7). De A12 richting Den Haag is afgesloten vanaf aansluiting Zoetermeer/N470 (7) tot toerit Zoetermeer-centrum (6). Verkeer vanuit Zoetermeer naar Den Haag kan vanaf de Afrikaweg de toerit 6 (Zoetermeer Centrum) op. Het is echter niet mogelijk vanaf het Prins Clausplein via de A12 naar Zoetermeer te rijden. De tussenliggende aansluitingen van de A4 en toerit 5 (Nootdorp) zijn dicht. Vanuit de richting Utrecht kan het verkeer afrit 8 (Bleiswijk) of afrit 7 (Zoetermeer) nemen om Zoetermeer in te rijden. Automobilisten die vanuit Zoetermeer naar Utrecht willen, kunnen vanaf de Oostweg toerit 7 (Zoetermeer) op om over de A12 richting Utrecht te rijden. Door de afsluiting van de A12 is de verwachting dat het erg druk wordt op de hoofdwegen in en om Zoetermeer. Het advies is uw reis zorgvuldig te plannen en rekening te houden met extra reistijd.

Omleidingsroutes Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat heeft diverse omleidingsroutes vastgesteld. Verkeer vanuit Den Haag richting Gouda/Utrecht wordt vanaf knooppunt Prins Clausplein omgeleid via Leiden (A4>N11) of Rotterdam (A4>A13>A20). Verkeer vanuit Gouda/Utrecht richting Den Haag wordt vanaf de A12 bij Bodegraven omgeleid via Leiden (N11>A4) of vanaf knooppunt Gouwe via Rotterdam (A20>A13>A4). Bij grote drukte zet Rijkswaterstaat grootschalige omleidingsroutes in. Verkeer van Utrecht naar Den Haag en vice versa wordt dan omgeleid via de A2 en A4. Verkeer vanuit Arnhem en Nijmegen richting Den Haag en vice versa via de A15.
Rijkswaterstaat raadt mensen aan om voor vertrek de actuele verkeersinformatie te checken en de reis aan te passen en rekening te houden met extra reistijd. De aanwijzingen en omleidingsroutes zijn op de digitale informatiepanelen en gele borden langs de weg te zien. Kijk voor routeinformatie op www.rijkswaterstaat.nl/werkzaamheden of www.vananaarbeter.nl Twitter: @RWSverkeersinfo, @RWS_WNZ, of bel 0800 - 8002 (gratis)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21