Mechtelien Greve
Mechtelien Greve

Mechtelien: “Je bent er om er te zijn”

Actueel 1.504 keer gelezen

Zoetermeer - Mechtelien Greve (64) werkt al sinds lange tijd als vrijwilliger in de palliatieve terminale zorg. Dat doet ze in het Hospice Zoetermeer maar ook bij mensen thuis. Van huis uit is Mechtelien verpleegkundige, maar om gezondheidsredenen moest ze daarmee stoppen. Als vrijwilliger is ze echter des te actiever en brengt ze de nodige (levens)ervaring mee. Mechtelien zit vol prachtige verhalen en spreekt heel bevlogen over haar werk als vrijwilliger. 

“Ik kan echt wat betekenen voor de mensen en hun naasten. En ik kan nou eenmaal niet op de bank zitten en het is ontzettend fijn om zingevend bezig te zijn.”
Veel mensen die ongeneeslijk ziek zijn en weten dat zij binnenkort gaan sterven, willen dat het liefste thuis doen. In de eigen vertrouwde omgeving, al dan niet met hun naaste(n) om zich heen. Een stervensfase is zowel voor de persoon zelf als voor zijn of haar mantelzorger(s) een intensieve periode. Dan is het fijn dat je via een verwijzing van bijvoorbeeld de huisarts, gebruik kunt maken van de vrijwillige thuisinzet van Palet Welzijn.

De mantelzorger ontlasten
Mechtelien komt 1 a 2 dagdelen per week bij de cliënt thuis zodat de partner en tegelijkertijd ook mantelzorger, dan bijvoorbeeld naar de biljartclub kan, of even naar de markt.
“Als ik voor het eerst bij iemand thuiskom ben ik voor hen natuurlijk een vreemde, maar al heel snel voelt het vertrouwd. Geen enkele situatie is hetzelfde, en ik ga er dan ook altijd met een open blik in. Van de ene persoon hoor je prachtige levensverhalen of spreek je over de worstelingen in hun leven en de ander vindt het fijn dat je er gewoon bent en misschien wat voorleest.” Ook de naasten vinden bij Mechtelien en haar collega-vrijwiligers een luisterend oor, geruststelling en ondersteuning. “Je bent er om er te zijn”, dat vindt Mechtelien een goede omschrijving van wat je kan betekenen in een stervensfase.

Ook waardevol voor jezelf
Wat Mechtelien mooi vindt is dat ze zijzelf er ook altijd heel veel van leert. “Van ieder mens neem je iets mee, want ieder mens is uniek. En ik realiseer me, je kan maar een keer afscheid nemen in je leven. Hierdoor leer je in je eigen leven meer te relativeren; waarom ruzie maken, spreek de dingen uit, vul niet in voor een ander maar praat erover.
Mechtelien merkt ook dat mensen in de laatste fase van hun leven vaak nog dingen kwijt willen. “Ik hoor van herinneringen aan hun leven over momenten die impact hadden, bijvoorbeeld over de oorlog, over het kamp, dat iemand fout was in de oorlog of in de relatie wel eens een scheve schaats heeft gereden. Want naast lichamelijke klachten hebben mensen ook vaak nog emotionele pijn waar ze wat mee moeten. Uiteraard oordeel ik hierin nooit en is dit altijd vertrouwelijk.
“Dit is mooi werk om te doen als vrijwilliger en echt niet allemaal verdrietig, merkt Mechtelien op. Je kunt altijd verbinding maken met mensen. Een foto bijvoorbeeld is vaak een goede ingang voor een gesprek. Als iemand me dan bijvoorbeeld vertelt dat ze zo gelachen heeft met haar vriendinnen, kunnen we daar opnieuw samen lol aan beleven. Zo waardevol!
Wat ik vooral heel belangrijk vind in dit werk is dat je niet oordeelt. Elke situatie is anders, dat moet je respecteren: je beweegt mee en moet vooral niet teveel willen sturen.”

Waardevol vrijwilligerswerk
Er zijn altijd vrijwilligers nodig die zich, net als Mechtelien, willen inzetten voor mensen die niet lang meer te leven hebben en de naasten die daarbij betrokken zijn. Spreekt dit waardevolle werk je aan? Meld je dan aan bij Palet Welzijn. Je kunt contact opnemen met Marga Stokman, projectleider Vrijwillige Thuisinzet in de palliatief terminale zorg. T. 06 46 361 533 | E. m.stokman@paletwelzijn.nl | www.paletwelzijn.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 22 uur geleden
Ed Boutkan, Inge Groen in 't Woudt (midden) en Karin van der Lee. Foto: Gerard van Warmerdam
Cheque voor Op de koffie bij Franx 1 mei, 20:51
Feesten op 5 mei. Foto: Roy Poots
Feest op drie plekken tijdens Bevrijdingsdag 1 mei, 18:52
Super Trouper brengt een tribute aan ABBA tijdens Vijverpop.
Tributebands schitteren bij Vijverpop 1 mei, 15:50
Road Runners Zoetermeer, Sportief Wandelgroep Zoetermeer en alle betrokken vrijwilligers kijken ernaar uit om alle hardlopers en wandelaars weer te ontvangen op zondag 29 september.
Start inschrijving Geuzenloop & Wandelen op 1 mei 1 mei, 15:48 1
Bewoners, familie, zorgmedewerkers en vrijwilligers van Floriadehof lopen het Vergeet-mij-niet-pad naar winkelcentrum Rokkeveen. Foto Kees van Rongen
Vergeet-mij-niet-pad in Rokkeveen in gebruik 1 mei, 15:44
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 1 mei, 07:16
Vrijwilligers helpen met huiswerk maken.
Kansengelijkheid door studieplekken bij Piëzo 30 apr, 13:18