Romy, Chèr, Koen en Liam kijken er naar uit om met elkaar te verblijven in het Glazen Huis.
Romy, Chèr, Koen en Liam kijken er naar uit om met elkaar te verblijven in het Glazen Huis. Robbert Roos

Leerkrachten opgesloten in Glazen Huis voor school in Kenia

Actueel 994 keer gelezen

Zoetermeer - Vier dagen lang niet douchen en leven op voedzame sapjes; dat staat vier leerkrachten van ONC Parkdreef te wachten als zij van maandag 19 t/m donderdag 21 december opgesloten worden in het Glazen Huis in de aula van het schoolgebouw. Met de actie wil de school zoveel mogelijk geld inzamelen voor de Petals Academy uit Ukunda in Kenia. Het bedrag zal daar lokaal worden besteed aan maaltijden voor kinderen, betere schoollokalen en sanitaire voorzieningen. “We hopen een gigantisch bedrag op te halen.”

Robbert Roos

De leerkrachten Koen, Romy, Chèr en Liam zien er niet tegenop om plaats te nemen in het Glazen Huis. “We zijn gelukkig met zijn vieren en ontvangen elke dag een daggast”, vertelt het viertal enthousiast. “Bovendien kunnen de kinderen meedoen aan de activiteiten, dus ik denk dat we blij zijn als we af en toe rust hebben.” Tijdens de duur van de actie van het Glazen Huis kunnen leerlingen maximaal twee keer per dag een lesuur afkopen á € 2,- per stuk. “Het bedrag gaat naar het goede doel en de leerling mag tijdens die lesuren deelnemen aan de activiteiten die we bij het Glazen Huis organiseren”, vertelt Koen. En dat zijn er heel wat. Van een uurtje karaoke zingen en Oudhollandse spelletjes doen, tot yoga, Mario-Kart, een budo les of freerunning. Voor de leerlingen is de actie een mooie manier om legaal een paar lessen te skippen. “Maar we doen het allemaal voor het goede doel hoor.” Uiteraard is het niet mogelijk om toetsen af te kopen. Die gaan namelijk altijd voor. 

Het is niet de eerste keer dat ONC Parkdreef de actie met het Glazen Huis houdt. In 2013 was er al een eerste versie. Toen werd het muzieklokaal omgetoverd tot Glazen Huis, nu wordt er een echt huis gebouwd in de aula van de school. En overnachten op school is ook niet iets wat je elke dag doet. “Ik ben nu al benieuwd hoe mijn slaapplek er straks uit gaat zien”, verklapt Romy. “Het is natuurlijk een voorrecht om mee te mogen doen, niet iedereen wordt gevraagd.” Koen is degene die het viertal bij elkaar bracht. “Het leek me erg goed voor de teambuilding.” Dat zijn de overige drie helemaal met hem eens. “Het is erg leuk om iets samen te doen buiten de schooltijden om.” Het verblijf van de leerkrachten in het Glazen Huis zal live gestreamd worden door A’humTV en ELVONC, de leerlingenvereniging van het ONC. Zo kunt u de actie ook thuis vanuit uw luie stoel volgen. Het doel waarvoor de actie wordt gehouden spreekt het team ook erg aan. “Ukunda, waar de school gevestigd is, is een van de armste delen van Kenia. Onze andere locatie op de Clauslaan heeft een vriendenband met deze school”, vertelt Koen. “Zij hebben vorig jaar geld voor een kookgelegenheid kunnen doneren. Wij willen die gelegenheid verder uitbreiden en ze helpen om de school verder af te bouwen.”

“Mensen kunnen zelf ook een kijkje nemen bij het Glazen Huis”, vertelt Chèr. “Iedereen is van harte welkom van maandag t/m woensdag tussen 16.30 en 20.00 uur. Hiervoor hoeft men zich niet aan te melden. Dan kan iedereen met eigen ogen zien hoe het met de leerkrachten gaat en hoe het er aan toegaat in het Glazen Huis.” Uiteraard hopen de leerkrachten en leerlingen van ONC Parkdreef dat bezoekers hun portemonnee met flink wat contant geld of uw pinpas meenemen om een donatie te doen. Liam vult aan: “Echt iedere donatie, hoe groot of klein ook, waarderen we enorm.”

Op donderdagmiddag is er een charitymarkt en in de avond om klokslag 19.00 uur zullen de leerkrachten bevrijd worden door wethouder Marijke van der Meer. Aansluitend is er een gezellig kerstgalafeest voor de leerlingen en zal het opgehaalde bedrag bekend worden gemaakt. Wat gaan de vier leerkrachten als eerste doen als de deur van het Glazen Huis weer open gaat? “Eerst lekker eten”, reageren ze direct. “En er dan met alle leerlingen en collega’s een mooi kerstfeestje van maken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De Vredesboom aan de Dobbe.
Bijeenkomst bij de Vredesboom gisteren
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 2 mei, 07:00
Ed Boutkan, Inge Groen in 't Woudt (midden) en Karin van der Lee. Foto: Gerard van Warmerdam
Cheque voor Op de koffie bij Franx 1 mei, 20:51
Feesten op 5 mei. Foto: Roy Poots
Feest op drie plekken tijdens Bevrijdingsdag 1 mei, 18:52
Super Trouper brengt een tribute aan ABBA tijdens Vijverpop.
Tributebands schitteren bij Vijverpop 1 mei, 15:50
Road Runners Zoetermeer, Sportief Wandelgroep Zoetermeer en alle betrokken vrijwilligers kijken ernaar uit om alle hardlopers en wandelaars weer te ontvangen op zondag 29 september.
Start inschrijving Geuzenloop & Wandelen op 1 mei 1 mei, 15:48 1
Bewoners, familie, zorgmedewerkers en vrijwilligers van Floriadehof lopen het Vergeet-mij-niet-pad naar winkelcentrum Rokkeveen. Foto Kees van Rongen
Vergeet-mij-niet-pad in Rokkeveen in gebruik 1 mei, 15:44
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 1 mei, 07:16