Het stuk van de Mandelabrug dat over de A12. Foto: Fred Roland
Het stuk van de Mandelabrug dat over de A12. Foto: Fred Roland Fred Roland

A12 paar dagen dicht voor ontmanteling brugdelen

Actueel 1.686 keer gelezen

Zoetermeer - De Mandelabrug moet, als alles volgens planning verloopt, op 15 januari 2023 weer in gebruik zijn. Om de veiligheid te waarborgen komt er een nieuw tijdelijk brugdeel over de A12. Om dit te maken moet de A12 een aantal dagen worden afgesloten. Ook de gehele glazen overkapping gaat verdwijnen.

Door Hélène Ouwerkerk

Sinds 2 december is de brug afgesloten voor alle verkeer nadat twee ingenieursbureaus constateerden dat de brug niet veilig was. Al begin dit jaar waren er scheuren geconstateerd in de brugdelen. Na deze plotselinge sluiting stoppen er onder de brug ook geen treinen en RandstadRail meer. Op dit moment worden de scheuren gemonitord met een alarminstallatie. Aanvankelijk had Rijkswaterstaat aangegeven dat de gedeeltelijke sloop van de brug voor 1 januari moest zijn verricht. Dit omdat de scheuren bij grote kou makkelijk erger kunnen worden. Nu is de deadline 15 januari maar wel met dien verstande dat er naast de sloop ook een tijdelijke verbinding komt zodat voetgangers en fietsers weer over de brug kunnen gaan.

Projectleider Dennis Dierikx kan op dit moment nog niet precies de planning duidelijk maken. Er wordt hard gerekend en gekeken wat er mogelijk is en wanneer de werkzaamheden kunnen plaatsvinden. “De A12 gaat in ieder geval een aantal dagen dicht. We hopen dat dit in de kerstvakantie kan als het verkeer toch al wat rustiger is”, aldus Dierikx. “De problemen met de Mandelabrug zitten in de uitkraging van de nokken. De liggers en de betonplaten die daarop liggen drukken te hard op de uitkragingen. Dit is het geval bij het deel boven de A12 waardoor dat er nu uit moet.”

De tijdelijke brug komt wel op diezelfde nokken maar is veilig omdat deze extra worden ondersteund met stalen kolommen die in de grond worden geboord. “Voor de A12 heeft dit geen gevolgen en blijft het aantal rijstroken ook na de ingreep gelijk. Wel heeft het gevolgen voor de Zuidweg. We zullen één rijstrook moeten opofferen maar ik verwacht dat we de weg wel iets kunnen verleggen”, aldus Dierikx.

 Al met al is de hele operatie rond de Mandelabrug een enorm kostenplaatje waarvan de rekening waarschijnlijk in de miljoenen gaat lopen. “We hebben als B&W een besluit genomen zonder de financiële consequenties door te rekenen. Maar het moest nu eenmaal snel”, zegt wethouder Marijke van der Meer. “Ook moet de gemeenteraad nog besluiten over het raadsvoorstel.” Toch betekent dit volgens haar niet dat de gemeente een blanco cheque heeft gegeven. “De aannemer legt een kostenraming neer en Rijkswaterstaat toetst of dat reëel is.”

De wethouder is niet bang dat Zoetermeer failliet gaat aan de Mandelabrug. “Ik denk dat het op zich wel meevalt. We hebben geen structureel geld maar eenmalig geld voor de vervanging van een stuk brug is een ander verhaal”, zegt ze. “We zitten met een duivels dilemma. Normaal duurt een dergelijk project twee jaar en nu moet het in zes weken. Maar iedereen werkt keihard om het voor elkaar te krijgen om voor de koude het zonder ongelukken af te ronden.”
Zoetermeer maakt zich op voor een monsteroperatie. Onderzoek heeft uitgewezen dat het deel wat over de A12 gaat het gewraakte deel is. Dit brugdeel moet er dus uit evenals de hele glazen overkapping. De werkzaamheden zullen voor overlast zorgen op de A12 maar ook op de Zuidweg. Hoe de planning zal zijn en hoeveel dagen de A12 dicht gaat, is nu nog niet bekend. Verkeer van de snelweg wordt omgeleid maar niet door de stad. Waarschijnlijk gaat Rijkswaterstaat het verkeer al bij Gouda omleiden over andere snelwegen. “Bij de ontmanteling wordt het brugdeel in het talud naast het RandstadRail station gelegd waar hij uit elkaar kan worden gehaald om vervolgens naar een opslagplek te gaan”, vertelt projectleider Dierikx. Omdat vooral de glazen kap architectonische waarde heeft, wil Zoetermeer dit bewaren en mogelijk elders in de stad gebruiken.
Als het brugdeel over de A12 is verwijderd dan wordt een tijdelijke brug aangelegd zodat voetgangers en fietsers weer van de brug gebruik kunnen maken. Dierikx: “Ik verwacht dat de brug op dezelfde manier kan worden gebruikt maar waarschijnlijk komt het brugdeel hoger te liggen waardoor we een een helling moeten maken omdat het op de leggers komt.” Van der Meer vult aan: “Het moet ook bereikbaar zijn voor scootmobielers dus dan moet fietsen ook lukken. Het zal alleen wel wat kouder zijn zonder de kap.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De Vredesboom aan de Dobbe.
Bijeenkomst bij de Vredesboom gisteren
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 2 mei, 07:00
Ed Boutkan, Inge Groen in 't Woudt (midden) en Karin van der Lee. Foto: Gerard van Warmerdam
Cheque voor Op de koffie bij Franx 1 mei, 20:51
Feesten op 5 mei. Foto: Roy Poots
Feest op drie plekken tijdens Bevrijdingsdag 1 mei, 18:52
Super Trouper brengt een tribute aan ABBA tijdens Vijverpop.
Tributebands schitteren bij Vijverpop 1 mei, 15:50
Road Runners Zoetermeer, Sportief Wandelgroep Zoetermeer en alle betrokken vrijwilligers kijken ernaar uit om alle hardlopers en wandelaars weer te ontvangen op zondag 29 september.
Start inschrijving Geuzenloop & Wandelen op 1 mei 1 mei, 15:48 1
Bewoners, familie, zorgmedewerkers en vrijwilligers van Floriadehof lopen het Vergeet-mij-niet-pad naar winkelcentrum Rokkeveen. Foto Kees van Rongen
Vergeet-mij-niet-pad in Rokkeveen in gebruik 1 mei, 15:44
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 1 mei, 07:16