De kap van de Mandelabrug wordt gedemonteerd. Foto Fred Roland
De kap van de Mandelabrug wordt gedemonteerd. Foto Fred Roland Fred Roland

Nelson Mandelabrug begin volgend jaar weer in gebruik

Actueel 1.896 keer gelezen

Zoetermeer - De Nelson Mandelabrug in Zoetermeer kan uiterlijk 15 januari weer in gebruik worden genomen. De brug wordt voor een deel ontmanteld. Het brugdeel over de rijksweg A12 verdwijnt in zijn geheel, dus inclusief de glazen overkapping. De brugdelen over het spoor en de Zuidweg krijgen ondersteuning en worden daardoor gestabiliseerd. 

Met ingang van 2 december 2022 is de Nelson Mandelabrug afgesloten voor al het verkeer. Deze beperking is door de gemeente ingesteld uit oogpunt van veiligheid, na een uitgebreid onderzoek naar eerder geconstateerde scheuren in de brug. Rijkswaterstaat adviseert de gemeente en heeft aangegeven dat maatregelen nodig zijn. Eerder adviseerde Rijkswaterstaat 1 januari als deadline voor maatregelen omdat de scheuren temperatuurgevoelig zijn. 

Rijkswaterstaat acht nu 15 januari 2023 mogelijk als uiterste deadline voor het nemen van maatregelen, mits de brug continu wordt gemonitord en het calamiteitenplan van kracht blijft.
Er zijn verschillende maatregelen onderzocht voor de aanpak van de Nelson Mandelabrug: het vergaand ontmantelen van de brug, het verwijderen van de kap en het ondersteunen van de brug. Dit leidde vandaag tot het collegebesluit om het brugdeel boven de A12 te verwijderen en overige delen te stabiliseren. Wat gaat er gebeuren Het college heeft het besluit genomen om zo snel mogelijk een ondersteuningsconstructie aan te brengen onder een deel van de Nelson Mandelabrug en de kap en het brugdek boven de A12 te ontmantelen. De planning is dat dit uiterlijk 15 januari gereed is. Om de verbinding te herstellen komt over de A12 een vervangend brugdeel. De scheurvorming in de brug wordt continu gemonitord en de alarmering blijft bestaan zodat, indien nodig, Rijkswaterstaat en alle andere partijen tijdig gewaarschuwd kunnen worden als zich veranderingen voordoen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Herdenken 3 mei, 09:32
Ukele leren spelen
Ukelele workshop voor beginners 3 mei, 09:22
Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05
De Hof van Seghwaert ligt aan de parkeerplaats die grenst aan Gaardedreef 169.
Kinderspeelmiddag in de perenboomgaard in Hof van Seghwaert 2 mei, 12:29
De vertrouwde medewerkers van Albert Heijn Seghwaert staan vanaf 27 mei weer enthousiast voor je klaar. Foto: pr
Albert Heijn Seghwaert wordt in twee weken compleet vernieuwd 2 mei, 11:31 7
Rust & Vreugd in Stadstheater
Rust & Vreugd van Hendrik Groen in Stadstheater 2 mei, 11:02
Hoe oud zijn ze? Hoe komen ze daar? Hoe en waar werden ze gemaakt? Foto: pr
Alles over pijpenkoppen vinden in de grond van Benthuizen 2 mei, 10:30
Deelnemers van Tuingezel tijdens een freerunning wandeling.
Freerunning wandeling met Tuingezel en Parkour Disciplines 2 mei, 09:50