Emma van Leeuwen, Lize Kerste en Liz de Wit. Foto: Gitta Fleuren
Emma van Leeuwen, Lize Kerste en Liz de Wit. Foto: Gitta Fleuren

Leerlingen technasium maken bewegend kunstwerk

Actueel 798 keer gelezen

Zoetermeer- Leerlingen van de eerste klas van het Oranje Nassau College Parkdreef maken in opdracht van de gemeente Zoetermeer een kinetisch kunstwerk. Zij pitchten onlangs hun ideeën in de Dutch Innovation Factory.

Door Gitta Fleuren

ONC Parkdreef is sinds dit schooljaar een officieel Technasium. Alle brugklaskinderen havo en vwo maken dit jaar kennis met het vak onderzoek & ontwerpen en werken aan levensechte bèta technische projecten. De gemeente Zoetermeer heeft een nieuw coalitieakkoord en wil een vrolijk, bewegend kunstwerk dat past binnen het thema ‘robotica in onze omgeving’ en ‘Samen doen wat nodig is’. De leerlingen kiezen in groepjes een thema uit het coalitieakkoord en bedenken een robotica- of geautomatiseerde oplossing voor een probleem dat speelt bij dat thema.
Aan fantasie geen gebrek, bleek uit de bijeenkomst. Een bingo robot voor eenzame bejaarden kwam voorbij en een robot die vertelt wanneer en hoe vaak je je oefeningen moet doen. Rick de Vette en Dean Baak uit groep v1c kozen voor het thema gezondheid en het probleem dat veel mensen te weinig bewegen. “Mensen willen goed sporten, maar hoe? Je vertelt de robot wat je wil trainen en hij geeft de juiste oefeningen” En hij werkt op zonne-energie”.

Lize Kerste, Liz de wit en Emma van Leeuwen, eveneens uit v1c, bedachten een oplossing om zwerfafval tegen te gaan. “Afval weggooien kun je leuker maken”. Ze bedachten een achtbaan-achtige constructie: ”Je gooit bijvoorbeeld je lege blikje in een soort holle bolle Gijs, en dat komt terecht in een karretje en die volgt een achtbaan. Het hoogtepunt is een looping en dan gaat het karretje over de kop, dat doen we met een bestuurbaar blokje in de rails. En dan gaat het lege blikje in een afvalbak. Het is de bedoeling dat de constructie buiten staat.Onze constructie is bedoeld om te zorgen dat mensen minder afval op straat gooien. Op deze manier wordt het leuk om te doen”, vertellen de leerlingen. “Dit is de ontwerp fase”, vertelt Quinten Koster, docent onderzoek en ontwerpen. ”Later gaan de leerlingen ook uitzoeken hoe ze hun idee kunnen maken en vormgeven. Alle kunstwerken worden tentoongesteld in het CKC. Daar worden drie winnaars uitgekozen en die krijgen een vaste plek in de Dutch Innovation Factory.”

Reële opdrachten
Het Dutch Innovation Park, waarin de Dutch Innovation Factory is gevestigd, lijkt op een miniatuur Silicon Valley. Siemens is er gevestigd. Op de vraag of dit niet teveel sluipreclame is, antwoordt Koster: “De opleiding gaat bewust met commerciële bedrijven in zee. Deze bedrijven leveren reële en zinvolle opdrachten en vraagstukken. Kinderen kunnen met hele creatieve ideeën en oplossingen komen. Met deze opdrachten gaan onze leerlingen aan de gang en leren methodisch denken en werken. We hebben de voorwaarde dat de bedrijven waarmee we samenwerken echt met ideeën aan de gang gaan. Daar krijgen we geen geld voor maar deze bedrijven investeren in tijd.”
Hoe het idee werkelijkheid wordt is de volgende fase van het project. Riemer Jonkers Van het Digital Art Lab geeft de leerlingen een masterclass over kunst en vormgeving aan de leerlingen. Het Digital Art Lab is een onderzoeksplek voor jongeren met interesse in media, technologie, kunst en cultuur. en is onderdeel van CKC & partners. Lize, Liz en Emma hebben het gevoel dat er veel van hen wordt verwacht: ”Misschien moet je tandwielen en batterijen voor de afval achtbaan gebruiken. Dat ons karretje moet rijden en hoe dan? Dat vinden we het moeilijkste”.

De tentoonstelling van alle bewegende kunstwerken in het CKC is van 30 januari t/m 3 februari 2023. Het is voor iedereen te bezoekentijdens de openingstijden van het CKC, Leidsewallen 80

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Deelnemers van Tuingezel tijdens een freerunning wandeling.
Freerunning wandeling met Tuingezel en Parkour Disciplines 2 mei, 09:50
De Vredesboom aan de Dobbe.
Bijeenkomst bij de Vredesboom 2 mei, 08:53
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 2 mei, 07:00
Ed Boutkan, Inge Groen in 't Woudt (midden) en Karin van der Lee. Foto: Gerard van Warmerdam
Cheque voor Op de koffie bij Franx 1 mei, 20:51
Feesten op 5 mei. Foto: Roy Poots
Feest op drie plekken tijdens Bevrijdingsdag 1 mei, 18:52
Super Trouper brengt een tribute aan ABBA tijdens Vijverpop.
Tributebands schitteren bij Vijverpop 1 mei, 15:50
Road Runners Zoetermeer, Sportief Wandelgroep Zoetermeer en alle betrokken vrijwilligers kijken ernaar uit om alle hardlopers en wandelaars weer te ontvangen op zondag 29 september.
Start inschrijving Geuzenloop & Wandelen op 1 mei 1 mei, 15:48 1
Bewoners, familie, zorgmedewerkers en vrijwilligers van Floriadehof lopen het Vergeet-mij-niet-pad naar winkelcentrum Rokkeveen. Foto Kees van Rongen
Vergeet-mij-niet-pad in Rokkeveen in gebruik 1 mei, 15:44