Bloed doneren kan niet in Zoetermeer.
Bloed doneren kan niet in Zoetermeer.

Bloedbank sluit deuren vanwege personeelstekort

Actueel 960 keer gelezen

Zoetermeer- Sanquin sluit voorlopig de Bloedbank in Zoetermeer. De combinatie van beperkte beschikbaarheid en ziekte in het nieuwe griepseizoen veroorzaakt knelpunten in het rooster die niet op korte termijn zijn op te lossen.

Personeel van bloedbank Zoetermeer ondersteunt zo lang andere bloedbanken in de regio, donors worden gevraagd elders bloed te geven. “Met een medewerker op de vloer minder, is de werkdruk direct hoger”, legt lokatiemanager Yvonne van Zeijl uit. “Je wil toch alle donors warm welkom heten en even persoonlijk aandacht kunnen schenken. Even vragen of het gaat is een belangrijk onderdeel van het proces, en iets te eten of drinken aanbieden hoort bij de gastvrijheid die we donors willen bieden.” n Zoetermeer viel helaas al wat vaker een collega uit. Inmiddels is het verkoudheids- en snotterseizoen begonnen. Niet zonder gevolgen, volgens Van Zeijl: “Nu vallen er gaten in ons rooster die we niet kunnen invullen. Dat maakt dat de bloedafname zelf in de knel komt, en dat moeten we voorkomen. Daarom hebben we de knoop doorgehakt: Bloedbank Zoetermeer gaat voorlopig dicht. De collega’s daar kunnen meteen aan de slag in de directe omgeving, zo krijgen we meer ruimte in de roosters van de bloedbanken in Den Haag, Gouda, Delft en Leiden.” De bloedinzameling is landelijk georganiseerd. Het tijdelijk sluiten van één bloedbank heeft daarom geen gevolgen voor de zorg voor de patiënt. Nieuwe collega’s welkom Sanquin Bloedbank kan geen verwachting uitspreken wanneer de Bloedbank Zoetermeer weer donors kan verwelkomen. Het uitvallen van collega’s legt de vinger op een zere plek. Net als in de horeca en de zorg is het ook voor de Bloedbank moeilijk om aan nieuwe personeel te komen. Nieuwe collega’s zijn meer dan welkom, om bloed te prikken of om donors medisch te keuren. Donors gevraagd uit te wijken Alle donors met een afspraak krijgen persoonlijk bericht. De collega’s in Delft, Leiden en Gouda hebben extra ruimte gemaakt in de agenda. Bloeddonors in Zoetermeer zonder afspraak kunnen bellen met het donorcontactcentrum (088 730 8686) om (tijdelijk) hun oproep te ontvangen van een van die locaties. Plasmadonors kunnen zelf een andere locatie kiezen voor hun volgende afspraak, bijvoorbeeld dichter bij hun werkplek.         

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Herdenken 3 mei, 09:32
Ukele leren spelen
Ukelele workshop voor beginners 3 mei, 09:22
Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05
De Hof van Seghwaert ligt aan de parkeerplaats die grenst aan Gaardedreef 169.
Kinderspeelmiddag in de perenboomgaard in Hof van Seghwaert 2 mei, 12:29
De vertrouwde medewerkers van Albert Heijn Seghwaert staan vanaf 27 mei weer enthousiast voor je klaar. Foto: pr
Albert Heijn Seghwaert wordt in twee weken compleet vernieuwd 2 mei, 11:31 7
Rust & Vreugd in Stadstheater
Rust & Vreugd van Hendrik Groen in Stadstheater 2 mei, 11:02
Hoe oud zijn ze? Hoe komen ze daar? Hoe en waar werden ze gemaakt? Foto: pr
Alles over pijpenkoppen vinden in de grond van Benthuizen 2 mei, 10:30
Deelnemers van Tuingezel tijdens een freerunning wandeling.
Freerunning wandeling met Tuingezel en Parkour Disciplines 2 mei, 09:50