Martinus Walter heeft een caravan neergezet op een van de lege plekken van de woonwagenlocatie aan de Rokkeveenseweg. Foto Kees van Rongen
Martinus Walter heeft een caravan neergezet op een van de lege plekken van de woonwagenlocatie aan de Rokkeveenseweg. Foto Kees van Rongen

Plek genoeg maar gezinnen krijgen geen woonwagen

Actueel 1.781 keer gelezen

ZOETERMEER - Aan de Rokkeveenseweg-Zuid in Rokkeveen is een woonwagenlocatie met zes standplaatsen. Slechts drie van de standplaatsen worden benut. Twee gezinnen willen graag in aanmerking komen voor een standplaats. Zij wachten nu al drie jaar op een besluit van de gemeente, dat zij een plek kunnen huren of kopen. Maar gemeente en woningcorporatie wijzen naar elkaar en een besluit laat jaar in, jaar uit op zich wachten.

Door Kees van Rongen

Martinus Walter (28), begrafenisondernemer, woont met zijn vrouw bij zijn ouders in de woonwagen. Hij wil graag in aanmerking komen voor een eigen standplaats en wacht al drie jaar op toestemming om op het woonwagenkamp te gaan wonen. En dat terwijl er gewoon plek vrij is.

“Ik ben geboren en getogen op een woonwagenkamp,” vertelt Martinus. “Mijn ouders wonen op deze woonwagenlocatie. Nu verblijven we noodgedwongen bij mijn ouders in de woonwagen. Wel heb ik op een van de vrije plekken een caravan neergezet. Hiervoor betaal ik keurig maandelijks de huur van de standplaats aan de Stichting Woonwagenzaken Zoetermeer”, vertelt hij.

De dochter van een andere woonwagenbewoner, Latoya van der Meer, kampt met hetzelfde probleem. Ook zij wil met haar man een standplaats aan de Rokkeveenseweg-Zuid. Zij heeft eveneens een caravan op een van de lege plekken op het woonwagenkamp neergezet.

Versnellen
“Ik lees net in het Streekblad, dat Zoetermeer 25,3 miljoen euro krijgt voor het versnellen van woningbouw. Het geld is kennelijk geen probleem om hier te beginnen. Ik wacht namelijk al drie jaar op een besluit, terwijl voorheen de huidige drie vrije plekken aan de Rokkeveenseweg gewoon bewoond waren. Ik heb brieven geschreven naar de gemeente en naar de burgemeester, maar het heeft tot nu toe niet echt geholpen,” zegt Latoya van der Meer. “Ze zijn in overleg. Hoe lang nog?”

Martinus Walter en Latoya van der Meer vinden, dat zij als kinderen van bewoners van een woonwagenlocatie voorrang zouden moeten krijgen. “Voor alle kinderen van het woonwagenkamp is te weinig plek. Zij zijn op zoek naar een plek, maar krijgen geen gehoor,” benadrukt Martinus Walter.

Woonwagenlocaties
Zoetermeer telt negen woonwagenlocaties met in totaal 54 standplaatsen. De Stichting Woonwagenzaken Zoetermeer is door de drie woningcorporaties: Vestia De Goede Woning en Vidomes, opgericht voor het beheer en onderhoud van de woonwagenlocaties. “Bij de woningcorporatie verwijzen zij mij naar de gemeente en de gemeente verwijst mij naar de woningcorporatie,” zegt Martinus Walter.

De gemeente reageert in een reactie: “Om de locatie toekomstbestendig te maken zal er eerst een herinrichting plaatsvinden voordat de standplaatsen worden uitgegeven. Hierbij is nog geen keuze gemaakt aan wie deze standplaatsen vervolgens zullen worden verstrekt. Overigens is de woningcorporatie zowel verantwoordelijk voor de herinrichting als het uitgeven van de standplaatsen. In verband met privacy gaan we niet in op individuele gevallen.”

Het blijft onduidelijk waarom Martinus Walter en Latoya van der Meer na drie jaar geen woonwagenplek krijgen aan de Rokkeveenseweg, terwijl de drie standplaatsen aan de Rokkeveenseweg  leeg staan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Herdenken 3 mei, 09:32
Ukele leren spelen
Ukelele workshop voor beginners 3 mei, 09:22
Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05
De Hof van Seghwaert ligt aan de parkeerplaats die grenst aan Gaardedreef 169.
Kinderspeelmiddag in de perenboomgaard in Hof van Seghwaert 2 mei, 12:29
De vertrouwde medewerkers van Albert Heijn Seghwaert staan vanaf 27 mei weer enthousiast voor je klaar. Foto: pr
Albert Heijn Seghwaert wordt in twee weken compleet vernieuwd 2 mei, 11:31 7
Rust & Vreugd in Stadstheater
Rust & Vreugd van Hendrik Groen in Stadstheater 2 mei, 11:02
Hoe oud zijn ze? Hoe komen ze daar? Hoe en waar werden ze gemaakt? Foto: pr
Alles over pijpenkoppen vinden in de grond van Benthuizen 2 mei, 10:30
Deelnemers van Tuingezel tijdens een freerunning wandeling.
Freerunning wandeling met Tuingezel en Parkour Disciplines 2 mei, 09:50