Busjes helpen reizigers op weg. Foto: Fred Roland
Busjes helpen reizigers op weg. Foto: Fred Roland Fred Roland

Afsluiting Mandelabrug zorgt voor grote gevolgen of niet

Actueel 1.195 keer gelezen

Zoetermeer - Afgelopen vrijdag werd ineens bekend gemaakt dat de Mandelabrug werd afgesloten voor voetgangers en fietsers. Ook de trein en de RandstadRail stoppen niet meer bij het verkeersknooppunt. 

Door Kees van Rongen en Hélène Ouwerkerk

Direct met de afsluiting neemt de gemeente diverse maateregelen. Zo worden er pendelbusjes ingezet om mensen van de ene kant van de brug naar de andere kant te brengen. Ook worden voetgangers die de trein willen pakken naar Station Oost gebracht. De gemeente communiceert dit alles via social media en haar eigen website. Is dit voldoende?

“Nee”, zegt Koos Graniewski, voorzitter van de Algemene Ouderen Vereniging Zoetermeer. “Het is inderdaad belachelijk dat de gemeente dit via social media communiceert. De jeugd is daarmee opgegroeid maar dat geldt niet voor de ouderen. Ik had liever een brief of een email met verwijzing naar de website van de gemeente gezien. De informatievoorziening is voor ouderen wel heel minimaal.”
Volgens Graniewski wordt de brug juist door ouderen veel gebruikt om erover heen te gaan of om het OV te gebruiken. “Ik hoop dat de pendelbusjes die de gemeente inzet ook geschikt zijn voor rolstoelers. En hopelijk gaan de regiotaxi en de ouderenbus ook extra routes rijden”, zegt hij. De alternatieve routes via de Balijbrug en Zoetermeer Oost vindt de voorzitter niet echt een goed alternatief. “De Balijbrug is erg hoog dus daar heb je wel een extra motor voor nodig en al die trappen zijn voor ouderen natuurlijk niet te doen.”

Hotel
Naast de Mandelabrug ligt het NH Hotel. De heer van der Hagen heeft nog geen klachten gekregen van gasten die het hotel moeilijk kunnen bereiken omdat ze met het OV komen. “Volgens mij is het prima geregeld. Onze gasten worden keurig met busjes naar het hotel gebracht”, zegt hij.

Ook winkelcentrum Rokkeveen dat op steenworpafstand ligt van de Mandelabrug heeft geen last van de afsluiting.
Voorzitter van de winkeliersvereniging Rokkeveen, Hans Reas, lacht bij de gedachte, dat de sluiting van de Mandelabrug invloed zou hebben op de klandizie in de winkels van het overdekte winkelcentrum. “In het afgelopen weekend was het stervensdruk in het winkelcentrum. Je spreekt wel met winkeliersvereniging Rokkeveen. Altijd een druk bezocht winkelcentrum. Wij hebben er helemaal niets van gemerkt. Laten we niet op de zaken vooruit lopen. Het is heel erg vervelend wat er is gebeurd, maar dat wordt ongetwijfeld goed opgelost.”

Reizigers
Onder reizigers zijn de meningen verdeeld. Rene Hendriksen: “Ik was vanmorgen vroeg nog slecht geregeld nu stonden er pendel bussen op het plein maar staat nergens aangegeven”, laat hij maandag via Facebook weten.
Susanne Fisser en haar gezin moeten extra moeite doen om te reizen. “Eén kind gebruikt station normaliter twee per week om van en naar Maastricht te gaan waar ze op kamers woont. In weekenden komt ze thuis. Nu zetten we haar maar af en halen haar op bij Oost of Lansingerland. Ander kind moet voor stage één keer per week naar een plek in Rokkeveen. Nu dus vandaag omfietsen via Balijbrug of Zoetermeer Oost. Zelf gaan partner en ik met enige regelmaat voor werk of studie richting Utrecht en zetten auto dan bij station Zoetermeer en vervolgens per trein. Nu gaan we kijken of we bij Oost of Lansingerland ook gratis de auto kunnen parkeren. Omdat het voor ons allemaal niet dagelijks is, is het vooral ongemak en wat extra reistijd te doen. De grootste achteruitgang qua ov reizen bleef ooit het zoetermeer uit de intercityverbinding halen”, aldus Fisser op de Facebookoproep van het Streekblad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

The Five Guitars.
Jubileumtournee van The Five Great Guitars komt ook naar Zoetermeer 26 apr, 10:35
Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50