Het iconisch gebouw van Museum De Voorde. Foto: Gerard van Warmerdam
Het iconisch gebouw van Museum De Voorde. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Geen referendum wel bezwaarprocedure over museum

Actueel 668 keer gelezen

Zoetermeer - Er komt geen referendum over Museum de Voorde. Het actiecomité onder leiding van Peter Vergers heeft niet de benodigde 5000 steunbetuigingen gehaald. Wel heeft Museum de Voorde nu een bezwaarprocedure over het besluit van de gemeenteraad bij de gemeente ingediend. Dit is de laatste strohalm voor interim-directeur Hans van de Bunte. 

Door Hélène Ouwerkerk

“Ik ben natuurlijk teleurgesteld dat het aantal van 5000 steunbetuigingen niet is gehaald”, zegt Van de Bunte. “Maar wat mij wel heeft gesterkt is dat de actie een fanschare bijeen heeft gebracht. Ik ben Peter Vergers en zijn team dankbaar voor wat ze hebben gedaan.”

Dat het niet is gelukt, heeft volgens Hans van de Bunte mogelijk te maken met de New Town die Zoetermeer is. “Ik was aanwezig bij het New Town congres in het Stadstheater en het blijkt dat inwoners zich niet verbonden voelen met hun stad maar alleen hun blik hebben gericht op de eigen wijk. Er is daardoor geen historische binding. En dit besluit laat zien dat het college die historische binding ook niet heeft”, aldus Van de Bunte. “Ik vind het besluit enorm jammer voor schoolkinderen die niet in de eigen stad kennis kunnen nemen van het historisch erfgoed.”

Procedure
Achter de schermen is Hans van de Bunte bezig met het afbouwen, het onderbrengen van personeel bij andere musea en zich te oriënteren op het afstoten van de collectie naar andere musea buiten Zoetermeer. “Je weet dan nu al dat je mooiste stukken dus bijvoorbeeld de olieverfschilderijen eruit worden gehaald. Je krijgt dan cherry picking”, aldus Van de Bunte die door de Raad van Bestuur is gevraagd om een half jaar te blijven.
Ondertussen heeft het museum een beroepsprocedure bij de gemeente aangetekend met het verzoek om het besluit te herroepen. Dit bezwaar gaat over de bezoekersaantallen, de bewering dat het museum rood staat. Iets wat volgens Van de Bunte pertinent niet waar is. “Het zal wel een paar maanden duren voor hier uitsluitsel over is”, zegt hij.

Ook Peter Vergers is erg teleurgesteld over het niet halen van het referendum. Hij sprak dinsdag de gemeenteraad toe. “In coalitie kringen bespeur ik opluchting, vreugde en zelfs hier en daar hoongelach over de uitslag. Cynisch zou ik kunnen zeggen: je moet er toch niet aan denken dat er in Zoetermeer een museum zou zijn. Nou voorzitter, ik moet er wel aan denken. En ik zeg het maar vast. Tegen allen, die zich verheugen over de uitslag: u bent de grote verliezer van deze actie”, aldus Peter Vergers. Volgens hem heeft de ingewikkelde procedure niet bijgedragen aan het halen van voldoende stemmen. Maar volgens hem is er meer aan de hand. “Het is mijn observatie dat een belangrijk deel van de bevolking zich buitengesloten voelt van het gemeentelijk beleid. Het is een vorm van vervreemding. Vervreemding, die bij de inwoners leidt tot wantrouwen, ongeïnteresseerdheid in wat dan ook en een steeds sterkere focus op de BV Ik. Overal, ook in Zoetermeer, is en wordt veel nagedacht over wat de beste manier is om het vertrouwen van de burger terug te winnen. Opvallend is dat de meest voor de hand liggende oplossing – de burger directer bij het bestuur betrekken − vaak niet wordt gepraktiseerd”, aldus Peter Vergers. Hij is niet van plan zich neer te leggen bij de uitslag. “Het actiecomité heeft nog werk te doen. We gaan onze veronderstelling dat 10 % van de inwoners wil dat het museum blijft wetenschappelijk onderzoeken. En zullen u graag van de resultaten te zijner tijd op de hoogte stellen. Dat zal 1 a 2 maanden in beslag nemen. We willen u graag de suggestie doen om die tijd te benutten om nog eens goed over het besluit, om het museum te sluiten, na te denken”, aldus Vergers tegen de raad. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21