Scheuren worden gemonitord. Foto: Fred Roland
Scheuren worden gemonitord. Foto: Fred Roland Fred Roland

Advies: reis via station Lansingerland

Actueel 983 keer gelezen

Vervolg voorpagina

Zoetermeer - Nu de Mandelabrug onveilig blijkt en er geen treinen en RandstadRail stopt, moeten reizigers een andere route kiezen.

Door Hélène Ouwerkerk

Station Centrum is een belangrijk OV knooppunt. “Ik raad mensen die met de auto komen om naar station Langerland te reizen. Daar is een groot parkeerterrein. Mensen die met de fiets komen kunnen doorfietsen naar Zoetermeer Oost waar een extra fietsenstalling is geplaatst. Voor voetgangers zijn er pendelbusjes die de mensen naar de andere kant van de brug of naar Zoetermeer Oost brengen”, zegt wethouder Marijke van der Meer. “Ook rijden er rolstoelbusjes voor mensen die met de rolstoel aankomen.”
Informatie over de afsluiting van de brug communiceert de gemeente via social media en haar website. Er worden geen brieven naar inwoners verstuurd. 
Toen de wethouder vorige week te horen kreeg dat de brug per direct moest worden afgesloten, moest er snel worden geschakeld. “We zijn heel blij met de hulp van Rijkswaterstaat en Prorail. Rijkswaterstaat heeft binnen twee dagen in het weekend een voorlopig advies gegeven. Dat er wel onder de brug kan worden doorgereden, heeft te maken met het feit dat de situatie volgens Rijkswaterstaat beheersbaar en stabiel is”, aldus Van der Meer. De wethouder verwacht een dezer dagen het definitieve advies van Rijkswaterstaat. Dan wordt duidelijk of alleen de kap eraf moet worden gehaald en de vloerdelen kunnen blijven. In dat geval kan het station weer open en kunnen mensen ook weer over de brug van de ene naar de andere kant. Als dit niet veilig is dan moet de hele brug worden afgebroken. Neemt niet weg dat het alle hens aan dek is want de werkzaamheden aan de brug moeten voor 1 januari worden afgerond.  ”In januari en februari is de kans op langdurige koude groter en dat kan de scheurvorming verergeren”, aldus Van der Meer.

Rapport
“In de essentiële dragende tandopleggingen zijn scheuren geconstateerd. Veel scheuren zijn wijder dan in de regelgeving is toegestaan. Opgemerkt wordt dat het bezwijken van een tandconstructie direct leidt tot het instorten van de desbetreffende overspanning”, aldus adviesbureau Wagemaker. Ook zijn de scheuren millimeters groter geworden sinds een jaar geleden.

De materialen die nu worden weggehaald van de brug worden hergebruikt en de gemeente is ook van plan om de kap te behouden zodat het wellicht elders kan worden gebruikt. Hoewel de Mandelabrug ooit werd uitgeroepen tot de lelijkste plek van Nederland, is de brug voor veel Zoetermeerders juist een icoon.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21