Afbeelding
Tjapko de Heus

Schoolbesturen kiezen voor gezamenlijke aanmeldsystematiek

Actueel 952 keer gelezen

Zoetermeer - De besturen van het voortgezet onderwijs (VO) in Zoetermeer hebben een gedeelde aanmeldsystematiek die dit schooljaar ingaat. De besturen streven hiermee naar een betere verdeling van de leerlingen over de verschillende VO-scholen en behoud van een breed aanbod en kwalitatief goed onderwijs.

Vanaf dit schooljaar wordt de aanmelding en plaatsing op vmbo, havo en vwo voor alle scholen in Zoetermeer op dezelfde wijze geregeld. Iets dat in andere steden al jaren gebeurt. Voor elke school en afdeling wordt afgesproken voor hoeveel groepen er maximaal plaats is. Leerlingen behouden de vrijheid om zelf een school te kiezen. Met de scholen die er nu zijn, kunnen we al deze leerlingen binnen Zoetermeer een plek in het voortgezet onderwijs aanbieden. Naar verwachting zal tenminste 93% van de leerlingen terecht kunnen op de school waar ze het liefst naar toe willen. Alleen als een school of afdeling echt te vol wordt, zal geloot worden.

Investering in onderwijskwaliteit en onderscheidend profiel

We begrijpen dat leerlingen en ouders aan het aanmeldsysteem moeten wennen. Uit de ervaringen in andere steden weten we echter dat het werken met een dergelijke aanmeldsystematiek geen negatieve gevolgen heeft voor het schoolsucces van leerlingen. Bovendien bieden we met een breed, gevarieerd en kwalitatief sterk aanbod van VO-scholen in Zoetermeer voldoende keuze. Inspectierapporten laten al zien dat Zoetermeer alleen maar goede scholen kent. Door deze samenwerking kunnen we als scholen nog meer investeren in onderwijskwaliteit en een onderscheidend profiel voor elke school. Samen zorgen we dat alle kinderen in Zoetermeer zich in het voortgezet onderwijs optimaal kunnen ontwikkelen. Nu en in de toekomst.

Op woensdag 7 december zijn alle ouders met kinderen in groep 8 nader over de aanmeldsystematiek geïnformeerd. Op www.zonaarhetvo.nl kunnen zij zich oriënteren op de schoolkeuze. Ook de aanmelding verloopt vanaf 20 februari via deze site.

De afgelopen jaren hebben de besturen van het voortgezet onderwijs (VO) in Zoetermeer de verantwoordelijkheid voor kwalitatief en gevarieerd onderwijs steeds meer in gezamenlijkheid opgepakt. De volgende stap wordt nu gezet door middel van een gedeelde aanmeldsystematiek die dit schooljaar ingaat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Jasper van Viegen met Jules Lelieveld (links) en Ger Fens (rechts)
Jasper van Viegen nieuwe hoofdtrainer SVO Buytenpark 5 mei, 09:40
De plantjes aan de balustrade en op de grond moeten weg laat woningcorporatie Vidomes de bewoners weten. Foto: Kees van Rongen
Bewoners teleurgesteld: 'Na vele jaren moeten alle plantjes op galerij ineens weg' 3 mei, 16:03 30
Konijnenbezitters kunnen (op afspraak) hun konijn tegen gereduceerd tarief laten vaccineren en desgewenst gratis laten controleren. Foto: Het Buitenbeest
Konijnenavond voor baasjes op Speelboerderij Het Buitenbeest 3 mei, 13:06
Waylon is live op zijn best. Foto: Robin Eggenkamp
Waylon speelt zijn beste hits in Poppodium Boerderij 3 mei, 12:39
Drie sprekers zullen die avond op dit onderwerp ingaan. Foto: pr
Thema avond Wonen van JongSenioren Zoetermeer 3 mei, 11:40
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Herdenken 3 mei, 09:32
Ukele leren spelen
Ukelele workshop voor beginners 3 mei, 09:22
Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05