Klimaatburgemeester Suzanne met een geu¨pcyclede ambtsketen voor haar gemaakt door schoolkinderen.
Klimaatburgemeester Suzanne met een geu¨pcyclede ambtsketen voor haar gemaakt door schoolkinderen.

Natuur onder de loep

Actueel 640 keer gelezen

Zoetermeer- In deze rubriek laten diverse experts uit de natuurwereld hun licht schijnen op leuke en bijzondere natuurweetjes. Deze week de bijdrage van Suzanne Verboon van de Hof van Seghwaert, Klimaatburgemeester.

Natuurlijk

Waar denk jij aan als je aan natuur denkt? Aan het bos? Aan wilde dieren? Aan je vakantie ergens in het buitenland? Grote kans dat een van deze drie het eerste bij je te binnen schoot. Wij zien natuur als iets speciaals, en ergens anders. Toch klopt dat niet, de natuur is namelijk heel dichtbij. Jij bent zelf ook natuur! Je bent een mens, onderdeel van al wat leeft op onze planeet. Soms lijken we dat te vergeten.
Niet zo vreemd… Groente komt uit plasticzakjes, drinkwater uit de kraan, vlees ligt in keurige plakjes bij de supermarkt. Dat is prachtig zolang je maar niet vergeet dat jouw sneetje brood ooit wel graan was dat op de akker stond, dat jouw glaasje sap een boom heeft nodig gehad, dat vlees ooit een dier was. Met onze aarde gaat het niet goed. We vervuilen de lucht en het water en de aarde wordt te warm. Twee graden opwarming lijkt misschien niet veel maar bedenk zelf eens hoe je je voelt met twee graden koorts. Dan ben je goed ziek! Zo is het voor de natuur ook. Veel natuur verdroogd, insecten sterven, vogels verhongeren. Als mensen krijgen we hier last van… ons eten bijvoorbeeld zal door schaarste steeds duurder worden.
Maar we kunnen beter mensen. Bijvoorbeeld door minder en slimmer te kopen. Met de feestdagen denken we gelukkig steeds meer aan ledverlichting, een vegetarisch kerstdiner of tweedehands cadeautjes.
De Hof, de buurttuin en andere wijktuinen zijn de groene hotspots van de stad waar de natuur de aandacht krijgt die zij verdient. Als klimaatburgemeester help ik Zoetermeerders die goede ideeën hebben voor de stad graag verder op weg! Aanstaande zaterdag ben ik op de lichtjesavond in buurttuin Zoete Aarde, ik zie je daar graag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Herdenken 3 mei, 09:32
Ukele leren spelen
Ukelele workshop voor beginners 3 mei, 09:22
Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05
De Hof van Seghwaert ligt aan de parkeerplaats die grenst aan Gaardedreef 169.
Kinderspeelmiddag in de perenboomgaard in Hof van Seghwaert 2 mei, 12:29
De vertrouwde medewerkers van Albert Heijn Seghwaert staan vanaf 27 mei weer enthousiast voor je klaar. Foto: pr
Albert Heijn Seghwaert wordt in twee weken compleet vernieuwd 2 mei, 11:31 7
Rust & Vreugd in Stadstheater
Rust & Vreugd van Hendrik Groen in Stadstheater 2 mei, 11:02
Hoe oud zijn ze? Hoe komen ze daar? Hoe en waar werden ze gemaakt? Foto: pr
Alles over pijpenkoppen vinden in de grond van Benthuizen 2 mei, 10:30
Deelnemers van Tuingezel tijdens een freerunning wandeling.
Freerunning wandeling met Tuingezel en Parkour Disciplines 2 mei, 09:50