Kinderen met pedagogisch medewerker Hannah Heesbeen poseren graag met mascottes Lenn en Leyla. Foto Kees van Rongen
Kinderen met pedagogisch medewerker Hannah Heesbeen poseren graag met mascottes Lenn en Leyla. Foto Kees van Rongen

Lenn en Leyla zorgen voor ontspannen sfeer

Actueel 544 keer gelezen

ZOETERMEER - Lenn heeft een gebroken arm en Leyla draagt een bril. De twee mascottes werden afgelopen woensdagmiddag op de kinderafdeling van het Lange Land Ziekenhuis geïntroduceerd in het bijzijn van een aantal jonge patiëntjes.

Door Kees van Rongen

Lenn en Leyla moeten gaan zorgen voor een kindvriendelijke omgeving en een ontspannen sfeer. Op de hele kinderafdeling en de kinderpoli van het Lange Land Ziekenhuis komen de kinderen de mascottes in allerlei situaties tegen. In het bijzijn van wethouder van zorg en welzijn Ingeborg ter Laak en directeur bedrijfsvoering van het ziekenhuis Toine Hazen knipte een van de kinderen het lint door. “Lenn en Leyla zijn speciaal voor het ziekenhuis ontworpen personages. Ze helpen om stress en angst te verlagen bij kinderen, die het ziekenhuis bezoeken en creëren een veilig hechtingsklimaat voor kind en ouders,” legt pedagogisch medewerker van het Lange Land Ziekenhuis Hannah Heesbeen uit.
“Lenn en Leyla zorgen voor een kindvriendelijke en ontspannen sfeer op de kinderafdeling. De karakters spelen in op de behoeftes van de jonge kinderen, die het ziekenhuis bezoeken doordat zij op hen lijken. Ze beleven wat de kinderen ook mee maken. Het zijn als het ware vriendjes voor de kinderen, waarin ze zichzelf kunnen herkennen. Ook zijn ze een hulpmiddel voor ouders om over dingen te praten en ze te helpen bij verwerking.”
De kindermascottes verwelkomen de kinderen op verschillende plekken in het ziekenhuis. Ook de balie op de kinderafdeling is vrolijk opgetuigd met de mascottes. Er is een speciale plek waar patiëntjes kunnen tekenen en de hele omgeving is sfeervol ingericht om de kinderen op hun gemak te stellen.
“Lenn en Leyla laten zien dat het heel normaal is om wat te breken of iets aan je ogen te hebben,” vertelt Hannah Heesbeen. “Vandaar dat je Lenn met een gebroken arm ziet en Leyla een bril draagt. Allebei maken ze verschillende kanten van het ziekenhuis mee: zoals een opname en een onderzoek. Ze beleven wat de kinderen ook beleven en geven een gevoel van herkenning en veiligheid. Zo wordt alles net wat minder spannend, waardoor de kinderen beter geholpen kunnen worden.”
De kinderen, die woensdagmiddag met hun ouders de vernieuwde kinderafdeling bezochten, konden de mascottes Lenn en Leyla wel waarderen. Bovendien kregen de kinderen ter gelegenheid van de introductie van Lenn en Leyla gebakjes en limonade. Dat maakte het bezoek aan de kinderafdeling extra gezellig.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Jasper van Viegen met Jules Lelieveld (links) en Ger Fens (rechts)
Jasper van Viegen nieuwe hoofdtrainer SVO Buytenpark 5 mei, 09:40
De plantjes aan de balustrade en op de grond moeten weg laat woningcorporatie Vidomes de bewoners weten. Foto: Kees van Rongen
Bewoners teleurgesteld: 'Na vele jaren moeten alle plantjes op galerij ineens weg' 3 mei, 16:03 30
Konijnenbezitters kunnen (op afspraak) hun konijn tegen gereduceerd tarief laten vaccineren en desgewenst gratis laten controleren. Foto: Het Buitenbeest
Konijnenavond voor baasjes op Speelboerderij Het Buitenbeest 3 mei, 13:06
Waylon is live op zijn best. Foto: Robin Eggenkamp
Waylon speelt zijn beste hits in Poppodium Boerderij 3 mei, 12:39
Drie sprekers zullen die avond op dit onderwerp ingaan. Foto: pr
Thema avond Wonen van JongSenioren Zoetermeer 3 mei, 11:40
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Herdenken 3 mei, 09:32
Ukele leren spelen
Ukelele workshop voor beginners 3 mei, 09:22
Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05