Kinderen met pedagogisch medewerker Hannah Heesbeen poseren graag met mascottes Lenn en Leyla. Foto Kees van Rongen
Kinderen met pedagogisch medewerker Hannah Heesbeen poseren graag met mascottes Lenn en Leyla. Foto Kees van Rongen

Lenn en Leyla zorgen voor ontspannen sfeer

Actueel 300 keer gelezen

ZOETERMEER - Lenn heeft een gebroken arm en Leyla draagt een bril. De twee mascottes werden afgelopen woensdagmiddag op de kinderafdeling van het Lange Land Ziekenhuis geïntroduceerd in het bijzijn van een aantal jonge patiëntjes.

Door Kees van Rongen

Lenn en Leyla moeten gaan zorgen voor een kindvriendelijke omgeving en een ontspannen sfeer. Op de hele kinderafdeling en de kinderpoli van het Lange Land Ziekenhuis komen de kinderen de mascottes in allerlei situaties tegen. In het bijzijn van wethouder van zorg en welzijn Ingeborg ter Laak en directeur bedrijfsvoering van het ziekenhuis Toine Hazen knipte een van de kinderen het lint door. “Lenn en Leyla zijn speciaal voor het ziekenhuis ontworpen personages. Ze helpen om stress en angst te verlagen bij kinderen, die het ziekenhuis bezoeken en creëren een veilig hechtingsklimaat voor kind en ouders,” legt pedagogisch medewerker van het Lange Land Ziekenhuis Hannah Heesbeen uit.
“Lenn en Leyla zorgen voor een kindvriendelijke en ontspannen sfeer op de kinderafdeling. De karakters spelen in op de behoeftes van de jonge kinderen, die het ziekenhuis bezoeken doordat zij op hen lijken. Ze beleven wat de kinderen ook mee maken. Het zijn als het ware vriendjes voor de kinderen, waarin ze zichzelf kunnen herkennen. Ook zijn ze een hulpmiddel voor ouders om over dingen te praten en ze te helpen bij verwerking.”
De kindermascottes verwelkomen de kinderen op verschillende plekken in het ziekenhuis. Ook de balie op de kinderafdeling is vrolijk opgetuigd met de mascottes. Er is een speciale plek waar patiëntjes kunnen tekenen en de hele omgeving is sfeervol ingericht om de kinderen op hun gemak te stellen.
“Lenn en Leyla laten zien dat het heel normaal is om wat te breken of iets aan je ogen te hebben,” vertelt Hannah Heesbeen. “Vandaar dat je Lenn met een gebroken arm ziet en Leyla een bril draagt. Allebei maken ze verschillende kanten van het ziekenhuis mee: zoals een opname en een onderzoek. Ze beleven wat de kinderen ook beleven en geven een gevoel van herkenning en veiligheid. Zo wordt alles net wat minder spannend, waardoor de kinderen beter geholpen kunnen worden.”
De kinderen, die woensdagmiddag met hun ouders de vernieuwde kinderafdeling bezochten, konden de mascottes Lenn en Leyla wel waarderen. Bovendien kregen de kinderen ter gelegenheid van de introductie van Lenn en Leyla gebakjes en limonade. Dat maakte het bezoek aan de kinderafdeling extra gezellig.

Uit de krant