Joyce, Miranda en Janneke tonen enkele producten die te koop zijn op de kerstmarkt.
Joyce, Miranda en Janneke tonen enkele producten die te koop zijn op de kerstmarkt. Robbert Roos

Leuke cadeautjes scoren op kerstmarkt van Ipse de Bruggen

Actueel 511 keer gelezen

Zoetermeer - December is de maand bij uitstek om het met vrienden en familie gezellig te maken, én elkaar te verwennen met cadeautjes. Wie op zoek is naar een leuk presentje kan vrijdag 9 december van 14.00 tot 17.00 uur terecht bij de kerstmarkt bij Ipse de Bruggen, locatie Aspergeakker.

Door Robbert Roos

Op de dagbestedingslocatie Aspergeakker 31 is het een drukte van belang. Hier doen de cliënten mee aan diverse vormen van dagbesteding. Verschillende cliënten zijn op dit moment bezig om de laatste puntjes op de i te zetten voor de komende kerstmarkt.

Verschillende deelnemers
“We zijn er al sinds de zomer mee bezig en vinden het elke keer weer erg leuk om alle ouders van cliënten en buurtbewoners uit te nodigen”, vertelt cliëntbegeleider Joyce enthousiast. “Zo krijgen zij een kijkje achter de schermen en kunnen ze zelf zien waar onze cliënten zich gedurende de dag allemaal mee bezighouden.” En dat is heel wat. Zo worden er niet alleen leuke decoraties gemaakt van hout, maar ook mooie sierkaarsen, kaarten, tekeningen met winterdecors en decoratieve schilderijen. Niet alleen de producten van de locatie worden verkocht; er zijn ook producten te koop van van Ipse de Bruggen Bisnis en lekkere bonbons, chocolade en kerstkransjes uit de ChocoToko van de Zoetelaar. Probeer daar maar eens nee tegen te zeggen.

Centrale plek in de wijk
De dagbestedingslocatie van Ipse de Bruggen aan de Aspergeakker neemt een centrale plaats in in de wijk Seghwaert. “We zetten ons graag in voor onze buurt”, legt Joyce uit. “Zo trekken we met onze prikploeg wekelijks de wijk in met knijpers en vuilniszakken om het zwerfvuil op de ruimen. Dat wordt erg gewaardeerd.” Ook voor de komende kerstmarkt zijn de buurtbewoners uitgenodigd. “We hebben speciale flyers laten drukken”, legt Joyce uit. “Die hebben we de afgelopen dagen huis aan huis in de bus gedaan.” Ze hopen hiermee veel mensen te bereiken.

Maken én proeven
Miranda is een van de cliënten van Ipse de Bruggen en graag actief in de keramiekgroep. “Ik vond het altijd al leuk om met klei bezig te zijn”, legt ze uit. “Daar kan ik nu ook verschillende kleuren aan toevoegen en hele mooie dingen van maken zoals schalen of kerstbomen.” De schaal die ze laat zien heeft een bijzonder cirkelmotief. “Dat heb ik gemaakt door slierten klei uit te rollen en die in rondjes op de schaal te plakken.” Janneke schildert graag en heeft een voorliefde voor de ‘dikke dames’. Die komen dan ook veelvuldig terug in haar werk. Nilanka is ook van de partij en neemt de rol van gastvrouw op zich. “Ik vind het altijd leuk om mensen welkom te heten en ze de weg te wijzen.” Zelf werkte ze al eerder in de ChocoToko van de Zoetelaar. “Ik ben altijd graag met chocolade bezig”, vertelt ze. Om er direct lachend aan toe te voegen: “En ik hou ervan om af en toe een chocolaatje te proeven. Je moet natuurlijk wel weten wat je verkoopt.”

Duizend mensen
Joyce ziet haar cliënten altijd enorm genieten tijdens een activiteit als de kerstmarkt. “Het is goed om op deze manier contact te maken met de buurt en voor onze cliënten een enorme opsteker als ze zien dat dingen die zij zelf gemaakt hebben ook daadwerkelijk worden verkocht.” Het afrekenen van de producten kan zowel cash als met pin. “Soms als iets heel erg goed gelukt en mooi is, dan zou ik het eigenlijk best zelf willen houden”, geeft Miranda eerlijk toe. Toch hoopt ze op veel belangstelling voor de kerstmarkt. “Van mij mogen er wel duizend mensen komen.” Samen met Joyce, Nilanka en Janneke en de rest van de cliënten is ze er in elk geval helemaal klaar voor.

Uit de krant