Afbeelding

Onveilige Mandelabrug gaat dicht

Actueel 1.371 keer gelezen

Zoetermeer - De Mandelabrug is onveilig en gaat vrijdagavond 2 december om 20.00 uur dicht. Dit heeft het college van B&W besloten. De sluiting betekent dat er geen voetgangers en fietsers overheen kunnen maar ook dat de trein en de Randstadrail er niet meer stoppen. Reden voor de plotselinge afsluiting zijn scheuren in de brug die groter zijn dan zou moeten bij een dergelijke constructie. Twee onderzoeksbureaus hebben geconstateerd dat het onveilig is. Voorlopig blijven de Zuidweg en de A12 wel open.

Door Hélène Ouwerkerk

De gemeente weet niet hoe acuut de onveilige situatie is maar wil geen verdere risico’s nemen. Wel is er een spoedadvies aan Rijkswaterstaat gevraagd. Afhankelijk van de uitkomst hiervan wordt de huidige sluiting eventueel heroverwogen. 

Dat er scheuren zitten is niet nieuw. Dit werd al geruime tijd gemonitord. De gemeente had in dit verband aan Adviesbureau Westenberg en Adviesbureau Wagemaker gevraagd om een rapport uit te brengen. “We weten niet hoe acuut de onveiligheid van de Mandelabrug is maar hebbentoch besloten om de brug nu af te sluiten”, zegt wethouder Marijke van der Meer. “De A12 en de Zuidweg blijven vooralsnog wel open. Het afsluiten van deze wegen zou voor veel extra toegevoegd risico zorgen ook voor de hulpdiensten dat we dit voorlopig niet doen. Tenzij Rijkswaterstaat anders besluit.” De wethouder verwacht dat Rijkswaterstaat binnen een week de uitkomst van het spoedadvies geeft.” 

“In de essentiële dragende tandopleggingen zijn scheuren geconstateerd. Veel scheuren zijn wijder dan in de regelgeving is toegestaan. Opgemerkt wordt dat het bezwijken van een tandconstructie direct leidt tot het instorten van de desbetreffende overspanning”, aldus adviesbureau Wagemaker. Ook zijn de scheuren millimeters groter geworden sinds een jaar geleden.

Het afsluiten van de Mandelabrug heeft grote gevolgen voor de mensen in Rokkeveen en de rest van de stad. Voor de trein is men nu aangewezen op Zoetermeer-Oost en andere RandstadRailhaltes. De gemeente laat pendelbusjes rijden om mensen te vervoeren van de ene kant van de brug naar de andere kant. Vooralsnog gaan er geen pendelbusjes rijden naar Station-Oost. 

Het college van B&W heeft gisteren de twee rapporten ontvangen en de slechte uitkomst gelezen. “We zijn de hele dag bezig geweest om de sluiting van de brug voor te bereiden. We hebben er bewust voor gekozen om dit na de spits te doen maar we durfden niet langer te wachten”, aldus Marijke van der Meer. “De komende week moet duidelijk worden wat er precies moet gebeuren om de brug weer veilig te maken en instorting te voorkomen.” Een mogelijkheid is dat er extra versteviging wordt aangebracht.

De gemeente verstuurt vooralsnog geen brief naar inwoners maar informeert mensen via social media en de website van de gemeente. Hoewel de impact op de afsluiting voor inwoners van Rokkeveen het grootst is, is het volgens Van der Meer iets wat de hele stad aangaat. 

Uit de krant