Mark Merckens druk bezig met Magisch Zoetermeer. Foto: Thijme van der Burgh
Mark Merckens druk bezig met Magisch Zoetermeer. Foto: Thijme van der Burgh

Magisch Zoetermeer zet zich in tegen eenzaamheid

Actueel 392 keer gelezen

Zoetermeer - Magisch Zoetermeer houdt 19 december  een kerstdiner voor eenzame ouderen. Magisch Zoetermeer is een stichting die elk jaar rond kerst ludieke activiteiten voor deze doelgroep organiseert. Mark Merckens, de initiatiefnemer van Magisch Zoetermeer, vertelt over de doelen.

Door Thijme van der Burgh

Hoe groot is het eenzaamheidsprobleem in Zoetermeer?
“In Zoetermeer is het best een groot probleem. Ongeacht dat er hard tegen wordt gewerkt, door verschillende stichtingen en organisaties in Zoetermeer, is het iets waar nog steeds veel mensen mee te maken hebben. Na corona is het naar mijn mening ook erger geworden. Sindsdien durven ouderen steeds minder vaak de deur uit.”

Waarom voelen ouderen zich eenzaam?
“Er zijn veel factoren die ervoor zorgen dat iemand zich eenzaam voelt. Het sluimert er stapje voor stapje in. Ik denk dat het belangrijk is om te begrijpen dat wanneer ouderen zich eenzaam voelen, ze te weinig contact hebben met anderen. Dat kan komen omdat ze geen kinderen hebben, of kinderen hebben die niet naar hen toekomen. Maar ik denk dat het grootste probleem schuilt in mensen die niet meer naar activiteiten buitenshuis gaan, voor hen is de drempel nu te groot. Zij hebben dat zetje in hun rug nodig.”

Wat doet uw organisatie om dit zetje in de rug te geven?
“We organiseren[HO3]  verschillende leuke activiteiten om ouderen bij elkaar te brengen. Dit doen we met het geld dat we ophalen met de verkoop van wenskaarsen die we op verschillende locaties in de stad verkopen. Bij de aankoop van een wenskaars krijgt de koper ook een wenskaart waar die persoon een mooie wens op kan schrijven. Al het geld dat we daarmee ophalen gaat naar de stichting en met dat geld houden we allemaal leuke activiteiten. We organiseren een drie gangen kerstdiner op 19 december voor eenzame ouderen dat wordt verzorgd door onze partners, maar ook laten we de leuke wensen die op wenskaarten geschreven zijn uitkomen.´

Wat kan ik me voorstellen bij zo’n wens?
“We hebben het dan over zowel kleine als grote wensen. Een aantal jaar geleden kregen we een wens binnen van iemand die al twintig jaar niet naar Scheveningen was geweest. Een ander groepje ouderen gaf ook aan dat ze daar al lang niet zijn geweest en daar graag naartoe wilde. We gingen toen met al die ouderen naar Scheveningen. Het was fantastisch om ze over de boulevard te zien lopen. Maar de wens kan ook gaan over met een grote groep ouderen wandelen. Het hoeft niet perse iets heel unieks te zijn, het gaat om de verbinding vinden tussen elkaar.”

Dus uw doel is het creëren van verbindingen?
“Dat is één van de doelen, erkenning krijgen voor het probleem is een ander doel. Er ligt een enorm taboe op eenzaamheid. Je mag het woord niet eens gebruiken. Het moet bespreekbaar worden. We moeten accepteren dat het een deel is van onze maatschappij, zodat we ervoor kunnen zorgen dat het er zo min mogelijk is. Dat kunnen we met elkaar doen.”

Lukt het om ouderen uit hun isolement te halen?
“We laten steeds meer Zoetermeerders inzien dat dit probleem bestaat en dat we er iets aan kunnen doen. We zijn dus goed op weg. We hebben veel donaties en vrijwilligers nodig die ons willen helpen. Een aantal keer paar jaar aanwezig zijn om ons te steunen is al voldoende. We hebben het dan over helpen op activiteiten, een kop koffie drinken met ouderen of meegaan met een uitje. Dat je met ouderen praat en hen aandacht geeft. Ook zijn we druk op zoek naar chauffeurs. Vrijwilligers kunnen zich melden bij www.magischzoetermeer.nl.”

Uit de krant