Biodiversiteitstoren bij de Plas van Poot
Biodiversiteitstoren bij de Plas van Poot

Biodiversiteitstoren wordt bij Plas van Poot geplaatst

Actueel 959 keer gelezen

Zoetermeer - Bij het natuurgebied De Plas van Poot is dinsdag 29 november de biodiversiteitstoren geplaatst. De toren, die 5 m hoog en 3 m breed is, vertrok vanmorgen rond half 11 vanaf de Meerpolder 1 te Zoetermeer. De firma Glijnis, die de toren gebouwd heeft, heeft het transport geregeld. Met een kraan is de toren aan de rand van de Plas van Poot op een betonnen plaat gezet.

De biodiversiteitstoren gaat een thuis bieden aan diersoorten die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Onderin de toren liggen strobalen die beschutting kunnen bieden, bijvoorbeeld aan egels. Het zal u niet ontgaan zijn, het gaat slecht met de egel in Nederland. Aan het gaas worden vogelkastjes voor o.a. Koolmees, Pimpelmees en de Grote Bonte Specht gehangen. De zolder is geschikt gemaakt voor vleermuizen en zal tijdens het voortplantingsseizoen gedeeltelijk tot wel 39 graden Celsius verwarmd worden. Dit alles om het de negen soorten vleermuizen die Zoetermeer rijk is, zoveel mogelijk, naar de zin te maken.

Bovenop de zolder is een uilenkast geplaatst. Uilen lusten wel een vleermuisje, maar de toren is zo gemaakt dat de kansen om een vleermuisje te verschalken zo klein mogelijk zijn gemaakt. De vogels kunnen niet bij de uitvliegopeningen, en als vleermuizen eenmaal vliegen zijn ze niet meer zo’n makkelijke prooi.

Dit project is tot stand gekomen door de inzet van de vrienden van de Plas van Poot, de Vogel- en Natuurvereniging Zoetermeer, de Gemeente Zoetermeer, de Gemeenteraad: Het is heel mooi om te zien hoe links en rechts elkaar vinden onder het motto “natuur is niet van links of rechts, natuur is van ons allemaal!” Onze hartelijke dank gaat uit naar de Fa. Glijnis die met hun kennis van en respect voor de natuur ons door dik en dun heeft gesteund bij de totstandkoming van dit project.

De volgende stap is om de toren te vullen met vogelkastjes en insectenhotels. Dit gaan we doen in samenwerking met gemeente, educatieve werkgroepen, scholen etc. De toren is niet toegankelijk, want het is een toevluchtsoord voor dieren, maar als jouw kastje er aan hangt, help je toch een beetje mee aan het vergroten van de biodiversiteit in Zoetermeer.

De biodiversiteitstoren is mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland, de gemeente Zoetermeer, de firma Glijnis en de Vrienden van de Plas van Poot.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27