Piet in gesprek met de burgemeester over de ambtskleding. Foto: Gerard van Warmerdam
Piet in gesprek met de burgemeester over de ambtskleding. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Geen cadeau van Sint voor burgemeester

Actueel 320 keer gelezen

Zoetermeer - Afgelopen maandag brachten Sinterklaas en de muziek Piet een bezoek aan de Zoetermeerse gemeenteraad. 

Sinterklaas gaf aan: “Ik wil graag iets doen voor de 6000 kinderen, die straks niet langer naar het enige museum van de stad kunnen gaan. Een museum is een mooi kado voor kinderen, het inspireert en prikkelt de verbeelding. Het is een schatkamer met bijzondere dingen. Het is heel spijtig dat het museum binnenkort noodgedwongen zijn deuren moet sluiten.“ 

De Sint was van plan de raad toe te spreken en de burgemeester een cadeau met 5000 handtekeningen te overhandigen voor het behoud van het museum. De techniek gooide echter roet in het eten. Het is nog niet eerder in Nederland voorgekomen dat de Goedheiligman een vergadering van de gemeenteraad bezoekt en daar het woord voert. Maar kennelijk is het omstreden besluit van de raad om de subsidie voor Museum de Voorde te beëindigen voor de Sint aanleiding om deze ongebruikelijke stap te zetten. Na binnenkomst van de Sint ontstond er even een korte discussie over de vraag of Sinterklaas in zijn tabberd wel of niet mocht inspreken. Officieel wordt het dragen van uitzonderlijke kleding in strijd geacht met de status van het college en de raad. De Sint beriep zich op het feit dat zowel de burgemeester als hij beiden hun ambtskledij dragen. Deze kledij hoort bij de uitoefening van hun functie. De discussie hierover kreeg echter een onverwachte wending.

Er waren technische problemen met de opname- en geluidsapparatuur. Hierdoor kon de vergadering niet doorgaan. Een bizarre wending van het lot. Daardoor kon Sinterklaas het cadeau met 5000 handtekeningen voor het referendum over het museum niet overhandigen aan de burgemeester. Dat speet de Sint want nu kunnen de inwoners wellicht niet hun mening geven over het behoud van het museum. Zoetermeer is door het falen van de techniek mogelijk een belangrijke bijdrage van de Sint aan het culturele klimaat van de stad misgelopen. 

Uit de krant