Burgemeester Bezuijen met zijn gasten.Foto: Patricia Munster
Burgemeester Bezuijen met zijn gasten.Foto: Patricia Munster Patricia Munster

New Towns bekrachtigen samenwerking

Actueel 380 keer gelezen

Zoetermeer - Deelnemers aan de New Town Alliantie hebben een intentieverklaring ondertekend voor de start van het Leernetwerk ‘Toekomstbestendige New Towns’. Dit gebeurde tijdens het eerste New Town Congres, dat op 28 november plaatsvond in het Stadstheater in Zoetermeer.

Het hele jaar staat de New Town 60 jaar al in de schijnwerpers. Dit gebeurde met allerlei activiteiten maar ook met een feest op de Markt voor alle Zoetermeerders. Nu was het ook tijd voor een congres waar de problematiek waar New Towns mee te maken krijgen, centraal stond.

In het leernetwerk brengen de New Towns (Almere, Capelle aan den IJssel, Nieuwegein, Nissewaard en Zoetermeer), het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en kennispartijen in kaart hoe zij een fundamentele bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen, zoals de woningnood, de energietransitie en de leefbaarheid in wijken. 

BZK erkent dat de New Towns een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van deze nationale maatschappelijke uitdagingen en dat ze daarom nationale aandacht verdienen. In de New Towns is vergeleken met omliggende steden nog ruimte voor verdichting, doorstroming, nieuwbouw en renovatie. Ook hebben de New Towns veel woningen en wijken uit de jaren ’70 en ’80 die zich goed lenen voor verduurzaming. Hoewel de leefbaarheid in de oudere wijken van New Towns achteruit loopt, voorkomt nu aanpakken dure ingrepen in de toekomst.

Ondertekening
Voor de start van het Leernetwerk ‘Toekomstbestendige New Towns’ in het eerste kwartaal van 2023 hebben bestuurders een intentieverklaring ondertekend. De ondertekenaars zijn:

  • Chris Kuijpers, Directeur-Generaal Volkshuisvesting en Bouwen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;
  • Ank Bijleveld, burgemeester van de gemeente Almere;
  • Peter Oskam, burgemeester van de gemeente Capelle aan den IJssel;
  • Marieke Schouten, locoburgemeester van de gemeente Nieuwegein;
  • Foort van Oosten, burgemeester van de gemeente Nissewaard;
  • Michel Bezuijen, burgemeester van de gemeente Zoetermeer.

Aandacht voor New Towns
Het is 60 jaar geleden dat Nederland aan de vooravond stond van een ongekende bouwopgave. Aan de randen van de grote steden groeikernen werden aangewezen, waar inmiddels ruim 1,3 miljoen mensen wonen. De geschiedenis herhaalt zich nu, met de grote woningnood. Welke lessen trekken we uit de afgelopen 60 jaar van woning-, steden- en maatschappijbouw? Wat ging er goed en wat moeten we deze woningbouwronde juist beter doen? Hoe hou je grootschalig verouderende wijken veilig, leefbaar, sociaal en aantrekkelijk? En bovenal: hoe zorgen we dat de Nederlandse New Towns een fijne plek blijven om te wonen, werken en recreëren voor de 1,3 miljoen mensen die er hun thuis vinden? Deelnemers spraken erover op het congres en in het Leernetwerk zal dit verder worden uitgewerkt.

Op de foto Van links naar rechts: Foort van Oosten - burgemeester van de gemeente Nissewaard, Peter Oskam - burgemeester van de gemeente Capelle aan den IJssel, Ank Bijleveld - burgemeester van de gemeente Almere, Marieke Schouten - locoburgemeester van de gemeente Nieuwegein, Michel Bezuijen - burgemeester van de gemeente Zoetermeer en
Chris Kuijpers - Directeur-Generaal Volkshuisvesting en Bouwen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Zoetermeer
Zoetermeer nam in 1962 een spectaculaire wending toen zij werd aangewezen als groeikernvan Den Haag. De stad kreeg de opdracht om de hoge woningnood op te lossen. Vanaf dat moment groeide Zoetermeer uit van een dorp met 10.000 inwoners tot een echte stad met inmiddels 126.000 inwoners. Dit jaar is dat 60 jaar geleden. Iets om bij stil te staan en te vieren met de stad! Van architectuurwandelingen, lezingen, tentoonstellingen en een cultuurprijs, tot een drone- en lasershow, een congres en een symposium. Beleef Zoetermeer 60 jaar New Town en ontdek wat er te doen is via www.zoetermeerisdeplek.nl/60jaarnewtown(externe link).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21