Veel mensen probeerden zaterdag de fietstrap bij Club Entree aan de Boerhaavelaan en deelden hun ervaringen met de gemeente. Foto Kees van Rongen
Veel mensen probeerden zaterdag de fietstrap bij Club Entree aan de Boerhaavelaan en deelden hun ervaringen met de gemeente. Foto Kees van Rongen

Fietstrap vervangt roltrappen Mandelabrug

Actueel 1.541 keer gelezen

ZOETERMEER - Bij Club Entree aan de Boerhaavelaan 33 in Zoetermeer kunt u tot en met zaterdag 17 december iedere zaterdag tussen 14.00 en 17.00 uur kunstenaars aan het werk zien met als thema: ‘Afval bestaat niet’. Oude materialen worden tot nieuwe producten verwerkt. Afgelopen zaterdag testten bezoekers de fietstrap, was de Sprintertentoonstelling te bezichtigen en een maquette van de nieuwe wijk Entree te bekijken.

Door Kees van Rongen

Veel belangstelling toonden de bezoekers voor het proefmodel van de fietstrap, die bij Club Entree was neergezet. In de nieuwe wijk Entree staat straks het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer centraal. “Daarom maken wij het voor de reizigers, die met de fiets naar het station komen zo makkelijk mogelijk,” zegt wethouder Jan Iedema. “In het plintgebouw van het vernieuwde station komt een fietstrap, waarmee je vanaf het dak van het plintgebouw en vanaf straatniveau in de gloednieuwe fietsenstalling kan komen.”
Straks hoeft de fietser niet meer over de Nelson Mandelabrug. Vanaf de Afrikaweg komt een nieuwe fietsbrug naar het dak van het nieuwe plintgebouwstation. Uit het Mobiliteitsfonds van het ministerie van infrastructuur en waterstaat is een groot bedrag toegekend. Met deze extra subsidie van 13,3 miljoen euro kan de fietsroute worden doorgetrokken over de A12 en de sporen naar de zuidzijde van de stad. De fietsers hoeven aan de zuidzijde, de wijk Rokkeveen, dan niet langer gebruik te maken van de liften of roltrappen van de Nelson Mandelabrug. Ook kunnen brommers deze route gebruiken. Dat is een verbetering ten opzichte van de huidige route in de Nelson Mandelabrug, waar brommers niet zijn toegestaan.
De fietsroute over de rijksweg A12 is een grote wens van bewoners, die in augustus en september van dit jaar hebben meegepraat over het ontwerp voor het plintgebouw en de stationshal. Hierbij kwam de nieuwe fietsverbinding aan de orde. Inmiddels is bij de gemeente berekend dat met de komst van de nieuwbouwwijk Entree van 4.500 woningen aan de noordzijde, de stadkant, tussen de wijken Driemanspolder (Boerhaavelaan) en Meerzicht (Bredewater) het aantal fietsers dat van de fietsverbinding gebruik zal maken aanzienlijk zal toenemen. Men denkt aan een verdubbeling van 2.000 nu, naar 4.000 fietsers per dag. Overigens is de 13,3 miljoen euro niet voldoende om de fietsverbinding te realiseren. De gemeente moet ook nog zelf een aanzienlijk bedrag investeren. De gemeenteraad moet een besluit nemen over de medefinanciering, maar ook over de besteding van de 13,3 miljoen euro.
Vele mensen, voornamelijk ouderen, testten de fietstrap. Een medewerker van de gemeente noteerde de reacties van de mensen, die de fietstrap testten, zodat nog verbeteringen kunnen worden aangebracht. Door drie Statushouders van Syrische afkomst onder begeleiding van bouw professionals van het Zoetermeerse bedrijf SKN Bouw is de fietstrap gebouwd. De bouwers zijn in bemiddeling bij Werkbedrijf De Binnenbaan en zien het werken aan het proefmodel van de fietstrap als een mooie eerste stap naar werk.
Wethouder Jan Iedema was afgelopen zaterdag aanwezig in Club Entree. Aan de bezoekers werden thee en koffie met een krakeling aangeboden met een knipoog naar de Zoetermeerlijn. De vorm van de spoorlijn in Zoetermeer is een krakeling. Het Historisch Genootschap Oud Soetermeer had in Club Entree een tentoonstelling ingericht met foto’s van de afgelopen jaren van de Zoetermeerlijn. Ook was een modeltreinbaan aangelegd, waarop de bekende gele Sprinter, die tussen 1977 en 2006 over de Zoetermeerlijn reed, was te bewonderen. Wethouder Jan Iedema opende Open Ateliers, waar onder andere Maria Ibarra van OML Fashion (Ontwerpen Met Liefde) oude materialen verwerkt tot nieuwe producten. Van oude stoelbekleding en reisborden van de NS zijn onder meer vogelhuisjes, tassen en bijzonder modieuze sneakers gemaakt. Zij kan alles vertellen over workshops, die zij geeft, waarbij mensen zelf aan de slag kunnen met oude materialen om nieuwe producten te maken. Van afgedankte autobanden worden de mooiste vloerkleden en onderzetters gemaakt. Zelfs de spandoeken van het evenement Entree in 2021 zijn inmiddels veranderd in fraaie objecten. Tot en met zaterdag 17 december zijn elke zaterdag tussen 14.00 en 17.00 uur unieke producten van ‘upcycle’ ondernemers en kunstenaars Marian Dessing, Manon Juliette, Wolfram Quefurth en Ceriel Lucker te zien en te koop.

In Club Entree staat ook een grote maquette, waarop men kan zien hoe de nieuwbouwwijk Entree eruit gaat zien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Gluren bij de Buren is nog op zoek naar enkele gezellige huiskamers 1 dec., 14:38
Afbeelding
Expositie over Meccano bij de Historische Kring Benthuizen 1 dec., 14:26
Afbeelding
Forse verhoging Stedin van gas- en elektriciteitstarieven met 7,40 euro per maand 1 dec., 13:25 5
Afbeelding
Eerstejaarsleerlingen van het ONC Parkdreef presenteren hun zelf ontworpen spellen 1 dec., 12:14
Afbeelding
Chapeaubeeldje voor vrijwilliger van De Balijhoeve Jan Doesburg 1 dec., 11:00
Afbeelding
Zoetermeerse apotheken trekken weer aan de bel: medicijnvoorziening voor patiënten loopt mogelijk gevaar 1 dec., 08:58
Afbeelding
Inwoners leggen veelzijdigheid van herfstachtig Zoetermeer fraai vast 30 nov., 14:42
Afbeelding
Kerstconcert van zusjes Maria en Anuschka Pedano bij de Regenboog 30 nov., 13:51