Wethouder Bouke Velzen spuit het logo van Orange the world.
Wethouder Bouke Velzen spuit het logo van Orange the world.

Aandacht voor geweld tegen vrouwen

Actueel 291 keer gelezen

Zoetermeer - Zoetermeer kleurt oranje de komende weken in strijd tegen geweld tegen vrouwen. Afgelopen vrijdag 25 november werd de aftrap gegeven voor Orange the World in Zoetermeer met een schrijfwandeling. Wethouder Bouke Velzen had de eer om het symbool voor geweld tegen vrouwen, het oranje handje, te spuiten bij kunstgarage Franx.

De Soroptimistclub Zoetermeer e.o., Gemeente Zoetermeer en kunstgarage Franx slaan de handen ineen voor deze campagne. Speciaal voor Orange the World zijn er twee routes met oranje handjes uitgezet naar Franx. De oranje handjes met de tekst ‘stop geweld tegen vrouwen’ laten de voorbijganger even bewust worden van wat voor een deel van de vrouwen en meisjes wereldwijd de dagelijkse praktijk is.

Onder leiding van Jannie van Maldegem konden mensen meelopen tijdens een schrijfwandeling. Een deel van de route werd gelopen en bij Spel en Meer schoof de groep aan tafel om te schrijven. “Ik geloof dat we allemaal rolmodellen zijn,” vertelt Jannie bij haar eerste opdracht, waarbij iedereen zichzelf mag voorstellen aan de hand van een naamgedicht. Vervolgens mocht iedereen schrijven over de kleur oranje en wat dat voor hen betekent. Enthousiast werd ieders werk voorgelezen en de mensen die voor het eerst een schrijfworkshop volgden waren verrast door hun eigen kunnen.

De wandeling eindigde bij kunstgarage Franx. Het laatste handje werd ter plekke gespoten door wethouder Velzen. “We zeggen voluit nee tegen geweld tegen vrouwen,” aldus Velzen. “We zijn hier bij kunstgarage Franx op een plek waar kunst, schrijven en actievoeren voor de periode van de campagne samenkomt. Er ontbreekt nu nog één handje en aan mij is gevraagd het laatste handje te zetten en dat doe ik met heel veel plezier.” Ook nam de wethouder de tijd om de expositie ‘Makersmomenten’ te bewonderen en de speciaal ingerichte hoek voor Orange the World. Samen met de soroptimisten sprak Velzen over het belang van deze actie in Zoetermeer.

Orange the World is een wereldwijde campagne van UN Women tegen geweld tegen vrouwen. Deze duurt van 25 november tot aan 10 december. Bij Franx zullen regelmatig soroptimisten aanwezig zijn om in gesprek te gaan met bezoekers over geweld tegen vrouwen. Op 10 december, Internationale Mensenrechtendag, verzorgt de Soroptimistclub Zoetermeer e.o. samen met andere regionale clubs een lezing in Gymnasium Novum in Voorburg met als titel ‘Hoe staat het met de bescherming van de mensenrechten in Nederland?’ De lezing start om 16.00 uur en kaarten kosten €10,-. Graag aanmelden via rechtenvandemens@gmail.com.

Achtergrondinformatie over de campagne

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen. De campagne duurt tot 10 december, en de tussenliggende dagen zijn de wereldwijde ‘16 Dagen van Actie tegen Geweld tegen Vrouwen’. 

In Nederland doet inmiddels een overgrote meerderheid van de gemeenten en provincies jaarlijks mee aan de campagne, bijvoorbeeld door een gebouw oranje uit te lichten of de Orange the World vlag uit te hangen, en door in de gemeenteraad, provinciale staten en lokale samenleving extra aandacht te besteden aan het bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes. 

Actieperspectief: Ik ben #medestander 
Tijdens de Orange the World campagne wordt iedereen uitgenodigd om onderdeel van de oplossing te worden als medestander in de strijd tegen geweld. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij of zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als individu, als professional, als vriend, teamgenoot, buur of collega.

De coördinatie van de campagne in Nederland is in handen van UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao. In 2022 zijn ook de VVAO, Inner Wheel, YWCA en Veilig Thuis aangesloten als officiële samenwerkingspartners. Daarnaast wordt nauw samengewerkt met Emancipator. 

Uit de krant